I psy trápí nachlazení nebo špatné zažívání. Pomoci jim mohou tyto bylinky

 Mazlíčci 
16. února 2019 11:43 / Terezie Zamlynová
  0
📷
2 fotografie v galerii
I pejsky trápí nachlazení nebo špatné zažívání Shutterstock
Stejně jako lidi trápí též pejsky občas špatné zažívání nebo nachlazení. Než se s nimi vydáte k veterináři, máme několik tipů, jak čtyřnohým kamarádům pomoci. A dokonce nebude třeba ani vyrazit do lékárny.

V úvodu je třeba předeslat, že v případě vážnějších a dlouhodobějších potíží by nebylo moudré se veterinární ordinaci vyhýbat. Někdy nepomohu samotné byliny ani lidem a musí se využít moderní medicína, platí to i v případě zvířat. Řešení, které nabízíme níže, může určitě někomu pomoci, ale není samospásné. Za zkoušku však stojí.

Mnoho lidí nedá dopustit na různé bylinky, jen málokdo ale ví, že mohou pomáhat i zvířatům. Přitom má-li pes například rýmu, může mu pomoci pár kapek heřmánkové tinktury do pelíšku. Pomoci by mu měla i v případě zánětů žaludku nebo dásní. Jestliže se vám nechce hledat na ni recept, abyste si ji připravili doma sami, určitě ji koupíte hotovou v některém bylinkářském e-shopu nebo drogerii.

Zvýšení imunity nebo první pomoc s nachlazením

Pokud byste rádi zvýšili imunitu vašeho psa, zkoušejte mu dostat do stravy šípek. I jemu prospěje, když bude mít více vitaminu C, koupit se dá i šípek ve formě sirupu. Když ho nakapete na něco, co má hafan rád, spojí se příjemné s užitečným. Vedle šípkového sirupu je možné koupit v lékárnách též sirup echinaceový nebo jitrocelový. Oba též pomohou pejskovi s uzdravením, pokud je nachlazený.

Jestliže máte možnost mít bylinky doma, protože si je pěstujete nebo jste si je pořídili či je skladujete například zmražením či sušením pro vaření, bez sirupu a tinktury z lékárny se obejdete. Stačí bylinky nadrtit a přidat do misky s jídlem. Máte-li bernardýna, pak se nemusíte bát mu přidat lžíci, malinké čivavě jen špetku mezi prsty. Pokud to budou odmítat a vaříte jim vlastní stravu, pak stačí bylinky přidat do připravovaného jídla během varu.

V případě, že psa trápí špatné zažívání, pomůžete mu, když mu do misky nebo připravovaného jída dáte oregano. To by mělo pomoci i v případě, že čtyřnohý miláček trpí průjmem a dokonce i pokud ho trápí střevní paraziti. Dobrým pomocníkem je bazalka. Také by měla pomoci, aby bříško chlupáče netrápilo. (Čtěte také: Víte, co se vám váš pes snaží říct? Poznejte řeč jeho těla).

Jaké byliny mít v záloze ještě?

Kouzlit se dá i s dalšími bylinkami, které většinou míváme doma. Petržel pomůže pejskovi osvěžit dech a má i antioxidační účinky.

  • Rozmarýn pomůže k tomu, aby měl pes dostatek železa a vápníku.
  • Kurkuma mu pročistí krev a může i vydezinfikovat rány.
  • Skořice pomůže zvýšit psí vitalitu.
  • Zázvor uklidní žaludek a působí preventivně proti rakovině.
  • Fenykl prý působí skvěle preventivně proti takzvané torzi žaludku.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?