Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Babiš vsadí na blonďatou Ditu. Jednička kandidátky chce „reset“ Evropské unie

Aktualizováno -
10. dubna 2019
08:00
Autor: ČTK - 
17. února 2019
10:32

Lídrem hnutí ANO do voleb do Evropského parlamentu bude podle očekávání současná europoslankyně Dita Charanzová. Výbor hnutí to jednoznačně podpořil, řekl na celostátním sněmu předseda ANO a premiér Andrej Babiš. Evropská unie by se podle Charanzové měla vrátit k původnímu poslání, kterým bylo zajistit mír, bezpečnost a podmínky pro prosperitu. Podle ní je potřeba „reset“ ve fungování evropských institucí.

Charanzová (43) je poslankyní Evropského parlamentu a místopředsedkyní Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů od července 2014. Od loňského listopadu je místopředsedkyní evropské frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE). Babiš Charanzovou podpořil už dříve. Definitivně ji jako lídra do eurovoleb schválil výbor, který zasedal ještě před zahájením sněmu ANO.

Babiš v projevu na sněmu připomněl, že po minulém sněmu před dvěma lety hnutí vyhrálo volby do Poslanecké sněmovny. „I po tomto sněmu doufám, že vyhrajeme volby do Evropského parlamentu. Musíme pro to udělat maximum, protože my všichni potřebujeme, aby Evropský parlament nepřijímal zákony, které mají negativní dopad na život našich lidí, podnikatelů, živnostníků,“ řekl. „Naše aktuální preference odpovídají našemu volebnímu výsledku, to alespoň podle mě mluví o stabilní podpoře našeho hnutí a myšlenek, které reprezentujeme,“ doplnil.

Květnové volby do EP považuje Babiš za nejdůležitější v historii EU, ovlivní podle něj budoucnost unie. „Hnutí ANO je proevropské. Evropský parlament je důležitý, ale na druhou stranu tam nikdy nebudeme mít zásadní vliv. Má 751 poslanců, z toho Česká republika má 21,“ poznamenal. Postěžoval si na to, že přesto nebojují všichni čeští europoslanci společně za národní zájmy.

Bojují proti mně, stěžuje si Babiš na europoslance

Podle premiéra někteří naopak bojují proti České republice, vládě a proti němu. „V Bruselu jsme asi jediní v Evropě, kteří se takhle chovají, že se navzájem zesměšňujeme a poškozujeme naši pověst. I proto musíme v těchto volbách uspět, aby se tam tito lidé zase nedostali,“ řekl.

„Volby ale pro nás nebudou jednoduché. Mnozí naši voliči nechodili k evropským volbám. My jim musíme vysvětlit, že i tentokrát potřebujeme, aby přišli k volbám, že je nesmí opanovat politická uskupení vítačů nebo nekritických kývačů, kteří v Evropě bezmyšlenkovitě vše odsouhlasí, nebo budou opět evropské prostředí zneužívat k vyřizování si svých účtů s někým doma,“ uvedl Babiš.

EU prošla za posledních několik let řadou zatěžkávacích zkoušek, řekla Charanzová. Jmenovala například dluhovou krizi v Řecku, migrační vlnu, kde podle ní EU selhala, a aktuálně brexit, který podle ní lomcuje s britskou ekonomikou. Podobná situace by podle ní pro českou ekonomiku mohla být tvrdou ranou. Poznamenala také, že Češi patří k největším euroskeptikům. „Jen 39 procent z nás považuje členství v Evropské unii za pozitivní. Není to ale chyba lidí, že nevidí přidanou hodnotu Evropské unie, výhody, které nám plynou z členství,“ řekla. Podle ní je třeba názorům občanů naslouchat.

Česko čekají tvrdá jednání o rozpočtu

Unie by se měla vrátit ke svým kořenům, míní Charanzová. Znovu nastolenou výzvou je podle ní otázka bezpečnosti, vyvstala s migrační krizí, vlnou teroristických útoků i s rozvojem technologií. „Společným úsilím musíme zastavit pašeráky lidí, zrychlit azylové řízení a navracení migrantů. Kdo azyl nedostane, musí z Evropské unie odjet. Zabývat se musíme společně ale i kybernetickými hrozbami, lepší ochranou kritické infrastruktury,“ poznamenala.

Česko podle Charanzové čeká tvrdé vyjednávání o víceletém evropském rozpočtu. „Jde o jednu z nejdůležitějších legislativ, která bude mít přímý dopad na Českou republiku. Hlavním cílem je, abychom si mohli určovat u nás, kam chceme prostředky směřovat,“ uvedla. Důležité podle ní je, aby kromě financí na bezpečnost byl dostatek peněz na financování projektů ze strukturálních fondů a na investice do životního prostředí, vzdělávání, výzkumu a inovací.

Na vnitřním trhu EU je podle Charanzové nutné bojovat proti zavádění protekcionistických opatření ze strany některých členských států. Jmenovala například omezení pro firmy, kteří vysílají své pracovníky, odborníky a řemeslníky do ostatních zemí. Unii ale na závěr popsala jako skvělý, světově unikátní projekt.

Celá kandidátka hnutí ANO

  1. Dita CHaranzová
  2. Martina Dlabajová
  3. Martin Hlaváček
  4. Radka Maxová
  5. Ondřej Knotek
  6. Ondřej Kovařík
  7. Karel Filipčík
  8. Daniel Struž
  9. Kamila Bláhová
  10. Milan Zavadil
  11. Petra Bašová
  12. Tomáš Sýkora
  13. Marie Kaufmann
  14. Petr Romajzl
  15. Lukáš Štěpánek
  16. Jaroslav Kuchař
  17. Jan Jarolím
  18. Marek Kocánek
  19. Marek Kocánek
  20. Markéta Plesníková
  21. Lenka Střálková
  22. Marcel Kaštovský
  23. Lukáš Fiedler
  24. Tomáš Janča
  25. Jaroslav Kytýr
  26. Tomáš Opatrný
  27. Jan Řehounek

 

petr12 ( 10. dubna 2019 12:19 )

určitě budu volit Ditu chytrá,pracovitá,pracuje pro naše občany,jenže co je to platné když se tam cpou špíny,křiváci,aktivisti,zlo Šrojdrová,Telička,Štětina,Pospíšil,piráti propojeni aktivsty,neziskovky,sluničkáři,fetáky jsou záruko že uprchlíky zde máme v houfech chrante své rodiny před pakáží zrádcu zaprodancu vítaču.

marais ( 17. února 2019 13:22 )

Charanzovou nevolím, to ona tak tvrdě podporovala smlouvu EU s USA za Obamy a /nevýhodnou pro EU/, kterou TRUMP stejně zrušil. A CO BUDE PROSAZOVAT TEĎ ?

prasatkopepicek ( 17. února 2019 12:28 )

Konecne pekna baba mezi tema jeho d3bi1nima slepicema. Za me jednoznacne uda nahoru

milan1959 ( 17. února 2019 12:03 )

Další blbka Nevolit!

Deneček ( 17. února 2019 12:01 )

K čemu máme v Bruselu české europoslance,když stejně nehájí zájmy českých občanů,ale zájmy EU.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa