Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Recenze: Zaslepení v desáté akci severského vyšetřovatele Williama Wistinga

Recenze: Zaslepení v desáté akci severského vyšetřovatele Williama Wistinga
Recenze: Zaslepení v desáté akci severského vyšetřovatele Williama Wistinga  (Autor: Kniha Zlín)
Autor: Ivan D. Hladík - 
12. února 2019
13:35

Jaký je hlavní atribut severských krimi příběhů Jørna Liera Horsta? Přesvědčivost bez litrů krve a prvoplánového násilí. Právě proto je jeho hrdina tak oblíbený a knihy vysoce hodnocené. Dobře napsaná detektivka čeká čtenáře i tentokrát.

Oč jde? Wistingova dcera Line čeká dítě, a proto se rozhodne přestěhovat zpátky do rodného Stavern. Tam potkává svou bývalou spolužačku Sofii, nyní svobodnou matku. Sofie právě zdědila po svém nechvalně proslulém dědečkovi, o němž se proslýchá, že byl kápem místního podsvětí, dům a při jeho vyklízení objeví v trezoru ve sklepě pistoli. Neví si s ní rady, a proto ji prostřednictvím Line odevzdá na policii. Nález vyvolá velký rozruch, neboť se ukáže, že souvisí s velkým případem přesahujícím místní rámec, který už policie vyřešila a považuje ho za naprosto jasný. Wistingovi se však zdá, že je tu několik zásadních háčků. Aby dokázal prosadit svůj názor, musí se ovšem tvrdě postavit proti svým zcela zaslepeným kolegům přehlížejícím fakta, která se jim nehodí.

Zaslepení jsou sice desátým autorovým příběhem s postavou detektiva Williama Wistinga, ovšem teprve čtvrtým s českým překladem. Což ve čtenáři vyvolává nadšení – bude co číst! Spisovatel Jørn Lier Horst patří mezi špičky severských autorů co se týká kvality i zájmu o jeho knihy. Dokonale už se uhnízdil i v knihovnách tuzemských čtenářů, kteří nebudou zklamáni ani tentokrát. Znovu mohou obdivovat autorovy hluboké znalosti policejní práce, což titulu přidává na věrohodnosti. Spisovatel si však dokáže také čtenářovu pozornost koupit přístupem ke své vizi.

Spisovatel Jørn Lier Horst patří mezi špičky severských autorů co se týká kvality i zájmu o jeho knihy. Spisovatel Jørn Lier Horst patří mezi špičky severských autorů co se týká kvality i zájmu o jeho knihy. | Kniha Zlín

Postupně v ní rozvíjí příjemné tempo příběhu, který není krkolomným strašením čtenáře, ale oddechovou detektivkou, kterou by asi z rukou severského spisovatele čekal málokdo. Zasvěcení však už tuší, že knihu od knihy se autorova zručnost zlepšuje a že stojí za to Zaslepené i další tituly série otevřít.


Jørn Lier Horst

Zaslepení

nakladatelství Kniha Zlín, 2018

376 stran

Hodnocení: 85 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi