bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Blíží se konec Niklase Kronwalla? Švéd ještě jasno nemá

16. února 2019, 10:40

Martin Schwarz

Zkušený obránce Niklas Kronwall by během příští sezony mohl dosáhnout jubilea 1000 odehraných zápasů v NHL. Zda ale úctyhodnou metu skutečně pokoří, to nyní zůstává ve hvězdách. Ačkoli je oblíbenec fanoušků Detroitu na ledě stále platný, má dlouhodobé zdravotní problémy a již před startem letošního ročníku přesně netušil, kolik utkání zvládne odehrát. Zatím sám neví, zda pro něj sezona 2018-19 není poslední.

Švédský zadák zdaleka nepatří k nejproduktivnějším hráčům Red Wings a své kariérní maximum, 51 kanadských bodů z období 2008-09, bude letos překonávat jen těžko (aktuálně má bilanci 2+14). Jenže jeho hra dávno nestojí na gólech a nahrávkách. Trenérský štáb týmu těší především fakt, že se Kronwall ve statistice plus-minus drží v kladných hodnotách a mezi mantinely působí sebejistě, dodává spoluhráčům potřebný klid. I proto by zástupci organizace ocenili, kdyby ještě brusle na hřebík nevěšel.

Když jsem vstupoval do této sezony, tak mě popravdě napadlo, že to bude konec mé cesty zámořským hokejem,“ přiznal Kronwall klubovým novinářům před nedávným zápasem proti Ottawa Senators. Proč takové myšlenky? Na jednu stranu možná kvůli věku. Rodák ze Stockholmu na začátku roku oslavil osmatřicáté narozeniny. Daleko víc než opotřebení těla a vrásky na čele jej ovšem trápí dlouho trvající trable s levým kolenem. Navíc tým kolem ostříleného Švéda začal znatelně mládnout a mohly se vynořit obavy, že hbitým spoluhráčům přestane stačit. (Kronwall je po konci Henrika Zetterberga nejstarším hráčem Rudých křídel).

Nevím, jak to vyjádřit,“ pokračoval Niklas Kronwall. „Myslím, že nehraji špatně, i když samozřejmě bych mohl být lepší. Ale člověk se na věc musí dívat objektivně. Nejsem ani náhodou stejný hokejista jako před deseti lety,“ uvědomoval si.

Výměna? Nepravděpodobná

Což je bezpochyby pravda. Na druhou stranu první volba Red Wings z draftu roku 2000 disponuje zkušenostmi, které může předávat mladým puškám v kabině. Ne náhodou je Švéd jedním ze dvou alternativních kapitánů. Kronwalla si v Hockey Townu za léta odvedené dřiny váží a těžko si představit, že by jej vedení před blížící se uzávěrkou přestupů poslalo hledat štěstí jinam. To ostatně potvrdil i generální manažer Detroitu Ken Holland, jenž označil výměnu Kronwalla za velmi nepravděpodobnou, ač si prý vyslechl nabídky ostatních stratégů napříč ligou, protože jeden nikdy neví.

Nemohu být více šťastný a vděčný za příležitost, jakou jsem za léta strávená v Detroitu dostal. Kdyby se objevila pro klub nějaká možnost mě vyměnit, budu našemu manažerovi naslouchat, co se chystá provést. Klubu to za dlouhodobou důvěru dlužím,“ reagoval Kronwall na otázky týkající se jeho možného přesunu k jinému zaměstnavateli.

Jakmile bude kalendář ukazovat datum 26. února, měl by Kronwall začít rozvažovat svou blízkou budoucnost. Čeká jej dumání, zda v sobě má dostatek motivace pokračovat v hokeji, celou záležitost musí probrat také s rodinou. A protože Kronwallovi v létě skončí sedmiletý kontrakt a stane se neomezeně volným hráčem, váhání nad případnou novou smlouvou neunikne ani GM Holland. Neměl by dát raději prostor někomu mladšímu?

Stále si nejsem jistý, kam moje cesta povede a jaké bude rozhodnutí po sezoně. Snažím se z hraní hokeje vytěžit co nejvíc a každým dnem jej užívat na maximum. Dřív jsem nechápal, proč starší hokejisté tak dlouho váhají, jestli skončit, ale teď jim už dobře rozumím. Každopádně se teď cítím dobře a hokej stále miluji,“ uzavřel Niklas Kronwall.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.