Góly, chci vidět góly. Jak Prospal cepuje budějovické hokejisty

  10:53
Parta v modrých dresech útočí, proti ní stojí čtveřice v bílých rozlišovácích. Puk jde rychle z jedné hole na druhou, brankář Jan Strmeň se musí hodně vyklánět, aby něco viděl, protože jeden z hráčů mu ukázkově cloní ve výhledu. Pár přihrávek a ruce hokejistů českobudějovického Motoru letí vzhůru.

Václav Prospal na tréninku hokejistů Českých Budějovic. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Modrá skupinka se raduje z přesilovkové akce jako z učebnice. Na jejím konci gólman vyhazuje puk z branky. Pěkná trefa. Tak vypadala jedna z akcí na pátečním dopoledním tréninku před sobotním utkáním s Třebíčí.

Spoluhráči na střídačkách pískají a ťukáním hokejek o mantinel chválí borce na ledě. V tu chvíli hlavní kouč Motoru Václav Prospal sahá po píšťalce, která mu visí na krku, a radost hokejistů okamžitě přerušuje hlasitý hvizd.

„Do pr..., takovej gól nemůžeme dát v zápase?“ křičí na přesilovkovou formaci Prospal, a tím vlastně i chválí svůj tým za dobře odehranou kombinaci.

„Jedeme, hned, další,“ udílí pokyny a zase fouká do píšťalky. Nácviky přesilovek pokračují v rychlém sledu. Stejně jako celý šedesátiminutový trénink na ledě.

U Prospala a jeho asistenta Aleše Tottera nehledejte moc místa na přestávky, dávno pryč jsou doby, kdy se při pauze na pití hráči u mantinelu vybavovali i několik minut.

Další hvizd. Teď si Prospal bere do ruky fix a všechny svolává k tabulce, na kterou kreslí další z cvičení. „Jdeme rovnou zase pět na dva, přihrávky musí být co nejrychlejší a cpeme se rovnou do brány. A když chceme střílet hned z jedničky, tak jaká musí být nahrávka? Pomalá asi ne... Musí být rychlá a přesná. Chci tu vidět samý náhry na tejpu, jasný? Jedem,“ nabádá trenér hráče Motoru zvýšeným hlasem.

Václav Prospal na tréninku hokejistů Českých Budějovic.

Páteční trénink z hlediště sledují dva diváci, na chvíli se jde na série cvičení podívat i generální manažer Stanislav Bednařík. Také on tak vidí, jak kouč Prospal zase na celou halu křičí, že je to pomalé. „Musíme rychleji, všechno bude rychlejší. Pojď, pojď, pojď,“ povzbuzuje Martina Heřmana, který okolo něj projíždí s pukem.

Následuje nácvik situací, kdy dva útočící hráči najíždějí na bránu proti dvěma soupeřům. „Dáme si to ještě jednou, protože v Ústí jste to hráli hrozně. Pořád jste jen couvali. Vždyť nemůžeme jen couvat, proboha!“ říká bývalý útočník NHL.

A tempo na ledě zase nabralo vysoké obrátky, na každé straně na Petra Kváču i Jana Strmeně najížděli dva hráči. Po třech sériích celý proces zase zastavil hlavní trenér.

„Všichni ke mně,“ volal na hokejisty ze středového kruhu. „Co to má znamenat? My jedeme třikrát na bránu a ani jednou ji netrefíme? Góly! Dávejte góly,“ zdůrazňuje hráčům a plynule navazuje na pokyny v angličtině adresované zámořským hráčům.

Ještě než Prospal pustí tým do dalších šancí, tak za trest si musí dát hráči sprinty mezi lajnami. Všichni, tedy i oba gólmani. „Tohle bylo, pánové, poslední varování. Teď znovu a chci od vás vidět góly. Rychle, rychle,“ připomínal Václav Prospal a už holí posílal puky na jednu i na druhou stranu kluziště.

Momentka z tréninku hokejistů Českých Budějovic.

Ke konci hodinového tréninku se dostává i na samotný hokej. Chvíli pět proti pěti, chvíli zkouška přesilových her. Modrý i bílý tým se rychle na ledě střídá, sem tam zase halou zazní klepání hokejek o mantinel, když dá někdo gól. „Ta byla milimetrová, paráda,“ chválí přesnou nahrávku obránce Ondřej Kachyňa nahrávku od svého tréninkového spoluhráče v bílém dresu Miloslava Čermáka. Ten jen pokývá hlavou a dál kouká na hřiště.

Pár minut po jedenácté dopolední trénink na ledě končí a Václav Prospal, jako pokaždé, si zve všechny hráče na střed k hodnocení. „Chlapci, některé chvilky dnešního tréninku byly výborné, některé už zase horší. Zítra nás čeká hodně těžký soupeř, tak se na to musíme připravit. Sraz bude v půl deváté v kabině, teď si dodělejte věci s Tomášem (Tomáš Cibulka, kondiční trenér) a užijte si odpoledne. Zítra ahoj,“ loučí se Prospal se svým týmem.

Dopoledne se tedy hokejisté Motoru sejdou na krátké rozbruslení a pak na ně čeká Třebíč, která Motor už v této sezoně dvakrát porazila. Večer se diváci přesvědčí o tom, jestli trenéři tým na nepříjemného soupeře dobře připravili.

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Z Arizony bude Utah něco. Coyotes se mohou do pěti let vrátit

19. dubna 2024  20:57

Hokejový klub Arizona Coyotes bude mít v NHL po změně majitele a stěhování do Salt Lake City i nové...

S Benákem i Galvasem. Česká hokejová osmnáctka vyráží na mistrovství světa

19. dubna 2024  19:37

Trenér David Čermák zveřejnil českou nominaci na mistrovství světa hokejistů do 18 let, které se...

Francouz o konci: Jako rozchod s holkou. Bolí to, ale časem se mi uleví

19. dubna 2024  16:49

Oznámení o konci kariéry nepřekvapilo. Hlavně v posledních sezonách měl brankář Pavel Francouz...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...