Rakovina v mladém věku? Bohužel je častá, lze ji poznat z varovných příznaků

Miliony lidí umírají na některou z forem rakoviny. Je obrovským strašákem a objevuje se i u lidí ve velmi mladém věku, dokonce i u dětí. Když dokážete včas odhalit příznaky, máte vysokou šanci na úspěšnou léčbu a na vítězství nad nemocí.

Rakovina v mladém věku

U mladých pacientů se velmi často objevuje rakovina střev nebo kostí. Mladí také trpí na rakovinu štítné žlázy. Ženy bývají postiženy rakovinou vaječníků nebo děložního čípku. Odpovídající léčba bývá zahájena mnohem později, zpravidla proto, že si postižený nevšimne prvních příznaků. Vykládá si je jako virové onemocnění, stresové poruchy nebo následky sportovních aktivit. Lékaři upozorňují na to, že zejména mladí pacienti záměrně vynechávají preventivní prohlídky.

Potíže, které nezpůsobil sport

Prvním varovným příznakem, že s naším tělem není něco v pořádku je stále trvající únava, ačkoliv dodržujeme spánkový režim a máme přiměřenou fyzickou aktivitu. Tělo je unavené, protože už bojuje s vnitřním nepřítelem. Další věc, kterou byste neměli ignorovat je nečekaná bolest, která vás nepřestane trápit ani v případě, že si vezmete růžovou tabletku proti bolesti. Únava i bolest bývají často vysvětlovány tím, že se věnujeme sportu a zkrátka máme pocit, že jsme to jen přehnali. Dlouho odkládáme návštěvu lékaře a stydíme se svěřit.

Vnímejte vaše tělo

Buďte pečliví při sprchování nebo mytí a dlouze dlaněmi projíždějte všechny části těla. Nespěchejte a drobným tlakem zjistíte, zda se vám pod kůží neformuje útvar, který tam nemá místo. Zaměřte se na jakékoliv bulky a boule, hrudky nebo otoky. Některé mohou dokonce i svědit, přesto nejsou od bodnutí hmyzem. Prohlédněte si i největší orgán vašeho těla, kůži. Jakmile se vám začnou objevovat pihy nebo podezřele vypadající znaménka, nechte si je raději zkontrolovat. Varovným signálem je i to, když znaménko, které máte dlouhá léta, začne měnit tvar, krvácet nebo svědit.

Hubnete bez námahy

Kdo by se nezaradoval, když začne shazovat kilogramy bez toho, aniž by cokoliv změnil ve své životosprávě. Počáteční radost však bude vystřídána ohromnou úzkostí, jakmile zjistíte, že energie, kterou by tělo za běžných okolností ukládalo, je najednou spotřebovávaná na boj proti nádorovému onemocnění.

Praktického lékaře navštivte i když nemáte některý z těchto příznaků. Čeká vás přeci pravidelná preventivní prohlídka!

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments