Rozpočet neskončí v krásných kladných číslech, řekla Zamrazilová. Schodek 40 miliard je reálné dodržet

Vládě se podaří v letošním roce splnit plánovaný schodek rozpočtu 40 miliard korun, ale nebude to jednoduché. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekla předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Skončí ale podle ní série let, kdy rozpočet skončil lépe, než byl plánován. Úspory v provozu státu se musí začít hledat okamžitě, dodala.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní ředitelka ČNB Eva Zamrazilová odpověděla i na řadu posluchačských dotazů

předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová | Foto: Šárka Ševčíková

„Rozpočet letos neskončí v krásných kladných číslech, ale schodek 40 miliard Kč se podaří splnit,“ souhlasil člen rozpočtového výboru sněmovny Jiří Dolejš (KSČM). Také podle místopředsedy ČSSD Romana Onderky je reálné 40miliardový schodek dodržet.

Podle předsedy poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury (ODS) bude dodržení naplánovaného schodku velmi těžké. Připomněl, že letos odpadnou loňské mimořádné rozpočtové příjmy v řádu 30 miliard Kč. Jsou zde významná rizika, v polovině února je těžké předpovědět výsledek za celý rok, podotkl

Ministerstvo financí už při schvalování rozpočtu na letošní rok se schodkem 40 miliard korun uvedlo, že i v letech 2020 a 2021 plánuje stejný schodek rozpočtu. Schválený státní rozpočet na loňský rok počítal se schodkem 50 miliard korun, nakonec skončil s přebytkem 2,9 miliardy korun.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme