Hlavní obsah

Zlaté padáky! Mourinho vydělal jen na vyhazovech skoro dvě miliardy

Londýn/Praha

Je bez práce, ale stejně je v balíku. A pořádném. Tolik peněz, kolik si vydělal fotbalový manažer Jose Mourinho jen díky předčasným vyhazovům na čtyřech štacích, nevydělá obyčejný člověk ani kdyby na světě strávil pořádnou porci životů. Anglický list The Sun spočítal, že čtyři padáky v Manchesteru United, Realu Madrid a dvakrát v Chelsea, znamenaly vyplacení na konto extravagantního Portugalce sumu 62,5 milionu liber, v přepočtu asi miliardu a 862,5 milionu korun. Neměl by si tedy Mourinho nechat přezdívat místo The Special One spíše The Happy One?

Foto: Twitter

José Mourinho má důvod k úsměvu - v Chelsea dostal královské odstupné hned dvakrát

Článek

Když se podíváte na štace známého fotbalového experta, funguje to jako přes kopírák. Na začátku angažmá jsou úspěchy a vedení klubů si spokojeně mne ruce, jak dobrý tah angažováním Mourinha udělalo. Postupem času ale nadšení chladne, přicházejí spory s hráči a nakonec přijde vyhazov. Sám Portugalec před lety nazval manažera Arsenalu Arséna Wengera jako specialistu na neúspěch. Při pohledu na doplatky předčasně ukončených smluv blížící se dvěma miliardám je možná fanouškům jasné, kde se tohle speicální pojmenování vzalo...

Už v pátek Manchester United zveřejnil, že Mourinho a jeho tým bude inkasovat 19,6 milionu liber jako náhradu za předčasně ukončený kontrakt. Portugalec sám dostane z téhle porce největší díl – patnáct milionů liber. A list the Sun nyní spočítal, že když se sečtou „zlaté padáky" z Chelsea a Realu Madrid, jen za ně by si známý manažer koupit třeba soukromé proudové letadlo Gulfstream G650 za 60 milionů liber, či třeba vyhlášenou rezidenci Belgrave Square Grade-1 (60 milionů liber), nebo třeba diamant Pink Star (55 milionů), či dvacet luxusních vozů Lamborghini Veneo Roadster (jeden stojí 3,3 milionu liber).

Jaké inkasoval Mourinho odstupné
Chelsea (2007)18 milionů liber
Real Madrid (2013)17 milionů liber
Chelsea (2015)12,5 milionů liber
Manchester United (2018)15 milionů liber

Nikdo pochopitelně nemůže opomenout, že Mourinho dosáhl s kluby velkých úspěchů, ať už šlo o mistrovské tituly, vítězství v pohárových soutěžích, či triumfů na evropské pohárové scéně. A to platí pro Chelsea, Real i Manchester United. Takže zmíněným gigantům přinesl slávu, za kterou si nechal dobře zaplatit. A když jeho kouzlo přestalo fungovat, ještě si nechal vyplatit královské odstupné. The Happy One prostě umí.

Reklama

Související témata: