EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

ČNB věří, že získá zákonné pravomoci i bez ministerstva financí

 

Ministerstvo financí blokuje zákon o ČNB. Centrální banka se přesto nevzdává. Zákonné pravomoci stejně díky Evropské unii časem získá, věří guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Loading



 


Snaha České národní banky (ČNB) o získání zákonných pravomocí narazila na ministerstvu financí. Návrh nemá dostatečnou politickou podporu, a tak slábne i podpora ministerstva financí.
„Návrh novely zákona o ČNB odráží změny v provádění měnové a makroobezřetnostní politiky, ke kterým došlo celosvětově po vypuknutí finanční krize,“ uvedl Jiří Rusnok na konferenci Vysoké školy ekonomické v Praze „Rozvoj a inovace finančních produktů“.

Proč novela naráží?

Nejdiskutovanějším tématem novely zákona jsou tzv. úvěrové ukazatele. Zákonné pravomoci by daly ČNB možnost závazně stanovit limity ukazatelů hypotečních úvěrů LTV, DTI a DSTI.
Již dnes ale ČNB tyto tři ukazatele využívá. Nejprve omezila výši hypotečního úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti (ukazatel LTV) a v loňském roce následovalo omezení výše celkového dluhu žadatele o hypotéku k jeho ročnímu čistému příjmu (ukazatel DTI) a také výše měsíční splátky dluhu k čistému měsíčnímu příjmu žadatele (ukazatel DSTI).
Přestože jde „pouze“ o doporučení, banky jsou vesměs poslušné a nařízení centrální banky dodržují. Účinnost těchto opatření potvrzuje i sama ČNB v nejnovější Zprávě o inflaci: „Poptávku domácností po vlastním bydlení začínají poněkud tlumit zpřísněné podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů.“
Novela způsobila rozruch na půdě Poslanecké sněmovny již v roce 2017. Současná podoba novely je ale podle guvernéra méně striktní, protože obsahuje vyšší objemovou výjimku (5 %), současně se nevztahuje na refinancované hypoteční úvěry a v neposlední řadě zavazuje ČNB alespoň dvakrát ročně přezkoumat podmínky opatření.

ČNB má své nové důvody

„LTV, DTI a DSTI jsou nástroje, které cílí přímo na poskytování hypotečních úvěrů, a jsou tak z makroekonomického hlediska vhodnější než přímá kapitálová rezerva či další hrubé nástroje,“ uvedl guvernér.
Ukazatele DTI a DSTI byly ještě před jejich zavedením v podobě doporučení jedním z argumentů centrální banky pro prosazení novely zákona. „Smyslem novely je zároveň dát nám možnost upravovat i tyto dva klíčové ukazatele, to znamená poměr splátek k měsíčním příjmům a výše úvěru nebo celkového zadlužení k ročním příjmům domácností,“ uvedl loni v dubnu Tomáš Holub, tehdejší ředitel měnové sekce ČNB a dnes člen bankovní rady ČNB.
Po zavedení těchto ukazatelů v rámci doporučení ale ČNB argumentaci změnila. Jedním z důvodů je nyní zajištění rovných podmínek na trhu a zabránění nekalé konkurenci mezi poskytovali. „Bez možnosti omezit instituce nerespektující pravidla prostřednictvím zákonných pravidel se budou banky nekalé konkurenci těžko bránit,“ vysvětlil Jiří Rusnok.
Dalším důvodem je, že v budoucnosti mohou poskytovat hypoteční úvěry v mnohem větší míře nebankovní či zahraniční instituce. A protože současné doporučení ČNB není právně vymahatelné, nemusí ho podle guvernéra do budoucna dodržovat všichni poskytovatelé hypotečních úvěrů a mohou klienty předlužovat dodatečnými úvěry.
„Nástroje obsažené v zákoně umožní přímou, rychlou a účinnou reakci ČNB na nedodržování pravidel prostřednictvím nápravných opatření,“ vysvětlil Jiří Rusnok.
Ani zavedení limitů DTI a DSTI nemělo podle guvernéra dramatické dopady. Varování o poklesu trhu se nenaplnila a potvrzuje to i rekordní objem poskytnutých úvěrů za loňský rok. Podle odborníků se ale dopad nových doporučení naplno projeví až během letošního prvního čtvrtletí.

Legislativa v rukou Evropské unie

V současné době se novela zákona o ČNB stále potácí legislativním procesem a je blokována ministerstvem financí. „Nový návrh novely zákona o ČNB prošel v roce 2018 mezirezortním připomínkovým řízením, diskuse o konečné podobě však zatím nebyly uzavřeny, proto ministerstvo financí požádalo o posunutí termínu předložení vládě do konce března 2019,“ uvedl Zdeněk Vojtěch z ministerstva financí. Termín byl však již v minulosti několikrát posunut.
Novela podle guvernéra nepřináší z hlediska praktické politiky nic nového, prostřednictvím doporučení opatření uplatňuje ČNB již dnes a bude je uplatňovat i nadále bez ohledu na schválení novely. Podle guvernéra je ale novela nepopulární téma. Centrální banka přesto hodlá ve svém boji pokračovat.
Dříve či později k těmto opatřením podle guvernéra přistoupí i Evropská unie na evropské úrovni. „Můj soukromý odhad je, že i kdyby z politických důvodů nedošlo ke schválení novely v nejbližších letech, tak se nám tato legislativa stejně vrátí přes Evropskou unii,“ uvedl na konferenci Jiří Rusnok.
Dnes má tato opatření v legislativě již devět či deset zemí a další na tom podle guvernéra pracují. „Další kolo regulace přijde z Evropské unie právě z tohoto směru zejména po nějakých otřesech, které jistě časem nastanou,“ dodal Jiří Rusnok.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

regulováno Airbnb

Bude Airbnb stále více regulováno?

Airbnb, sdílená platforma pro pronájem bytů v rámci cestovního ruchu, zažilo menší zemětřesení před dvěma lety začátkem koronavirové pandemie. Turisté skokově ubyli, poptávka po krátkodobém ubytování se limitně blížila k nule a majitelé bytů z Airbnb raději nabídli své byty k běžným pronájmům. Jen aby realizovali alespoň nějaké zisky.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 05. 2022

Fincentrum Hypoindex březen 2021: 100 miliard korun sjednaných hypoték za čtvrtletí

Zdroj: Fincentrum Hypoindex V březnu sjednaly banky hypotéky za neuvěřitelných 44,723 miliard korun. Objem poskytnutých hypoték se tak jen za první čtvrtletí letošního roku vyšplhal na téměř 100 miliard korun. Rostoucí sazby by ale mohly hypoteční trh už brzy přibrzdit. Průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu již nepatrně vzrostla na 1,94 % p. a.

Text: Jana Zámečníková

21. 04. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *