Děravé hlavy. V pražské MHD se ztrácí čím dál víc věcí a zvířat, návratnost je třetinová

Ztráty a nálezy. Pramen: Praha.euZtráty a nálezy. Pramen: Praha.eu

Počet věcí, které cestující zapomínají v pražské MHD, každým rokem roste. Loni dosáhl čísla 7464, když předloni to bylo o

Počet věcí, které cestující zapomínají v pražské MHD, každým rokem roste. Loni dosáhl čísla 7464, když předloni to bylo o tisíc ztrát méně. Zpět svým majitelům se vrací zhruba třetina z celkového počtu, loni 2451 předmětů. V seznamech přitom nechybějí ani kuriozity, jako je například urna s popelem, zubní protéza nebo velký pes.

„Cestující v pražské MHD nejčastěji ztrácejí tašky, batohy, kabelky, oblečení a klíče. Výjimkou nejsou ale velmi netradiční nálezy jako maska čerta či hodnotné nálezy jako helma na motorku,“ uvedla Petra Tölgyesiová, informátorka v dopravě v DPP.

Výčet ztrát a nálezů za loňský rok je rozličný. Denně ohlásí cestující desítky ztrát, většinou jde o doklady či drobnosti denní potřeby. Zaměstnanci ale loni hledali například i štafle, koule na pétanque, kulečníkové tágo, rotoped, berle, uniformu pilota či lednici. Na roztržitost chovatelů doplácela i zvířata. Dopravní podnik ve ztrátách evidoval křečka v krabici, jorkšírského teriéra, kotě, králíka v kleci i labradorského retrívra.

Pasažéři podle statistik DPP ztrácejí své věci čím dál více. Ve srovnání s rokem 2014 byl počet ztrát loni dvojnásobný. V případě, že cestující nalezne nějakou ztracenou věc v prostředcích MHD, radí DPP odevzdat předmět přímo řidiči autobusu či tramvaje, popřípadě v metru dozorčímu stanice nebo na podatelně podniku.

Cestující stižený ztrátou by měl zavolat na informační linku DPP 296 19 18 17. Pokud je věc dohledána, cestujícímu je následně sděleno, kdy a kde si může ztracenou věc vyzvednout. Všechny nevyzvednuté ztráty a nálezy se sváží do kanceláře Ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé na Praze 1.

Tagy dpp MHD praha ztráty a nálezy
1 komentář