Deskovka Architectura – demolicí za hezké zítřky
Recenze zdroj: tisková zpráva

Deskovka Architectura – demolicí za hezké zítřky

17. 2. 2019 7:31 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Architectura

2–4 hráči | 30–45 minut | Od 8 let | anglicky, minimum textu | Tlama Games

Sympaticky malá krabička s krásným artem v sobě ukrývá všeho všudy jeden balíček karet a velmi jednoduchá pravidla (možná jste viděli obrázky a videa s herní podložkou, ale ta není součástí balení). Co už by ale mělo být součástí balení, je osm plastových žetonků, dva v barvě každého hráče, ale bohužel se někde ve výrobě stala chyba a spousta krabiček, včetně té mé a diskutujících na BoardGameGeeku, se jich vůbec nedočkala.

Není to naštěstí žádná tragédie. Žetonky nahradíte prakticky čímkoliv a zážitek vám to věru nijak nezkazí. Občas se to stává a nechci tvrdit, že bych na to byl vyloženě zvyklý, ale ještě jsem se nesetkal se zákaznickou podporou, která by mou žádost o náhradu komponent odmítla. Ale teď zpátky ke hře samotné.

V Architectuře má každý hráč svůj vlastní, ale s ostatními totožný balíček základních budov, ze kterého má v každý moment hry na ruce k dispozici tři karty. Z nich musí v každém svém tahu jednu zahrát na herní plán a dobrat si novou z balíčku. V podstatě nic víc, nic míň. Nicméně postavení nové budovy může dát již existující sousedství doslova do pohybu.

Architectura zdroj: tisková zpráva

Měnová rotace

Karty jsou čtvercové a v každém svém rohu mají jinak orientovanou odlišnou hodnotu. Když kartu vykládáte na herní plán, který má vždy osm sloupců a tolik řad, kolik je hráčů, umisťujete je do sousedství předchozích karet. Hodnota právě zahrané karty následně ovlivní všechny její sousedy.

Pokud je hodnota vaší karty vyšší než u sousední karty, sousední karta se otočí o 90 stupňů na nižší hodnotu. V opačném případě se stejným způsobem zvýší. Když jsou obě stejné, tak se nic neděje a když je vámi umístěná karta alespoň dvakrát vyšší než sousední, pak jste masivností novostavby zbořili budovu staršího data. Ale na jejích základech může vzniknout něco nového, co pořádně změní situaci na herním plánu.

Tímto způsobem ovlivňujete jak budovy soupeřů, tak i své, takže musíte dobře rozmyslet, na kterém pozemku postavíte gigantické panství s devastujícími účinky. Hodnoty budov se v průběhu hry neustále mění, budovy se ničí a staví se nové, ale dochází i k razantnějším praktikám.

Většina budov má totiž nějaký efekt, který vám dovolí přemisťovat budovy po herním plánu, prohazovat je mezi sebou, rekonstruovat dříve zbořené, nebo si své budovy zcela ochráníte před soupeři pomocí výše zmíněných chybějících žetonků.

Hru si navíc můžete ozvláštnit sadou speciálních karet, které jsou pro každou z barev balíčků unikátní. V takovém případě už se nemůžete jednoduše dopočítat, jaké karty soupeřům zbývají a jak by jimi mohli ovlivnit probíhající partii. Před hrou si jednoduše vyberete, jakými speciálními kartami nahradíte jejich základní protějšky, ale hra funguje úplně stejně.

S destrukcí nejdál dojdeš

V každém případě hra skončí po zaplnění sousedství budovami nebo tehdy, když všichni hráči odehrají všechny své karty. Vítězem se stane hráč, který má nejvíc bodů na svých kartách v sousedství.

V průběhu partie se tedy snažíte bořit, nebo alespoň snižovat hodnoty budov vašich soupeřů, zatímco zvyšujete ty své. Ve dvou hráčích jde o příjemný duel, kde se přímo ovlivňujete jen s jedním soupeřem a tahy se dají lépe propočítávat, pokud je to něco pro vás. Na druhou stranu to na stole není taková divočina.

Architectura zdroj: tisková zpráva

Ve větším počtu hráčů nastupuje o něco zábavnější chaos hlavně díky více řadám. Zatímco ve dvou hráčích sousedí vámi zahraná karta většinou jen s jednou nebo dvěma budovami, ve třech a čtyřech hráčích dochází k plnohodnotnému čtyřsousedství a hodnoty karet se tak mění o něco častěji a hra je mnohem dynamičtěji a nemilosrdnější. Duel má pak značnou výhodu ve své svižnosti, ale i ve větším počtu nejde o nijak natahovanou partii.

Architectura je malá příjemná hra s hezkým vizuálem, která se v poličce určitě neztratí. Krabičku můžete nechat doma, pravidla nemůžete zapomenout, takže vám stačí kartičky do gumičky a mince jako žetonky a hra s vámi může odcestovat úplně kamkoliv. Je sice pravda, že potřebuje trochu víc místa na stole, ale pokud ji neplánujete hrát v letadle, pak jste v suchu. Díky své nenáročnosti se hodí jako filler mezi větší hry, ale budete-li chtít, snadno se z ní stane kompetitivní řež plná dumání a taktizování. A i tehdy bude zábavná.

Nejnovější články