Menu
FANZINE.cz
Fantasy knihy, fantasy literatura

RECENZE knihy George Orwella Farma zvířat

Ondřej Pešek

Ondřej Pešek

17. 2. 2019

George Orwell patří už od osmdesátého devátého v Česku mezi povinnou literaturu. Oficiální seznamy zpravidla uvádějí buď dystopickou vizi 1984, nebo alegorické zpodobnění Velké říjnové revoluce a sovětského Ruska Farma zvířat. Občas dokonce obojí. Nám do redakce dorazila zvířátka, která mají s My Little Pony jen málo co do činění.

Jak se žije zvířatům na vaší farmě? Protože těm na Panské farmě se moc dobře nežije. Alkoholický majitel je drží zkrátka a jeho čeledíni nikdy neměli k biči moc daleko… Navíc se vkrádá ta vtíravá otázka, proč by měla zvířata posluhovati lidským otrokářům. Nastává čas pro revoluci, čas převzít otěže do vlastních rukou. Ale povede to k tomu idylickému krásnému novému světu, jaký si hospodářská zvířata vysnila?

George Orwell
Přečtěte si 10 nejslavnějších citátů George Orwella…

Kdo má Orwella alespoň trochu načteného a nikdy nenakoukl do Farmy zvířat, bude překvapen. Orwell se nikdy neprojevoval nějak náročně, jeho styl se vždy dal označit za zcela průměrný, ale ve Farmě zvířat svůj přímý, plochý styl posouvá do něčeho ještě jednoduššího a přístupnějšího.

Jakkoli negativně takový posun k ještě větší jednoduchosti zní, opak jest pravdou. Farma zvířat působí jako pohádka, jako bajka, která se svou přímočarostí a doslovností hodí i pro předčítání dětem, a Orwellův rukopis tak nádherně souzní s obsahem novely.

Přesto pouze lehké zjednodušení a zvířátka v hlavní roli stačí k tomu, aby se dalo Orwellovo dílo označit za vyvážené. Pokud bude člověk ke knize přistupovat jako k něčemu určenému dětem, přenese přes Orwellovu snahu vysvětlovat zřejmé i těm nejpomalejším a opakování řečeného.

Farmě zvířat pomáhá též její délka, či spíše krátkost. Na stovce stran rozvine příběh, aniž by se jako například v Barmských dnech nebo 1984 stihl zaplést do sítě repetice svých myšlenek. Ano, máme tu zcela stejnou manipulaci minulostí, jakou později použije ještě v 1984, a párkrát ji zopakuje, ale pro děti stále v únosné míře. Žádné předávkování. A přitom dějově jde možná o mnohem bohatší kousek než třísetstránkové Barmské dny.

Tato práce byla přísně dobrovolná, ale každé zvíře, které by se jí snad nezúčastnilo, čekalo zkrácení přídělů žrádla na polovinu

Farmě zvířat nelze ujmout její vizionářskou podstatu. Orwell prokoukl fungování a a vývoj Sovětského svazu a předurčil i to, jak se bude vyvíjet situace v celém Východním bloku, který přišel záhy. Nelze se nepousmát vzpomínce na optimistické novoroční projevy o vzkvétající zemi, když Pištík předkládá data a čísla o prosperující farmě, přestože všichni trpí hladomorem i biafrou ducha.

George Orwell patří mezi nejoceňovanější autory dvacátého století. Kdesi se psalo, že kdo chce pochopit dvacáté století, měl by si přečíst Orwella. No, tak to sice asi není, ale chcete-li, aby vaše ratolesti pochopily fungování Východního bloku, čtěte jim před spaním Farmu zvířat.

Originální název: Animal Farm
Český název: Farma zvířat
Autor: George Orwell
Překlad: Gabriel Gössel
Počet stran: 104
Vazba: Brožovaná
Vydal: Argo, Praha 2015 (dotisk 2018)
Doporučená cena: 189 Kč

Ohodnoťte tento článek:
3,7

Právě čtete

RECENZE knihy George Orwella Farma zvířat

Hide picture