Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Srážka Trumpa s Muskem: zeď na hranici s Mexikem ohrožuje výstavbu kosmodromu SpaceX

Ekonomika

  16:00
PRAHA - Elon Musk to s dobýváním vesmíru myslí vážně. SpaceX mu na rozdíl od Tesly dělá radost, jak dobře šlape. Je ale dost možné, že nyní bude tento vesmírný podnikatel muset přesedlat z byznysu na politiku. Jeho plány jdou totiž proti antiimigračním plánům amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho zdi na hranici s Mexikem.

Model rakety Falcon Heavy foto: SpaceX

Začátkem února se Elon Musk pochlubil úspěšným zážehem nově vyvíjeného raketového motoru Raptor. Ten by měl už brzy pohánět rakety, které vynesou do vesmíru budoucí kosmické lodi Starship. Zakladatel vesmírné společnosti SpaceX (i automobilky Tesla Motors - pozn. red.) by se touto lodí rád vydal k Měsíci a později i k Marsu.

Tesla sníží počet zaměstnanců o sedm procent. ‚Nemáme jinou možnost,‘ říká Musk

Zkoušku společnost SpaceX provedla ve svém testovacím a vývojovém areálu v McGregoru ve státě Texas. Jenže právě tento areál, jehož výstavba by měla být letos dokončena, může mít vážný problém. Důvodem jsou antiimigrační plány amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Srážka s Trumpem

Ten by rád na jižní hranici USA s Mexikem vybudoval betonovou zeď nebo ocelový plot, které by bránily údajné hrozbě ze strany nelegálních imigrantů. Kvůli financování stavby se dostal do sporu s Kongresem, což vedlo na přelomu roku na více než měsíc k ochromení části vládních úřadů.

Jak ale před pár dny upozornila agentura Bloomberg, Trumpova zeď také ohrožuje právě Muskův vesmírný areál v Texasu. Ten se totiž nachází v Boca Chica nedaleko pobřeží Mexického zálivu a zároveň v bezprostřední blízkosti americko-mexických hranic.

Na plánech Ministerstva vnitřní bezpečnosti prochází plánovaná zeď skrze 50akrový pozemek, kde už nějaké objekty stojí a je zde plánována i startovací rampa pro rakety SpaceX.

„Problém se SpaceX je v tom, že plot prochází napříč pozemkem společnosti,“ citovala agentura Bloomberg Lucille Roybala-Allardovou, kalifornskou demokratku, která stojí v čele výdajového výboru vnitřní bezpečnosti.

Legislativní šachy

Kongresmanka zároveň ale dodala, že její výbor bojuje za to, aby celý pozemek byl z finální podoby plánů vyňat. Výstavba hraniční bariéry byla jedním z hlavních témat Trumpovy předvolební kampaně v roce 2016. Kongres ale odmítá schválit 5,7 miliardy dolarů (129 miliard korun), které prezident k výstavbě požaduje.

První vesmírný turista bude Japonec. Miliardář Maezawa poletí s Muskovou SpaceX

Podle Bloombergu však zástupci republikánů a demokratů, kteří pracují na dohodě o hraniční bezpečnosti, jsou už blízko finálnímu návrhu na to, jak některé části bariéry financovat.

Podle agentury musí ještě zástupci obou stran vypracovat přesný plán, kde se budou bariéry nacházet, jak budou vypadat a kolik financí mohou „spolknout.“

Banner peak.cz.
Autor: