Zdraví

Jak uvolnit dýchací cesty bezpečným a nenávykovým způsobem

Sbírání kytiček

V posledních letech se mezi lidmi rozrůstá nový trend. Na první pohled působí nevinně, ale postupně si mnoho lidí s rýmou nedokáže představit svůj obyčejný den bez aplikace chemických nosních roztoků.

Začíná to nenápadně, kdy při léčbě rýmy saháme po dostupných nosních roztocích, aby se nám uvolnily dýchací cesty. Účinek je však jen krátkodobý a po chvíli je třeba znovu aplikovat účinnou látku. Málokdo si však přečte příbalový leták a upozornění, že užívání těchto přípravků na uvolnění dýchacích cest by nemělo překročit 7 dní. Lidé tyto lhůty často překračují a svou závislost si často uvědomí pozdě, když si například svůj přípravek zapomenou a pak nemyslí na nic jiného. Pokud se přípravky užívají delší dobu, než je uvedeno na příbalovém letáku, může vzniknout závislost, které se odborně říká sanosinismus. 

Dýchejte s lehkostí 

Většina z nás si ze svého dětství pamatuje únavné sezení nad hrncem a napařování s ručníkem přehozeným přes hlavu. Tento způsob však pravidelně způsobuje různé formy opaření nemluvě o tom, že jen málokteré dítě dokáže soustředěně sedět nad hrncem vařící vody a vdechovat ji několik minut. U napařování se jedná o vdechování destilované vodní páry, která nemá léčebný účinek. 

„Nejen pro děti, ale i pro dospělé existuje pohodlnější, příjemnější a bezpečnější způsob uvolňování dýchacích cest – inhalování. Při inhalování se miniaturní částice aerosolu dokážou dostat až do plicních sklípků a tak pomáhají pacientům s rychlejším vykašláváním a zároveň přispívají ke kratší rekonvalescenci pacientů s rýmou. Navíc díky praktickým rozměrům může každý inhalovat například při sledování televize,“ vysvětluje Šimon Peter, odborník značky OMRON. 

A co alergici? 

Nejsilnější období alergických reakcí projevujících se respiračními reakcemi trvá od března do června. Je to období kvetoucího bezu černého, šípku, břízy a lípy. Lidé trpící těmito alergiemi zažívají dlouhodobé těžkosti s dýcháním, nemluvě o absenci účinné léčby uvolňující dýchací cesty. Inhalátory jsou tak příjemnou nenávykovou možností i pro ně. Alergici a astmatici by měli inhalátory používat i jako prevenci. Pravidelné a poctivé inhalování pomáhá udržovat dýchací cesty v dobrém a zdravém stavu. 

Jak může pomoc nosní sprcha? 

Pokud si vyberete např. 2v1 inhalátor s nosní sprchou, „zabijete“ skutečně 2 mouchy jednou ranou. Můžete se totiž zaměřit na pročištění a uvolnění jak horních, tak i dolních dýchacích cest. Nosní sprcha dokáže nos vyčistit jemně a účinně, přičemž nezničí sliznici s její přirozenou obranyschopností. Celková terapie nosní sprchou trvá pouhých 30 sekund, vytváří jemnou mlhu a uvolňuje nos s pomocí fyziologického roztoku anebo k tomu určené minerální vody.

Připravila: Katka
Foto: iStock

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků