Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Možnost pohrát si s lvicí. Novinku ZOO v Pásmu Gazy kritizují ochránci přírody

Magazín

  5:00
GAZA - Zoologická zahrada v palestinském Pásmu Gazy nabízí návštěvníkům možnost pohrát si s lvicí. K nelibosti ochránců přírody jí tamní veterinář ostříhal drápy. Stále ale má svoje zuby, nicméně majitel zoo v Rafáhu přesto tvrdí, že je bezpečné umožnit kontakt s návštěvníky. Lvici Falastíně je 14 měsíců. „Snažím se v ní potlačit agresivitu a přimět ji, aby byla k lidem milá,“ citovala agentura AFP majitele zoo Muhammada Džumau.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) foto: Daniel Urban

V Číně některé cirkusy týrají zvířata, lvicím a tygrům sekají ocasy

V úterý se poprvé od odstřižení drápů šelma krátce dostala do blízkosti neznámého člověka. Držela se obezřetně stranou, ale pochybnosti o celém záměru trvají. Stále se nedá říci, zda budou lidé v bezpečí. 

Když se otevřela dvířka klece, začala Falastína výhružně vrčet. Ve výběhu ohraničeném chatrným plotem, za nímž byly vidět dětské hlavy, se lvice zbytečně pokoušela brousit si drápy o kmen stromu. Zjevně nespokojená pak začala do stromu kousat. Návštěvníci zůstali opodál a pod dohledem veterináře si s lvicí hrál personál zahrady.

Podmínky zvířat jsou až na druhém místě

Dvanáctiletý Anás Abdar Rahím byl mezi těmi, kdo vše sledovali za ohradou. Tvrdí, že neměl strach a že měl štěstí, že ho lvice nekousla. Fotografie, které dokládají jeho hrdinství, už rozeslal kamarádům na facebooku.

„Ostříhali jsme jí drápy, abychom zpomalili jejich růst,“ řekl veterinář Fáiz Haddad, který zákrok provedl přímo v zoo, protože v Pásmu Gazy není žádná specializovaná klinika. Zoo má prý velké výdaje a možnost pohrát si s lvicí by měla zvýšit návštěvnost.

Jedna z nevládních organizací zahradu kritizovala, ale Haddad tvrdí, že nejde o kruté zacházení. Falastína má stále své instinkty, lev neztrácí útočný pud, tvrdí. Drápy mohou dorůst za půl roku.

V zoo v Rafáhu chovají pět lvů, mezi nimiž jsou tři lvíčata. Životní podmínky tamních zvířat jsou ale až na druhém místě za problémy obyvatel pásma, které má za sebou od roku 2008 tři války a dlouhodobě je vystaveno izraelské a egyptské blokádě.

V pásmu je několik míst, kde se chovají zvířata. Soupeří mezi sebou o návštěvníky, i když stav těchto zařízení je bídný. Jedno z nich ochránci z organizace Four Paws označili za nejhorší zoo světa a zorganizovali v roce 2016 převoz tamních šestnácti zvířat do Jordánska, Izraele a Jihoafrické republiky. V lednu v jedné zoo v Gaze zimou zemřel celý vrh lvíčat.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!