Hlavní obsah

Newyorští milionáři žadoní: Zdaňte nás!

– New York
Právo, CNN, vpl

„Vezměte nám konečně naše peníze a udělejte s nimi něco dobrého.“ Americké sdružení Vlastenečtí milionáři nežertuje. Jeho mluvčí žádá po guvernéru a zákonodárcích státu New York zvláštní daň pro miliardáře.

Foto: Profimedia.cz

Stát New York má nejvyšší daně v celých USA. Ilustrační foto

Článek

Morris Pearl (61), bývalý šéf investičního fondu BlackRock a mluvčí skupiny superbohatých, už nechce přivírat oči: „To přece vidíme všichni: bohatí ještě bohatnou. A všichni ostatní z toho, že ekonomika šlape, nemají vůbec nic.“

To se má změnit, míní Vlastenečtí milionáři. A sice u každé domácnosti, jež ročně vydělá přes pět milionů dolarů (114,4 mil. korun).

„Akciovému trhu se daří bezvadně, moje bohatství se drasticky množí, poručnickým fondům mých dětí se nevede o moc hůře. Avšak mnozí Američané z boomu nemají nic a musí bojovat, aby se protloukli,“ netají se Pearl.

Peníze získané z navrhovaného zdanění mají podle představ nejmajetnějších zalátat díry. Napomoci tomu, aby lidé dosáhli na byty, aby se stavěly školy a zřídila se lepší infrastruktura.

Trumpova daňová reforma bohatým ještě přidala

Vlastenečtí milionáři se dali dohromady už za prezidenta Baracka Obamy (57) s cílem dosáhnout spravedlivějšího rozdělování. Daňovou reformu Donalda Trumpa (72), Obamova nástupce, která potěšila především majetné, označují za zařazení zpátečky.

„Nejsme partička snílků, ale především obchodníci a investoři – od někdejšího šéfa Googlu až po chlapce s roky prožitými na Wall Street,“ ujišťuje Pearl.

Čtyřicet z přibližně 200 členů pochází ze státu New York, který má beztak nejvyšší daně v Americe. Od nejbohatšího procenta získává až třetinu svých příjmů.

„Nebudeme se muset vzdát svých jachet”

„Pokud bychom přistoupili k vyšším daním, neznamenalo by to, že bychom se museli zřeknout soukromých letadel a jachet,“ ujišťuje Abigail Disneyová (59), dokumentaristka, aktivistka a spoludědička impéria Walta Disneye. Také ona je členkou Vlasteneckých milionářů, kde členové a příznivci Demokratické strany tvoří 99 procent.

Mluvčí Pearl nepochybuje, že změna je nutná: „Pokud budou bohatí nadále tak pronikavě bohatnout, lidé si to už nenechají líbit. Proto také mnozí hlasovali pro Trumpa. A teď vidí, že se nic nezměnilo.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám