VIDEO Dítě Evropy. Ta humorná osoba fakt žije. Kandidátka ODS vychválila EU tak, že mnohým došla slova. Zakopala tím šance modrých?

16.02.2019 14:22

Fanatička, bolševička, eurohujerka, užitečný idiot… I takových kritických označení se dočkala kandidátka do eurovoleb, advokátka Eva Decroix (ODS), když přesvědčovala, že bez Evropské unie už by to nešlo. „Ona musí být hoax,“ myslí si dokonce někteří, kteří nejen na její osobě stavějí kritiku ODS za nečitelný obrat k europolitice. Politolog Petr Sokol ale kandidátní listinu modré strany hodnotí pragmaticky. Jihlavskou právničku stejně jako ostatní osobnosti, které strana vysílá do euroboje, považuje z jistého důvodu za nejen správný, ale dokonce důvtipný krok. I eurofily ale zapálená dáma zdvihá ze židlí tím, že ztotožňuje EU a Evropu, jejímž srdcem podle nich přeci zůstaneme vždycky, i bez Unie.

VIDEO Dítě Evropy. Ta humorná osoba fakt žije. Kandidátka ODS vychválila EU tak, že mnohým došla slova. Zakopala tím šance modrých?
Foto: Archiv Evy Decroix
Popisek: Eva Decroix

Bezvadná eurohujerka

„Máte na kandidátce eurofanatiky,“ vyčetl Občanské demokratické straně na sociální síti diskutér, který tím komentoval její prohlášení, že chce být v Evropském parlamentu hlasem rozumu a vrátit politiku k diskusi o programu. Řadu kontroverzních reakcí si, především svým předvolebním videem o neotřesitelné lásce a vděku k Evropské unii, vysloužila šestka na kandidátce ODS do eurovoleb – jihlavská právnička Eva Decroix.

„Já jsem dítě Evropy. Evropa mě formovala. Evropa mi dala rodinu, vzdělání. Nemám jinou možnost, za Evropou si stojím,“ říká ve videu, které v únoru publikovala na svém facebookovém profilu.

Na jejím soukromém profilu se pod poznámkou o upraveném životopisu objevují od lidí pojmenování jako například „nevolitelná eurohujerka“, „eurofil“ nebo „pacientka, která kandiduje kvůli penězům“, ale také „bezvadná ženská“ či člověk, který „pracuje na odkazu Václava Havla“.

Feri v sukních?

 „Myslel jsem, že paní Eva Decroix je fake news, ale teď jsem zjistil, že tato humorná osoba fakt žije. Zvláště ta pasáž, jak jsme před vstupem do EU stáli fronty před francouzskou ambasádou, je kouzelná...“ zareagoval na komentář politické nominantky Petr Bosnakov.

V podobném ranku ji glosuje také někdejší členka ODS Karolina Stonjeková: „Tak, milé děti... Teď nám Ovčí babička, alias paní Eva Decroix, poví pohádku o tom, jak nás teprve Evropská unie donutila slézt ze stromu, naučila nás jíst příborem a jak nám do našich horských chaloupek zavedla elektrické osvětlení, kterým si můžeme řádně posvítiti na tu naši českou malost a bezvýznamnost... A teď chvilku vážně... S takovými lidmi na kandidátce je ODS nevolitelná a popírá všechno, co do té doby říkala. Navíc to není jen nějaký exces – tato dáma měla původně být na kandidátce ještě výš než na šestém místě. Tlačili ji tam nejen jistí lidé z vedení, ale především šedá eminence strany, Pavel Blažek. Což je další fakt, který neslavně dokresluje vnitřní stav občanských demokratů, kteří dnes stavějí do voleb Dominika Feriho v sukních.“

„Evropská kosmopolita je mi vlastní a rozumím jí,“ říká Eva Decroix s poukazem na to, že jako právnička denně řeší záležitosti, které Evropská unie přináší do života občanů, a to nejen Čechů, ale třeba i Belgičanů, Holanďanů, Francouzů, kteří jsou také jejími klienty.

Například na sociální síti facebook se k jejímu šotu a článku vyjadřují lidé i v tom smyslu, zda její provolání není jen hoax:

Podobnou myšlenku jsme našli i na jiném místě. „Považuji paní Decroix za stejně vydařený hoax jako pana Hollara, odborného politologa. Oba jsou geniální, protože nás přiměli uvěřit, že takoví kreténi jako oni doopravdy existují,“ napsal jakýsi Lui Cihlar, kterého ale bývalá členka strany Jemelková ubezpečila, že opravdu nejde o mystifikaci, ale o reálnou osobu.

Romana Judlová se pozastavila nad tím, co našla na stránkách kandidátky: „Takhle dobrej nebyl ani Dikobraz: ‚V politice nečekejte vděčnost od občanů‘,“ cituje ji.

ODS – bárka jde ke dnu? Expert to vidí jinak

Kritiku za „proevropský obrat“ ale sklízí celá Občanská demokratická strana, která nasazením některých kandidátů a kandidátek působí chaos v tom, jaký je vlastně její postoj k EU. Pro někoho je změť eurolobbistů a euroskeptiků nečitelná. „Koukám, že lidi z TOPky už poznali, že bárka jde kde dnu a tak se zase derou někam, kde by mohlo bejt nějaký koryto. A pak ‚znenadání‘ byla z euroskeptické ODS zase nevolitelná TOPka plná morálních majáků,“ napsal k tomu na facebooku Daniel Vavra.

Politolog Petr Sokol, specialista na politickou geografii a evropská studia, který v roce 2017 za ODS kandidoval do Poslanecké sněmovny, věc ale vidí zcela jinak, ba dokonce v tom vidí naprosto logický postoj k sestavování kandidátní listiny:

„Kandidátní listina je odrazem toho, že ODS je eurorealistická a nachází se někde mezi dvěma přístupy, a to mezi odmítáním Evropské unie, a naopak přijímáním úplně všeho, co z EU přichází. A tomu podle mě odpovídá onen mix občanskodemokratických kandidátů.“ Přesně tohle podle něj zobrazuje kombinace, že někteří kandidáti jsou více kritičtí k Evropské unii, a jiní pro změnu méně. „Nijak mě to nepřekvapilo, protože si myslím, že je to správný krok, protože potřebuje získávat voliče na obou stranách spektra,“ konstatuje s tím, že to v podstatě ukazuje vyváženost kandidátní listiny „Je to možnost získat co nejvíce hlasů, protože kdyby to byla kandidátka, která by třeba v nuancích evropského programu byla vychýlena jedním směrem, tak by odrazovala voliče na druhém konci,“ vysvětluje, proč to tak vnímá.

Politolog petr Sokol

Bývalí ODSáci nezůstali potichu. Mýlí se, vzkazuje jim politolog

Podle Karoliny Stonjekové se ODS „rozhodla hrubě zneužít toho, že krom ní vlastně není koho volit. Že ODS neochvějně počítá s tím, že kvůli paní euroDecroix nebo panu euroKrutílkovi budou členové i voliči sice brblat, ale nakonec to tam ODSce stejně hodí, protože jinak prostě není komu.“ To si ovšem politolog Sokol rozhodně nemyslí.

 „Nesouhlasil bych s tím, že není koho volit. Naopak se domnívám, že zde nyní škálu stran a kandidátů, kteří se chystají do evropských voleb, máme možná nejširší od té doby, co se u nás evropské volby konají. Máme také nejvyšší počet stran v Poslanecké sněmovně a všechny do toho logicky jdou, k tomu vznikají kandidátky některých jednotlivců. Právě proto platí, že bude-li mít někdo kandidátku s větším záběrem, má ve změti ostatních kandidátek podle mě větší šanci, než kdyby byla velmi úzce zaměřená,“ předvídá politolog.

Přesto se najde více bývalých členů ODS, které změna evropské politiky modré strany nenechala chladné. „Ačkoliv jsme dosud, hlavně pro volby, nechával ve své mysli dvířka pro bývalé kolegy z ODS pootevřená, stále znova mne strana přesvědčuje, že samotné přiznání vedení ODS, že jsou pravý střed, je jen náznakem stavu, že střed byl již překročen na druhý břeh. Eva ´Dolores Ibárruri´ Decroix je jen dalším zámečkem na těch pomyslných dvířkách, která už někteří před ní dokázali zabouchnout. Jak je vůbec možné tak slepě a k tomu stádně nevnímat stále silnější socialistický étos EU a smiřovat se s plíživou totalizací této Utopie?“ nadhodil řečnicky Zdeněk Švrček.

O svých pokračovatelích v modrých barvách se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý takto: „Dnešní ODS je ideovou i personální pokračovatelkou zaniklé Unie svobody a volba jejích kandidátů do EP je jenom jedním z mnoha projevů této situace. Ti, kteří to chápou, nemohou proto být jejich probruselským nadšením překvapeni. To, že se takto jasně vyjadřují, vítám, protože tím činí ODS čitelnou. To, zda to ODS přinese příliv, nebo odliv voličů, se brzy dozvíme.“

Politologická prognóza

„Když se na to podívám z hlediska předcházejících zkušeností, tak tyto volby ovlivní nižší volební účast: tyto volby budou mít asi blíže k výsledkům třeba posledních senátních nebo komunálních voleb než k volbám sněmovním. Ve všech zemích Evropy a u nás dvojnásob chodí méně voličů a to některým stranám pomůže a některým spíš uškodí,“ snaží se obecně zhodnotit předvolební politickou situaci Petr Sokol.

Například hnutí ANO se podle něj nepodaří obhájit číslo, které získává v současných preferencích, protože ne všichni jeho voliči přijdou. „Na druhou stranu subjekty od středu doprava v tomto směru budou mít větší šanci. Například spojení TOP 09 a STAN je asi logický krok – je to kandidátka konkrétně zaměřená a myslím, že to má svou logiku. Co je pro mě otázkou, jak v tomhle všem zafunguje voličstvo Pirátů. Může se ukázat, že jejich voličů také nejsou tak disciplinovaní.“

Ona je Indian? ptá se zkušený ekonom

„Evropa je každá ulice a vesnice. Každá ulice a vesnice je Evropa,“ píše Eva Decroix v předvolební poznámce (najdete zde).

Právě se zaměňováním či ztotožňováním Evropy a Evropské unie si to „rozházela“ s  mnohými, kteří by možná žádnou kritiku k její osobě a její vášní pro evropskou kosmopolitnost z úst nevypustili. Za věty, jako je výše citovaná, se ale dočkala reakcí jako například od známého ekonoma Vladimíra Pikory:

„Vždycky, když slyším někoho říkat, že chce patřit do Evropy, tak si říkám, že to je asi Indian. Já i moji předci jsme vždy byli Evropané. Ta evropská argumentace je tak ubohá.“

Odpůrce evropských dotací a člen pardubické TOP 09 Petr Fryč k tomu podotkl: „Ale ona má soudružka pravdu. My skutečně patříme do Evropy. Dokonce do jejího samého srdce. Snad od doby, co se Evropa Evropou jmenuje. Ale asi si nějak nevšimla, že Evropská unie není Evropa…“ Dodal, že kvůli lidem jako je tato dáma nakonec k volbám půjde, aby se do europarlamentu nedostala právě – jeho slovy – „taková chamraď“.

Na zaměňování kontinentu a Unie je zjevně háklivý kdekdo, protože podobné reakce se objevují na různých místech. Například citace Hany Daňkové (která je autorkou prvního českého Slabikáře, který mluví) z jiného diskusního vlákna:

„Ať sklapne zobák každému, kdo řekne tuto pitomou větu "Patříme do Evropy". Podle mě to může říct jen idiot, moje teta v roce dávno, dávno říkala: ´Naše země je srdce Evropy, srdce se musí chránit, protože všechny země budou o ně usilovat, kdo má srdce Evropy, bude se snažit o celou Evropu.´ Teta byla obyčejná vesnická žena! Takže vy, přeškolení .., kam chcete naše srdce vyhodit?“

Vyjadřování zarazilo mnohé další: „Jen se ptám. Bez EU bychom patřili do Asie nebo do severní či jižní Ameriky?“ komentovala diskutérka Eva Snirchova.

Medailonek Evy Decroix na stránkách ODS.cz:

Eva Decroix vyrůstala na Vysočině, ve Francii s vyznamenáním vystudovala práva, pracovní zkušenosti získávala v Londýně. Hovoří plynně francouzsky a anglicky, v těchto jazycích vede i advokátní praxi pro zahraniční klienty ve svých kancelářích v Jihlavě a v Praze. Tématem její rigorózní práce na Karlově univerzitě je porovnání právních úprav v zemích Evropské unie. Frankofonní vzdělání a profesní orientaci nyní doplňuje postgraduálním studiem na VŠE Praha a na Université IAE de Lyon. Aktivně se zajímá o mediaci jako alternativu pro řešení sporů. Je členkou Francouzsko-české obchodní komory. Z Francie se vrátila s manželem, se kterým provozuje unikátní, vyhledávanou a vysoce hodnocenou francouzskou restauraci Bistrot de Papa. Manžel a dvě dcery Evu Decroix v kandidatuře do Evropského parlamentu plně podporují.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…