V Íránu zrušili vysílání zápasu Bundesligy, problémem byla fotbalová rozhodčí

Íránští fotbaloví fanoušci, kteří se chystali v pátek sledovat zápas Bundesligy v místní státní televizi IRIB, se ho nakonec nedočkali. Televize totiž utkání nakonec nevysílala, protože se ho účastnila nevhodně podle ní oblečená žena, a to rozhodčí Bibiana Steinhausová.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bibiana Steinhausová během utkání mezi Bayernem Mnichov a Augsburgem

Bibiana Steinhausová během utkání mezi Bayernem Mnichov a Augsburgem | Foto: Adreas Gebert | Zdroj: Reuters

Informace se jako první objevila v německých médiích, které citovaly íránské zdroje. Hlavním problémem bylo oblečení Steinhausové při zápase mezi Bayernem Mnichovem a Augsburgem.

‚Penaltou jsem si byla jistá.‘ Rozhodčí Adámkovou strašil sen o asistentech, premiéru v lize zvládla

Číst článek

Íránská přísná pravidla pro televizní vysílání totiž nedovolují ukazovat ženy oblečené tak, že je vidět příliš velké množství kůže. Fotbalová rozhodčí v kraťasech se tedy ve vysílání objevit nemohla.

V Íránu je běžné, že se cenzurují filmové scény, které ukazují ženy v tom, co je považováno za nevhodný oděv. Při fotbalovém utkání by ale nejspíš nebyla cenzura možná.

Podobný problém už jednou místní televize řešila, když vloni vysílala jiný zápas německé nejvyšší soutěže, kde byla jednou z rozhodčích právě Steinhausová. Tehdy při každém záběru na německou rozhodčí ukazovala záběry fanoušků na stadionu.

Steinhausová je v rodném Německu uznávanou sudí. Stala se první ženou v Německu, která řídila zápas mužů na profesionální úrovni. První zápas Bundesligy pak absolvovala v září roku 2017 a v roce 2018 byla vyhlášena jednou z nejlepších německých rozhodčích.

O fotbalu v Íránu se mluvilo v posledních letech především kvůli zdejšímu zákazu vstupu žen na stadiony. Vloni na podzim dovolily úřady předem vybrané stovce žen přístup na přípravné utkání proti Bolívii. Plošný zákaz ale stále platí dál.

bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme