Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skoro 300 luxusních aut se záhadně ztratilo. Půjčené je měli státní úředníci

Policie po summitu na Papui-Nové Guineji pohřešuje 284 zapůjčených luxusních aut.
Policie po summitu na Papui-Nové Guineji pohřešuje 284 zapůjčených luxusních aut.  (Autor: Reuters)
Autor: Darina Jíchová - 
16. února 2019
13:30

Policie na Papui-Nové Guineji pátrá po stovkách luxusních vozů, které byly zapůjčeny tamním státním úředníkům v době konání summitu Asijsko-pacifického hospodářského společenství (APEC) v listopadu 2018. Úředníci měli k dispozici na 300 aut typu Toyota LandCruiser a Mitsubishi Pajero. Cena jednoho modelu se pohybuje kolem milionu korun. Zprávu přinesl deník Guardian.

Auta byla pořízena, aby v nich úředníci mohli převážet státníky, kteří přijeli na summit. Zakoupeno bylo také 40 vozů značky Masserati a Bentley, ty ale byly v plném počtu vráceny.

Dennis Corcoran, šéf policejní jednotky vytvořené speciálně pro dohledání aut, tento týden oznámil, že se „pohřešuje“ 284 aut. Kromě zmíněných značek je mezi ztracenými vozy i několik Fordů a Mazd. „Všech 40 Maserati a 3 Bentleye jsou v perfektním stavu uskladněny v přístavní hale,“ uvedl Corcoran.

Zbytečně drahá auta

Pořízení stovek luxusních vozů loni na podzim vzbudilo kontroverzi, zvláště protože se cena jednoho Maserati nebo Bentleyho pohybuje mezi 2,5 až 4,5 milionu korun, ostatní vozy vyjdou zhruba na milion. Nákup aut byl označen za plýtvání.

Vláda Papuy-Nové Guiney investovala do aut, přestože v zemi zuří epidemie dětské obrny a tuberkulózy. Celkově je zdravotnictví ve velmi špatném stavu a potřebovalo by „finanční injekci“, stejně tak je na tom školství a další oblasti.

Objednávka velkého množství drahých aut vyvolala protesty po celé zemi. Opozice krok vlády označila za „nehorázný podvod“. Corcoran dodal, že na policii byla nahlášena krádež 9 vozů. Z dalších zmizely nějaké součástky, určitý počet aut byl vrácen v „dezolátním“ stavu.

Papua-Nová Guinea je pacifické souostroví s 7,3 miliony obyvatel. Před jednáním APECu udělali všechno proto, aby se světu připomněli a přilákali do země investory. Finanční pomoc s pořádáním summitu přišla hlavně od Austrálie a Číny. Jenže snímky luxusních aut, které vláda koupila, mezi lidmi vyvolaly naprosté pobouření.

Mluvčí vlády Chris Hawkins tehdy bránil rozhodnutí tím, že světová událost, kterou summit APECu byl, musí být pořádána „náležitě“. Tento týden rovněž vystoupil na obranu nevrácených aut. Ty podle něj nadále buď slouží k vládním účelům, nebo je využívají záchranáři, hasiči, případně státní úředníci.

Policie: Víme, kde auta jsou

Policie se domnívá, že 6 z 9 ukradených aut se stále nachází v hlavním městě Port Moresby, další tři jsou podle nich ve vnitrozemním městě Mount Hagen. Corcoran si je jistý, že se mu je všechny podaří najít. „Je to prosté, vím, kde se všech 284 aut nachází, jen je musím posbírat,“ prohlásil policejní šéf. Corcoran má k dispozici seznam lidí, kteří s vozy jezdili jako poslední. 

Zobrazit celou diskusi