Primátor Jablonce nad Nisou: Nikdy neuhnu ze svých morálních zásad

16.02.2019 14:32

„Politikou jsem se příliš nezabýval do doby, než mě k ní přitáhli jiní jablonečtí podnikatelé,“ svěřil se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Milan Kroupa (ANO). Jaké jsou jeho priority? Doba hájení nové koalice skončila. Jak prvních sto dní ve funkci hodnotí? Podepisuje se na fungování magistrátu povolební uspořádání, kdy vítěz voleb skončil v opozici?

Primátor Jablonce nad Nisou: Nikdy neuhnu ze svých morálních zásad
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa (ANO)

Jedním z měst, kde vítěz voleb skončil v opozici, je i Jablonec nad Nisou. Podepisuje se to nějak negativně na vztazích na magistrátě?

Atmosféra před naším nástupem, i nějakou dobu po něm, byla poměrně napjatá. Úředníci nevěděli, co od nás mohou očekávat. Panovaly obavy, že budeme dělat zásadní změny, dosazovat do funkcí svoje lidi a ukončíme mnohé rozběhnuté projekty. S odstupem času si však myslím, že mohou být všichni spokojení a že vztahy na magistrátě jsou dobré a stále se zlepšují.

Vnímáte změnu koalice jako velkou změnu? V čem konkrétně?

Na magistrát přišlo pět nováčků, kteří neměli žádné politické zkušenosti. To se na jednu stranu může jevit problematicky, na druhou stranu jsme si s sebou nepřinesli žádnou zátěž z minulosti a nemáme zažité mechanismy tradičních politických stran. To vnímám jako zásadní výhodu. Nemusíme mezi sebou kupčit, fungujeme jako jednotný mechanismus. To je a bude do budoucna pro Jablonec velký přínos.

V politice jste nováčkem a hned řídíte druhé největší město v Libereckém kraji. Jak náročné jsou pro vás první měsíce ve funkci? Je něco, co vás zaskočilo?

Přiznám se, že nejvíce jsem se obával toho, že nám zaměstnanci magistrátu budou házet klacky pod nohy, protože tuto změnu budou špatně nést. Musím ale říci, že to se nestalo a lidé na úřadě jsou velmi profesionální. Politici se mění, ale kvalitní úředníci zůstávají. Náročný pro mě proto nebyl ani tak úřad samotný, kde jsem se spíše musel naučit určitá pravidla, zvyklosti a samozřejmě zákony, ale hlavně problémy, které nám tu nechali předchozí politici, byť ne vždy vlastní vinou. Největším problém pro nás byla situace okolo městské hromadné dopravy.

Od řady volených zastupitelů slýcháme, že oni politici nejsou. Jak byste vy sám definoval práci politika?

Když jsem vstoupil do úřadu, vnímal jsem sám sebe jako manažera. Vždy mě bavil zejména krizový management, a proto jsem si určité problémy, které se musely řešit ihned, do jisté míry užíval. S odstupem času ale musím konstatovat, že sice trvám na tom, že jsem stále zejména manažer, ale slovo politika už zcela neodmítám. Nic jiného mi také nezbývá.

Zajímal jste se o politiku vždy? A co vás vlastně vedlo k tomu se do ní nyní aktivně zapojit?

Politikou jsem se příliš nezabýval do doby, než mě k ní přitáhli jiní jablonečtí podnikatelé. Víceméně jsem pomáhal ostatním s volbami, ale sám jsem se politikem stát nechtěl. Přesvědčili mě až kolegové z hnutí a pocit, že by některé věci šly dělat jinak.

Čeho byste chtěl jako primátor dosáhnout tak, abyste své působení v čele magistrátu považoval za úspěšné?

Když jsem šel do úřadu, tak jsem si slíbil, že nikdy neuhnu ze svých morálních zásad. Chci, abych křeslo primátora opouštěl v situaci, kdy město bude hezčí, ekonomicky stabilní, bezpečné, budou optimálně fungovat městské organizace a s magistrátem budou ve vzájemném souladu. Než se dostaneme do bodu nula, bude nám to nějaký čas trvat, ale informace a signály, které ze všech stran přicházejí, vnímám prozatím vesměs pozitivně.

Máte za sebou sto dní hájení. Co nejdůležitějšího se vám za tu dobu ve funkci podařilo?

Tak zejména nám jezdí MHD, jejíž zastavení k 25. lednu 2019 opravdu reálně hrozilo. To jsme zvládli. Intenzivně pracujeme na přípravě prodloužení tramvajové trati a revitalizaci jejího okolí. 28. února bude vernisáž výstavy k tomuto projektu a těším se na reakce veřejnosti. Těch věcí, které se daří, je mnoho, ale jsou to spíše maličkosti. Velké projekty potřebují svůj čas na přípravu.

Jaké jsou vaše plány pro letošní rok?

Tento rok začneme projekt dešťové kanalizace, který nebude malý a bude mít zásadní vliv na provoz dopravy v Jablonci. Na tento projekt naváže s největší pravděpodobností rozšíření tramvajové trati směrem k novému terminálu, který začneme stavět na křižovatce ulic 5. května a Kamenná. Je toho opravdu hodně.

Mezi priority trojkoalice patří mimo jiné bytová politika. Jaké konkrétní změny či investice plánujete?

Letos opravíme cca 20 městských bytů, které jsou opuštěné a v žalostném stavu. V rozpočtu je na tuto akci vyčleněno 10 milionů korun. Doufám, že byty zrekonstruujeme, ale všechny peníze nevyčerpáme, nebo těch bytů dokážeme zrekonstruovat za tuto sumu více. Zbytek městského majetku teprve revidujeme a vybíráme vhodné objekty pro rekonstrukci. Větší bytová výstavba by měla vypuknout ve chvíli, kdy dostavíme dopravní terminál a bude možné nabídnout developerům současné autobusové nádraží a přilehlé pozemky.

Slibujete také obnovu sídlišť. Budou se moci do plánování revitalizace zapojit i sami občané? Jak?

Budou. Jednak cestou participace, kterou má na starosti uvolněný radní Petr Klápště, a jednak tak, že chceme nabídnout jednotlivým domům možnost spravovat si své okolí dle svých představ.

Co si slibujete od oživení městských lázní a kdy by mohly být znovu přístupné veřejnosti?

Oživení městských lázní je sen, nikoliv realita. Dokud nebude hotový smysluplný projekt a nebudou na něj připraveny peníze, tak se nedá hovořit vůbec o ničem. Daleko větší význam osobně dávám projektu propojení dětského zařízení Vikýř se ZUŠ, které by mělo zásadní přínos pro život dětí a mládeže v našem městě. Pokud bychom ale dokázali zajistit prostředky na obě akce, byl bych nesmírně rád.

Otázka na závěr. Co očekáváte od sjezdu hnutí ANO, který se koná tento víkend?  

Neočekávám změny, které by se hnutí ANO nějak zásadně dotkly.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…