Hlavní navigace

Soumrak kvalitního videa? Samsung končí s Blu-ray přehrávači

18. 2. 2019

Sdílet


Fanoušci nejkvalitnějšího obrazu a zvuku ohrnují nos nad streamovacími službami. Jejich modlou jsou kotouče Ultra HD Blu-ray, které nabízejí nejlepší možný audiovizuál, jenž lze domů pořídit. V budoucnu se však přístup k tomu formátu ztíží. Samsung totiž potvrdil, že již nebude vyrábět žádné nové přehrávače. Před rokem stejný krok učinilo i čínské Oppo. (Oba končí i s klasickými Blu-ray přehrávači.)

Uživatelé zatím nemusí panikařit, protože stávající přehrávače budou samozřejmě nadále fungovat a na trhu zůstane konkurence. Společnosti Sony, Panasonic, LG, Pioneer nebo Philips zatím konec neohlásily. Každý měsíc navíc přibývají nové filmy a studia žádný odklon od kotoučů nenaznačují. Přesto je krok největšího výrobce elektroniky varovným signálem.

TIP: Hollywood přišel s další antipirátskou ochranou. Rusové už na ni vyzráli

Samsung mimochodem odejde se vší parádou. Je to totiž paradoxně on, kdo ve světě Ultra HD Blu-ray vytvořil nový rozkol. Před dvěma lety navrhl svobodný HDR formát HDR10+, který je protiváhou placeného standardu Dolby Vision. Díky nulové ceně se uchytil na internetu, ale teď už proniká i na kotouče.

Jenže ne všechny filmy podporují oba formáty najednou, liší se také podpora na stranách přehrávačů a televizorů. Zcela odmítavě se k HDR10+ staví Sony a LG. V případě Sony je to o to „vážnější“, že japonská společnost vlastní i filmové studio. Hollywood i diváci tak řeší další formátovou válku.

A v čem jsou disky Ultra HD Blu-ray tak unikátní? Na jeden kotouč se dle počtu vrstev vejde 50 až 100 GB dat. Video pak může nabídnout datový tok až 100 Mb/s, zatímco Netflix a spol. používají přibližně desetinový, takže se u nich část detailů ztratí. Ve srovnání s klasickými Blu-ray mají ty Ultra HD čtyřikrát vyšší rozlišení (3840 × 2160 px), podporují 10bitovou hloubku barev, nabízejí širší barevný gamut a právě onu podporu vysokého dynamického rozsahu (HDR).

Byl pro vás článek přínosný?