Intel mohutně investuje do výroby a chystá odhalení nové grafické generace (gen11) Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 14 únor 2019
altIntel začal „rozhazovat“ miliardy dolarů po světě. Rozšíří a vylepší všechny výrobní kapacity.

 

 

 

 

Současná situace, kdy AMD poněkud výrobně technologicky převálcovala Intel, protože ten výrazně zaostává za svými plány, nebude trvat věčně. Musíme si připomínat realitu, která je, že AMD je firma s obratem 1,6 miliardy dolarů bez vlastních továren, zatímco Intel je firma s obratem 13 miliard dolarů a dnes je druhým největším výrobcem mikročipů na světě s více jak 20 továrnami po světě. Fakt, že Intel se z pozice neotřesitelného leadera propadl za AMD, jehož procesory mají prostě efektivnější konstrukci, je do značné míry ostuda a až nepochopitelné vzhledem k obrovskému množství peněz, které Intel má. Navíc dnes přiznává, že mu 14nm kapacity prostě nestačí, protože na ní musí vyrábět mnohem větší čipy s mnohem horší výtěžností, než s jakými počítal.

Nicméně jak jsem řekl, není radno sílu peněz Intelu podceňovat. Ten se rozhodl, že se do toho pořádně opře a začal mohutně investovat a rozhazovat peníze po celém světě. 11 miliard dolarů Investuje do výrobních kapacit a výroby v Izraeli, dalších několik miliardy investuje v domácím Oregonu a aktuálně oznamuje investice do kapacit a výroby v Irsku. Tam půjde v dalších letech 8 miliard dolarů. Kromě rozšíření kapacit a přechodu na 10nm, je hlavním cílem Intelu rychle přejít na 7nm výrobu, kdy prostě nechce zaostat jako dnes zaostává.

Samozřejmě jen tohle rozhazování desítek miliard dolarů po světě automaticky nezaručí, že Intel bude konkurenceschopný po stránce samotných produktů. Jistě, z hlediska množství a možnosti ovlivňování trhu zejména OEM je Intel bez konkurence a bohužel i když AMD má lepší produkty, výhodnější pro zákazníky, obchodníci a výrobci nemají velký zájem tyhle produkty zákazníkům nabízet, protože Intel jim nabízí řadu „bonusů“. Nemá smysl se tvářit, že konkurenční prostředí na CPU trhu existuje a funguje. Nefunguje. Máme jen jeho zdání a tím nejlepším, čeho jsme se dočkali, že máme alespoň někde produktovou konkurenci a v retailu tedy máme na výběr. V OEM oblasti však ne a o moc lepší to ani nikdy nebude. Ne pokud Intel bude o tolik finančně větší a silnější než konkurence.

Aktuálně je situace, jaká je, ale investice Intelu mohou věci samozřejmě změnit. I když samozřejmě bude záležet na tom, jak se povede nebo nepovede 10nm a hlavně 7nm výroba. V současnosti má AMD náskok v této oblasti. 7nm čipy již míří na trh a jejich vylepšená verze dorazí příští rok. Intel stále nemá ani 10nm a 7nm se od něj tak nedá očekávat dříve, jak za několik let. Z hlediska výrobních kapacit však AMD nebude nikdy ani poblíž toho, co nabízí Intel, ledaže by z velké části využilo jak většiny kapacit GF, TSMC a SAMSUNGU, kdy však není jejich jediným zákazníkem. Každopádně finanční realita je neúprosná.

  • Intel chystá odhalení nové grafické generace

Ač se to nezdá, Intel je vlastně i největším výrobcem grafik na světě. Ano, jde jen o ty integrované, zatím, ale protože prodává nejvíc počítačových CPU, kdy většina jeho produkce iGPU obsahuje, je tak i největším výrobcem grafik na trhu. A jak víte, i v této oblasti investuje nyní miliardy dolarů. Kromě toho, že přetáhl část grafického teamu AMD a i řadu jiných lidí, samozřejmě investuje i do vývoje jako takového. Aktuálně se chystá na GDC 2019 v březnu mluvit trochu více o nadcházející Gen11, která má být výrazně lepší než současná generace integrovaných grafik Intelu, jež propastně zaostává za konkurenčními VEGA v procesorech AMD.

Samozřejmě největším tématem bude první generace samostatných GPU, které Intel chystá odhalit v roce 2020. Ale na povídání i nich si ještě počkáme právě minimálně do příštího roku. Každopádně Intel to myslí s vlastními herními i výpočetními grafickými kartami smrtelně vážně a vše nasvědčuje tomu, že tentokrát to dotáhne do finiše. I když většina lidí si myslí, že těžko bude hned první generací představovat reálnou konkurenci AMD a NVIDIA. Jenže jak upozorňují mnozí další, Intel nepotřebuje nutně hned dotáhnout produkty AMD a NVIDIA. Úplně mu bude stačit, když bude mít použitelné vlastní grafiky, protože díky své síle a vlivu na CPU trhu v OEM k nim prostě protlačí vlastní GPU řešení, čímž nejvíce ztratí NVIDIA.

Není tedy radno Intel podceňovat, nemusí mít nejlepší procesory ani grafiky, aby uspěl. Jeho peníze a bezkonkurenční pozice zejména na OEM trhu mu umožňuje ohýbat konkurenční prostředí a klidně prodá i za vyšší cenu více svých produktů než konkurence, a je jedno že konkurence je má lepší i výhodnější. Pokud tedy Intel dokáže nabídnout použitelné a výkonem trochu zajímavé GPU v různých cenových hladinách, tak to bude mít obrovský dopad.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-17 11:13:25
avatar
Peníze mít může, ale letos ani příští rok to nebude. Vzhledem k tomu, že poslední slušná herní grafika byla Intel 740 před 20 lety, tak vývoj ze dne na den nedožene. A na trhu už není kvalitní volná vývojářská firma, co dělá grafiky, co by koupil, aby měl do začátku. Ani nevím, jak vlastně dopadl Matrox, už jsem o nich dlouho neslyšel
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-17 13:53:19
avatar
Řekl bych, že Intel na poli GPU podceňuješ. Rozhodně nezačíná od nuly a nemusí nic dohánět ze dne na den, protože už mnoho let někteří na Intel GPU hrají, rýsují, přehrávají filmy atd. Jde jen o výkon a ten dostane automaticky jen zvětšením jádra a rychlejší pamětí. Rozhodně ale musí zvyšovat rozpočet pro tvorbu/údržbu ovladačů, ale to pro něj není sebemenší problém - dělá to léta, tak jen bude pokračovat. Vzhledem k cenové politice Nvidie má velkou šanci na středně velký úspěch.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-20 16:10:31

Tam kde vidím slabinu Intelu jsou ovladače. Copak hrubý výkon, ten nějaký bude, ale podle mě bude trvat, než si Intel ošéfuje ovladače a přizpůsobí je do kvality NV a AMD v highendu, aby ty technologie měly efektivní využití.
Teprve až tady Intel dozraje, začínám se obávat o AMD a možná i NV
Caveman0305 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-18 08:42:54
avatar
Intel ma tolik volných peněz že když se bude chtít prosadit, tak se PROSTĚ prosadí.Ja ale jasný ze jeho High nebude pro každého.Stejně jako v CPU. Z druhé stránky, na 4K člověk nepotřebuje něco šíleně drahého. Holt to pro začátek bude konkurence společnosti Nvidia. První generací ji dotáhne na dohled. Cenou přesvědčí zákazníka. Další generace ji překoná. Nvidia to finančně nemůže vyhrát. Tolik peněz na vývoj prostě mít furt nebude. Ještě pár let tady bude vládnout.. Pak s bohem a šáteček
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1380x
Komentářů: 6
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1140x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1852x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1124x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1896x
Komentářů: 3
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!Úterý, 12 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1858x
Komentářů: 1