TOPlist

Umělá inteligence generuje fotografie lidí, kteří neexistují. Dočkáme se „fake news 2.0“?

Schopnosti umělé inteligence jsou téměř den ode dne větší a mnoho lidí by možná překvapilo, co vše už počítače dokáží. Právě kvůli snaze prezentovat běžným lidem možnosti AI vznikl web ThisPersonDoesNotExist.com, za nímž stojí softwarový inženýr z Uberu.







Nepřehlédněte

Umělá inteligence Nvidia z fotek odstraní výrazný šum i vodoznak

Web využívá výzkum a technologie Nvidie představené v loňském roce pro vytváření umělých portrétů osob. Jak se dá odvodit z názvu webu, žádná ze zobrazených osob neexistuje.

Potenciál pro podvody?

Web je neškodnou ukázkou toho, co dnešní technologie dokáží. Ve většině případů je výsledek skutečně téměř nerozeznatelný od reálného snímku. Čas od času ale technologie přeci jen udělá chybu a vznikne poněkud diskutabilní (v některých případech přímo strašidelný) výsledek.

Některé výtvory nepůsobí příliš reálně, občas vypadají jako zvláštní syntéza pohlaví či věkových kategorií.

Generování obličejů bylo zvoleno právě proto, že jde o dobrý způsob, jak schopnosti AI prezentovat zcela nezasvěceným pozorovatelům. Generovat lze tímto způsobem ale v podstatě jakékoliv objekty, s úspěchem už bylo vyzkoušeno vytváření fontů, graffiti, anime, ale také třeba automobilů.

Již dnes vypadají výsledky velmi přesvědčivě a je téměř jisté, že v horizontu několika málo let budou zcela dokonalé. To je ale poněkud dvojsečná zbraň. Nekonečná zásoba modelů a snímků neexistujících objektů otevírá zcela nové možnosti umělcům, grafikům, reklamním agenturám a podobně.

Ve většině případů však web vytvoří v podstatě bezchybné portréty.

Zároveň však mnozí poukazují na riziko zneužití pro tvorbu „fake news“. Zatímco dopad falešných textových informací je ještě relativně omezený, tzv. „deepfakes“ významných politiků a dalších osobností mohou představovat zásadní zvrat v nejedné kampani či kariéře.

Od generování neexistujících osob je totiž jen kousek ke generování existujících osob v neexistujících situacích. Doba falešných videozáznamů neexistujících projevů je tak již možná za dveřmi.

Autor článku Tomáš Krompolc
Tomáš Krompolc
Fanoušek Androidu, Googlu a moderních technologií. Rád si poslechne tvrdší hudbu a mezi jeho nejoblíbenější seriály patří ty z produkce Netflixu. V současné době je spokojeným majitelem telefonu OnePlus 6.

Kapitoly článku