Pražský hotel nabízel české hovězí jako australské, odhalila kontrola inspekce

Hotel Holiday Inn v pražském Kongresovém centru vydával na svém jídelním lístku hovězí z Česka za maso z Austrálie. Při kontrole to zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Informoval o tom v sobotu její mluvčí Radoslav Pospíchal. Ředitel hotelu Zdeněk Kovařík s rozhodnutím nesouhlasí, hosty o momentálním nedostatku australského masa vždy informuje obsluha.

Praha (Aktualizováno: 17:31 16. 2. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inspekce začala intenzivně kontrolovat restaurace, když vyšlo najevo, že v Polsku se dostávalo do oběhu hovězí z mrtvých či nemocných krav (ilustrační foto)

Inspekce začala intenzivně kontrolovat restaurace, když vyšlo najevo, že v Polsku se dostávalo do oběhu hovězí z mrtvých či nemocných krav (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Inspekce začala intenzivně kontrolovat restaurace, když vyšlo najevo, že v Polsku se dostávalo do oběhu hovězí z mrtvých či nemocných krav, a že se potenciálně závadné maso dostalo i do zahraničí včetně Česka. Skandál propukl koncem ledna a od té doby inspekce provedla více než 1000 kontrol.

Pražská restaurace vydávala podle inspektorů hovězí z Česka a Austrálie za severoamerické

Číst článek

„V jídelním lístku bylo u pokrmu uvedeno označení Hovězí steak z australské svíčkové s lilkovým pyré a restovanou zeleninou, ovšem kontrolou předložené dokumentace inspektoři zjistili, že kontrolovaná osoba klamala spotřebitele, neboť používala pro přípravu pokrmu surovinu z České republiky,“ uvedl mluvčí. Provozovatel prý na místě chybu v jídelním lístku napravil.

Podle ředitele hotelu Kovaříka ale hosty informovala obsluha restaurace o tom, že steak z australské svíčkové je momentálně stažen z nabídky kvůli nedostupnosti australského svíčkového hovězího masa u dodavatelů.

„Svíčkové hovězí maso z českého chovu se v chladicích zařízeních nachází proto, že je využíváno při přípravě pokrmů v jiných našich provozovnách, například denním bistru nebo kantýně pro zaměstnance, kde tento týden bylo nejednou v nabídce, ale také využíváno v rámci skupinových akcí, při nichž hotel zajišťuje catering,“ sdělil Kovařík.

Tyto informace prý hotel vznesl jako námitku a jsou zaneseny v kontrolním protokolu. „Hotel Holiday Inn Prague Congress Centre prověří právní možnosti obrany proti nezákonnému postupu SZPI, kdy prostřednictvím svého mluvčího porušila ustanovení správního řádu o povinnosti zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, které se úřední osoby SZPI dozvěděly při výkonu své činnosti,“ dodal Kovařík.

Už dříve v únoru inspekce objevila jiné případy klamání zákazníků. V královéhradeckém podniku Mexita Hradec dělali argentinskou roštěnou z mladého býčka z hovězího z Brazílie. V Děčíně nabízeli v Pizzerii Ciao - Ciao brazilské maso jako Carne di manzo - chlazené hovězí maso Argentina.

V Mariánských Lázních zjistili inspektoři klamání v restauraci s názvem National Restaurant, kde carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové připravovali z masa původem z Nizozemska.

„SZPI bude v intenzívních kontrolách i tohoto segmentu pokračovat,“ dodal mluvčí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme