Stoprocentní Babiš, Babiš s 93 % a znovu kult osobnosti Babiš

Napsal/a Robert Břešťan 17. února 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

KOMENTÁŘ. Při první volbě předsedy hnutí ANO v roce 2015 to ani jednoznačnější být nemohlo. Andrej Babiš odkráčel se 100 % hlasů, až si sám postěžoval, že by nějaké to procento níže vypadalo lépe. O dva roky později se mu přání splnilo, vyhrál „jen“ s 93 %.

Výsledek – 195 z 210 delegátů – působil jako o něco menší kult osobnosti a sám Babiš ho komentoval slovy: „Nemám sto procent, jsem šťastný.“

Nuda na Chodově

V neděli 17.2. předsednický post obhajuje. Protikandidáta nemá. Takže nuda. Když Babiš kýchne, ANO dostane rýmu. Na tom se od vzniku hnutí ANO nemění nic.

V hnutí ANO je Babiš autokratem. Naslouchá maximálně pár rádcům. Z toho také plyne fakt, že neexistuje žádný vnitřní tlak stranických kolegů a členské základny na to, aby se Babiš zodpovídal z afér typu Čapí hnízdo, nezdaněné korunové dluhopisy či nedobrovolná cesta jeho syna na Krym.


MAPA ČESKÉ JUSTICE od HlídacíPes.org

ZEMAN útočí na nezávislost soudů. Je justice připravená na podobné ataky?


Babiš je ten, kdo o všem rozhoduje. Podle stanov ANO může předseda hnutí například libovolně zasahovat do pořadí na volebních kandidátkách a také toho využívá. Jak ukazuje příklad neúspěšného kandidáta na pražského primátora Petra Stuchlíka, z něhož pražskou jedničku udělal „z vyšší moci“ právě Babiš.

Dokud má Babiš v průzkumech pohodlné vedení, volilo by jej stále kolem třiceti procent lidí, netlačí jej ani veřejné mínění. I když je na něj osobně citlivý, jak ukazuje třeba jeho pokoutní noční pokládání kytic k pomníkům…

Strana je Babiš

Komu se ve straně něco nelíbí, ten od Babiše odchází, obvykle potichu, své výhrady si až na výjimky nechává pro sebe.

Ze seznamu vybíráme: Martin Komárek, Helena Válková, Taťána Malá, Robert Pelikán, Martin Stropnický, Ivan Pilný, Adriana Krnáčová, Karla Šlechtová, Pavel Telička, Jiří Zlatuška, Kristýna Zelienková, Oto Košta…

Mnohé z nich poctil Babiš tím, že se s nimi v rámci kampaně vyfotil na billboard, dnes by na to nejraději zapomněl on i oni.

Jiní ale zůstávají, ti nejbližší jsou spojeni s Babišovým podnikáním v Agrofertu – především Jaroslav Faltýnek a Richard Brabec. V záloze jsou noví loajální muži a ženy: Jaroslava Pokorná Jermanová či Radek Vondráček.

Nic méně zajímavého než sněm hnutí ANO však víkend v české politice nenabídne. Je totiž docela jedno, kdo bude prvním místopředsedou a kdo řadovým, či jak delegáti schválí kandidátku do Evropského parlamentu. Opět si potvrdíme jen to, že strana je Babiš a Babiš je strana. Formální demokratické procesy ovšem budou naplněny.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)