AMD dále vylepšuje RADEON VII – uvedlo novou verzi ovladačů a umožňuje i instalaci profesionálních Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Friday, 15 February 2019
altZajímavou zprávou je možnost instalace Radeon Pro Software na normální grafiky RADEON.

 

 

 

 

Začněme novinkami kolem Radeon VII grafiky, kterou jsme jako asi nejzajímavější novou kartu za poslední dobu otestovali:

Radeon VII je vlastně výpočetní Instinct MI50, upravený jen do podoby, aby se dal používat jako běžná grafická karta. Nicméně zaměření na HPC je očividné. Radeon VII nemá třeba v názvu RX jako herní grafiky Radeon. Nemá CrossFire, protože výpočetní Instinct verze má externí infinity Fabric sběrnici. Nemá ani duální BIOS, kde vždy byl jeden z nich s UEFI podporou. Právě absence UEFI může v některých případech působit potíže. AMD se tedy rozhodlo tento nedostatek napravit. Vydává instalátor, který přeflashuje BIOS karty na nový s podporou právě UEFI, čímž tak určitě odstraní problémy některých uživatelů.

Dopad na výkon by nicméně neměl být žádný, jen by měl PC třeba rychleji bootovat nebo by měly fungovat věci jako Secure boot apod. Bohužel opomenutí UEFI BIOSu u Radeon VII jen potvrzuje, že tohle vydání karty bylo uspěchané. Jak jsem napsal v recenzi, někdo prostě chtěl 7nm VEGA 2 Radeon VII vydat 7.2.2019 stůj co stůj. Pokud by bylo vydání odsunuto na druhou polovinu února, bylo by určitě více věcí dořešeno. A že se řeší.

Kromě tedy dostupného nového BIOSu AMD vydalo i nový balík ovladačů Radeon Adrenalin 19.2.2.. kromě obecných vylepšení a podpory nových her byla v případě Radeon VII konkrétně opravena řada problémů s taktováním, podvoltováním atd. Výsledkem tak je, že karta jde lépe taktovat, podvoltovávat a vykazuje zajímavé výsledky. Brzy je nabídneme v dalším článku. Bohužel lepší správa otáček ventilátorů, aby karta nebyla tak hlučná, úplně dořešena není. Naštěstí lze vše nastavit ručně a dokázal jsem profil řízení otáček nastavit tak, že karta už není hlučná. Bohužel prostě tyhle nedodělávky jen škodí pověsti jinak velmi zajímavé a evidentně schopné karty. AMD s vylepšováním Radeon VII prý ještě rozhodně neskončilo.

Zajímavou zprávou zejména v souvislosti Radeon VII, který prostě není jen dobrá herní grafika, ale také vzhledem k ceně bezkonkurenční výpočetní karta, je možnost instalace Radeon PRO ovladačů, které by mohly napomoci využití něco z toho obrovského, až několikanásobně vyšší výpočetního výkonu, který Radeon VII proti jakékoliv kartě kolem, prostě má.

Radeon PRO Software 19.Q1 tedy lze na Radeon VII i další běžné karty nainstalovat. Samozřejmě nebudete mít ani tak všechno možnosti, jaké mají PRO karty. Ale část funkcí mít nově budete. V některých aplikacích by se to tak mělo odrazit i v mnohem vyšším výkonu, ale určitě ne všude. Nutno dodat, že AMD tuhle možnost cílí hlavně pro firmy ne pro hráče. Každopádně hlavně Radeon VII by vzhledem ke své univerzálnosti mohl mít ještě lepší využitelnost. I když samozřejmě na řadu věcí nadále budete muset výrazně připlácet a pořídit skutečně PRO kartu atd. Přeci jen za pouhých 20 tisíc korun, co Radeon VII 16GB stojí, pokud by uměl všechno tak, jak umí a nabízí profesionální NVIDIA a Radeon grafiky za mnoho desítek či stovky tisíc korun, to by bylo pozdvižení …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-16 22:44:36
avatar
Nebyt toho uspechaneho vydani, mohlo to byt takrka dokonale. Presne takhle nejak si predstavuji nejvyssi modely desktopovych grafik - co nejvetsi univerzalita a dat nam moznost pohodlne pracovat i se bavit na jedne a te same karte. Je mi jasne, ze uzivatele kteri se nezmuzou na vice nez to pouhe spusteni oblibene hry, to nedokazi patricne docenit. Na druhou stranu vetsina z nich pouziva spise mainstreamovejsi modely. Kazdopadne existuji uzivatele, pro ktere je podoba vysoce univerzalnich karet nesmirne pohodlne a prakticke reseni. A hlavne duvod, proc uprednostnovat reseni od AMD. Tahle karta hezky dokazuje, ze univerzalni reseni ani nemuseji nic ztracet za temi hernimi oklestenci.
Dobra prace AMD.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-17 03:59:46
avatar
Nic proti "univerzálnímu" řešení, ale jen za předpokladu, že existuje v portfoliu výrobce i čistě herní karta. Tedy něco jako čistě herní radeon VII bez profi featur třeba o 2000,- levnější. Pak by se s tím dalo souhasit.
Nic takového ale není, kdo chce nejvýkonnější herní grafiku od AMD musí jít do R VII i když ani jednu profi featuru nehodlá použít. Ideál to tedy není
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-17 10:05:27

Pokud by R VII nebyl univerzál a byl prezentován jen jako herní grafika, tak herní výkon má. To jestli si uživatel nainstaluje PRO drivery, nebo né, může být bráno jen jako bonus ;)
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-17 10:53:46
avatar
ale no tak, to je jako by jsi rikal, ze by se mely delat procesory bez avx protoze ten kdo nestriha video, nepotrebuje procesor s avx ...
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-02-17 11:50:28
avatar
Je mozne, ze moje zkusenosti z praxe jsou jen uvnitr nejake te uzavrene, osobni "bubliny". Navrhem, doporucenim, nebo stavbou PC sestav pro ruzne ucely, pro lidi z meho okoli, jejich zname a zname znamych, se venuji nejakych 20 let. Ne, ze bych se tim nekdy vylozene zivil, spise to bylo nejdrive takove to uceni, zkouseni a experimentovani, potom obcasny privydelek, vypomoc kamaradum, znamym atp.

Za tu dobu mam vypozorovanou vlastni zkusenost, ze pro ciste herni vyuziti graficke karty stali uzivatele o modely prevazne z mainstreamovych kategorii, obcas neco z kategorie performance. Obecne vzato pro to jednoucelove, herni vyuziti zajemci spise setrili. Z tech uzivatelu, kteri stoji, nebo stali o ty nejvyssi modely karet, v te moji bubline prakticky vzdy bylo herni vyuziti jen doplnkovou zalezitosti (nerikam ze vylozene nepodstatnou), kterou kombinovali s nasazenim i pro neco dalsiho, produktivniho.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 652x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Tuesday, 16 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 716x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíMonday, 15 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1320x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Friday, 12 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1158x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciThursday, 11 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1106x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Wednesday, 10 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1756x
Komentářů: 6