BK MLADÁ BOLESLAV

Třetí domácí utkání v pěti dnech, Bruslaři zbrojí na derby s Libercem

16. 2. 2019
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Páteční souboj proti Spartě sice nabídl jen jeden gól, o který se v poslední minutě třetí třetiny postaral hostující Smejkal, ovšem i tak byli diváci svědky atraktivní bitvy. Mladoboleslavští hokejisté v této sezoně zvládli několik těsných zápasů, tentokráte se od nich štěstí odklonilo, ale trenérské trio vyjádřilo s předvedeným výkonem velkou spokojenost. V tabulce Bruslaři i přes porážku udrželi sedmou pozici, dotírající soupeři se ale zase o kousek přiblížili. Jejich poslední střetnutí s Libercem ve ŠKOENERGO Aréně skončilo jasným vítězstvím 5:2, v neděli 17. prosince by svěřenci Miloslava Hořavy potřebovali na tento výsledek navázat a proti lídrovi tabulky znovu uspět. Rozhodně nezůstávejte doma a přijďte pořádně fandit, začínáme v 16:00.

Liberec se vyhoupl do čela tabulky. Získá prezidentský pohár?

Tygři i do této sezony vstupovali s velice silným mužstvem. Po listopadových příchodech Tomáše Filippiho s Michalem Birnerem se ale rázem zařadili mezi hlavní adepty na zisk mistrovského titulu a momentálně jsou na cestě k zisku třetí trofeje pro vítěze základní části za poslední čtyři roky. Svěřenci Filipa Pešána drží vedoucí pozici s pětibodovým náskokem před druhou Plzní, reálně ohrozit je mohou ještě hokejisté Hradce Králové a Třince. Hlavní zbraň Liberce spočívá v ofenzivě, více branek nastříleli pouze již zmínění Západočeši, kterým neuvěřitelně pomohl příchod Jana Kováře a jeho souhra s Milanem Gulašem. Celek zpod Ještědu se zase opírá o Marka Kvapila. Zkušený útočník, který se minulý týden vrátil do výběru národního týmu, kde jej doplnil debutant Roman Will, sice už neexceluje takovým způsobem jako v první polovině ročníku, stále ale vede kanadské bodování extraligy se čtyřiapadesáti body, mezi střelci a nahrávači mu shodně patří druhá pozice.

„Jako mladší jsem hrál jiným stylem. Více jsem bruslil, teď se snažím být na ledě o něco chytřejší. S přibývajícím věkem už člověk nemůže hrát v takovém tempu,“ zamyslel se nad svými výkony Kvapil, jenž si určitě říká o nominaci na světový šampionát v Bratislavě. V závěru základní části bude Liberci, který kvůli páteční domácí porážce se Zlínem, stejně jako Bruslaři, přišel o pětizápasovou sérii výher, chybět Tomáš Filippi. Šikovný centr si ze švédských Beijer Hockey Games přivezl zranění hlavy a ramene, dle odhadů reprezentačního lékaře Tomáše Vyskočila jej čeká zhruba třítýdenní pauza. V hierarchii útoků tak poskočil Dominik Lakatoš, který po návratu z hostování ve Zlíně, kde ve dvaadvaceti zápasech posbíral slušných třináct bodů, vedl Tygry právě proti Beranům coby elitní centr. „Hostování mi dalo hodně. Myslím, že jsem se ve Zlíně trochu vyhrál a podařilo se mi zvednout. Teď je jen na mně, abych si to přenesl i do Liberce,“ řekl jednadvacetiletý útočník.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Růžička – Bernad, Pláněk, Kotvan, Kurka, Dlapa, Kovačevič, Němeček – Skalický, Klepiš (A), Vondrka (C) – Pabiška, Žejdl, Najman – Zohorna, Musil, Látal – Flynn, Knotek, Kousal

Bílí Tygři Liberec: Will – Stříteský, Derner, Hanousek, Šmíd (A), Doherty, Ševc, Kolmann – Lenc, Lakatoš, Birner – Valský, Hudáček, Kvapil – Ordoš, Jelínek (C), Krenželok – Zachar, Redenbach, Vlach

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 17. 2. 2019 16:00

BK Mladá Boleslav 45. kolo Bílí Tygři Liberec
7. místo, 68 bodů umístění 1. místo, 88 bodů
107:102 skóre 147:104
8:5 (Hradec Králové) nejvyšší výhra 8:3 (Mladá Boleslav)
3:8 (Liberec) nejvyšší prohra 3:7 (Plzeň)
5 utkání bez vstřeleného gólu 2
5 utkání bez inkasovaných gólů 5
16,96 % využití přesilových her 23 %
29 góly v přesilových hrách 46
3 góly v oslabeních 2
Michal Vondrka, 32 bodů nejproduktivnější hráč Marek Kvapil, 54 bodů
Michal Vondrka, 14 branek nejlepší střelec Marek Kvapil, 22 branek
Jakub Klepiš, Michal Vondrka,
oba 18 asistencí
nejlepší nahrávač Marek Kvapil, 32 asistencí
Lukáš Pabiška, +9 nejlepší hráč v +/- Marek Kvapil, +14
Tomáš Knotek, -12 nejhorší hráč v +/- Tyler Redenbach, -7
David Němeček, 67 minut nejtrestanější hráč Martin Ševc, 64 minut
Martin Pláněk, 77 bodů Radegast index Taylor Doherty, 100 bodů
Gašper Krošelj 91,73 %
Jan Růžička 89,87 %
úspěšnost brankářů Roman Will 91,88 %
Marek Schwarz 90,43 %

Gašper Krošelj 2,12
Jan Růžička 2,67
průměr inkasovaných gólů na zápas Roman Will 2,22
Marek Schwarz 2,71