Půjčka na nové auto – jakou zvolit?

Chcete si půjčit na auto, ale nevíte, který z produktů banky použít? Přečtěte si tento náš článek. My vám uděláme jasno mezi dvěma nejčastějšími produkty, jakými lidi financují koupi nového auta. Těmito produkty je leasing nebo klasický úvěr. Který z nich se vám vyplatí více?

Finanční leasing

Leasing je vlastně způsob pořízení auta, při kterém dostanete půjčku od specializované leasingové společnosti. Ta je vlastníkem auta až do ukončení doby splácení. Když nebudete splácet, leasingová společnost vám jednoduše auto vezme. Leasing bývá obecně dražší, než klasický úvěr a jeho další nevýhodou je také to, že musíte platit také havarijní pojištění.

Operativní leasing

Operativní leasing je určen pro toho, kdo chce mít nové auto bez starostí. V rámci operativního leasingu platíte jakousi částku za pronájem vozu. V rámci této částky platíte pronájem, povinné ručení, havarijní pojištění a také servisní poplatky. Po ukončení doby splácení musíte vůz buď vrátit, nebo si ho můžete odkoupit za předem stanovenou částku. Pokud ho koupit nechcete, můžete přejít k novému operativnímu leasingu, v rámci kterého dostanete opět nové auto.

Klasický úvěr

Sjednání klasického úvěru bývá obecně problematičtější. Musíte bance dokládat svou bonitu. Pokud se vám ale podaří úvěr získat a zaplatit jím auto, máte tu výhodu, že auto patří od počátku vám. Nemusíte platit havarijní pojištění pokud nechcete a nesete veškerá vlastnická práva a povinnosti majitele vozidla.

Který z produktů je tedy nejlepší?

To, který z těchto produktů je vhodný právě pro vás, si budete muset rozhodnout sami. Neexistuje žádné obecné pravidlo, které by vám řeklo, kterou z možností zvolit. Možná chcete mít stále nové auto a nechcete se obtěžovat prodejem toho starého. Pak se vám vyplatí operativní leasing. Jste-li podnikatelem, pak si můžete finanční leasing odečíst z daní. U klasického úvěru jste zase okamžitě majitelem vozu.

Finance jsou velmi zajímavou oblasti. Mám zkušenosti a ráda se o ně s vámi podělím.