Pozorují to i v olomouckých restauracích, kde v posledních dnech musejí čelit pochybnostem o kvalitě a původu upravené svaloviny.
Hygienici ujišťují, že v Olomouckém kraji nezjistili klamání o původu hovězího v restauraci.
Potravinářská inspekce, která zahájila masivní tažení, doposud nehlásila, že by restauratéři v Olomouckém kraji chtěli hostům podstrčit něco jiného než deklarují na jídelním lístku.
Protiprávní jednání neodhalili ani veterináři, kteří cíleně kontrolují dodávky hovězího do Olomouckého kraje.
„Je hodně nepříjemné, když se po personálu neustále někdo dožaduje informací, jestli mu náhodou neneseme závadné maso nebo když se opakují sarkastické komentáře, že v hospodách stejně všichni podvádějí,“ popisoval uznávaný olomoucký restauratér František Lorenc, jenž dlouhodobě provozuje známou restauraci Drápal a poslední dva roky také Restaurant U Mořice.
„Kontroly jsou časté a důkladné, u nás byla vloni hygiena a potravinářská inspekce hned šestkrát. Každý kus masa musí být označený, musí být doložený původ,“ poukazoval.
Podivná kauza
Lorenc si je jist, že v Olomouci se s masem v podnicích nepodvádí.
„Zákazníci nejsou hloupí. Kdybychom jim podstrčili falešný tatarák nebo steak, tak se hned o tom bude mluvit a brzy budeme mít prázdnou restauraci,“ reagoval.
„Dám ruku do ohně za všechny místní restaurace. V Olomouci se nepodvádí. A na mysli mám opravdu všechny, i já si jdu občas rád dát něco do vietnamských fast foodů, nemám s tím problém, opravdu věřím, že jde o nezávadná jídla,“ zastává se profese František Lorenc, který pro hosty ve svých dvou restauracích potřebuje denně osmdesát až sto kilo masa, z toho dvacet kilo pravé hovězí svíčkové.
Podle něj hosté, kteří jsou ochotni zaplatit velké peníze za gurmánský zážitek, zjistí, pokud by jim podnik podstrčil něco jiného.
„Poznají, že to není ono. Celá kauza, kdy se u nás mělo objevit tři sta kilo závadného masa a ministr nepodloženě jmenoval jednu konkrétní restauraci v Praze, kterou tím zničil, mi přijde dost podivná,“ kroutil hlavou Lorenc.
Hygienici: Ani jeden případ
V restauracích, barech a bistrech provádějí dlouhodobě a namátkově kontroly hygienici.
„Zjišťujeme případné klamání spotřebitele a sledovatelnost potravin, včetně masa. Není možné na jídelním lístku deklarovat argentinské hovězí a mít dodací list na maso z Polska. V Olomouckém kraji jsme nic takového nezjistili. Nezachytili jsme ani případ, kdy by provozovatel nebyl schopen doložit původ potravin, včetně masa,“ uvedla ředitelka Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Jitka Švecová.
Pokud hygiena zjistila pochybení, týkalo se nesprávně uvedených alergenů, kdy neseděly alergeny uvedené u jednotlivých pokrmů na jídelníčku s alergeny obsaženými v jídle.
„Laboratorně jsme je ověřovali a ve třech případech jsme museli zahájit správní řízení a uložit sankce. U záměny masa, místo argentinského je na talíři brazilské hovězí, se samozřejmě jedná o protiprávní jednání, ale neohrožující zdraví spotřebitele. Pokud provozovatel neuvede správně alergeny, může dojít u hosta k závažné alergické reakci,“ vysvětlovala Švecová.
Dva velcí odběratelé polského masa
Veterinární inspektoři nyní cíleně kontrolují všechny dodávky hovězího, které dorazí na území Olomouckého kraje.
„V Olomouckém kraji jsou dva velcí odběratelé, kteří dlouhodobě berou hovězí ze stejných polských závodů. Systém zde funguje, žádné problémy jsme nezjistili. Pak máme v kraji dva menší odběratele a i zde bylo vše v pořádku,“ shrnul Vratislav Šulc, ředitel odboru veterinární hygieny ochrany veřejného zdraví Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj.
Veterinární inspektoři se zaměřují i na restaurace, a to na maso a vejce v syrovém stavu. Podle Šulce v Olomouckém kraji od začátku roku neodhalili žádné protiprávní jednání.
Na pravdivost deklarovaných údajů o původu hovězího a správné uvádění informací pro spotřebitele v provozovnách společného stravování se v rámci intenzivních cílených kontrol zaměřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
"Systém na vysoké úrovni"
Na nohou byli inspektoři i o minulém víkendu. Z Olomouckého kraje však pochybení nehlásili.
Poslední případ zachytili v pražské restauraci, kde u dvou nabízených pokrmů vydávali za severoamerický hovězí pupek maso původem z Austrálie a k hamburgeru ze severoamerického hovězího doložili české hovězí, navíc s prošlým datem použitelnosti.
Ověřit si správnost údajů o původu hovězího masa nabízeného na Českém trhu lze prostřednictví speciální aplikace www.hovezimaso.cz.
„Systém, jak je nastaven v Česku, je na vysoké úrovni. Každý kus je dohledatelný. Na jatkách sledujeme každé zvíře podle jeho čísla, vše musí souhlasit, jinak by se nemohlo porazit,“ ujistil Vratislav Šulc a připomněl, že ne nadarmo nosí zvíře od určitého věku v uchu visačku.