metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 8 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

Vyhřívané lanovky i rolby, které řídí satelit. Špindl udělal mílový krok

  9:19
Tam, kde v Krkonoších končí vodní nádrž Labská a začíná Špindlerův Mlýn, stávala ještě v devadesátých letech u ­parkoviště bouda s obrovskými kamny. Majitel a výčepní v jedné osobě tu měl na stropě přibité skokanské lyže. Byly jeho vlastní. Ze vzpomínky zbyl jen betonový základ.

Další 3 fotografie v galerii
Šestisedačková lanovka má i vyhřívání. | foto: Metro.cz

Špindl hrál velkou roli v ­generaci dnešních třicátníků – dnes nejznámější a také jedno z nejdražších zimních středisek u nás bývalo centrem mnoha lyžařských kurzů.

Domácí potřeby ve Svatopetrské ulici, kde se dalo koupit pepo na podpal a mucholapky, vystřídal vyhlášený sportbar. Tam, kde je dnes penzion Hradec, mívali krušovické pivo za dvacku. A to už tenkrát bylo hodně. Konečně – z parkoviště Hromovka jezdila do skiareálu Svatý Petr rychlopoma. Občas byla taková zima, že její talíř přimrzal k zadku, protože její dráha byla fakt dlouhá... 

Dnešní Špindlerův Mlýn sice může nahrávat nostalgickým vzpomínkám, ale netřeba plakat – středisko nahrává i zážitkům. A titulem toho nejlepšího se pyšní právem. Tu pomu nahradila čtyřsedačková lanovka a z dolní stanice Svatý Petr jezdí na 1198 metrů vysoké Pláně šestisedačková lanovka. Její sedadlo je vyhřívané a­ když fouká, zavřete se do plastové modré bubliny.

Skiareál Špindlerův Mlýn, kam vedle Svatého Petra patří ještě Medvědín, vlastní skupina Tatry Mountain Resorts (ta má i skiareál Vysoké Tatry nebo Ještěd). Areál získal už po čtvrté v řadě ocenění na World Ski Awards, a sice za nejlepší lyžařské středisko České republiky. Lyžaři tu mají celkově k dispozici 27 kilometrů sjezdovek, běžecké tratě nebo třeba ledové kluziště v centru Špindlu. V provozu je již také večerní lyžování na Hromovce. Ta je dlouhá 1540 metrů a k dispozici je i půjčovna lyžařského vybavení nebo aprés-ski bar.

Provozovatel areálu, společnost Melida, nyní finišuje s ­přípravami na propojení Svatého Petra a Medvědína, které má zajištovat dvojice nových sedačkových lanovek a ­také čtyři sjezdovky. Řeší se vliv na životní prostředí.

Největší krkonošské lyžařské středisko do rozvoje obou areálů investuje každý rok několik desítek milionů, loni to bylo konkrétně osmdesát. Změnil se díky tomu systém nákupu skipasů. Prostřednictvím programu Gopass je nyní lyžaři mohou koupit online a to samozřejmě výhodněji než na místě.

Vedle toho, že byly rozšířeny sjezdovky a používají tu novou metodu zasněžování, má také skiareál jako první u ­nás chytré rolby. Deník Metro už v listopadu přinesl rozhovor se šéfem areálu René Hronešem, který úpravu sněhu Snowsat představuje.

„Funguje to na principu přesné GPS polohy různých částí vozidla, kterou porovnává s podrobnou 3D mapou střediska bez sněhu. Díky tomu umíme vypočítat výšku sněhu pod vozidlem s přesností na tři centimetry,“ řekl deníku Metro. To velmi usnadňuje rozhodování, kde aktuálně zasněžovat.

Romantické fondue i jízda rolbou

Skiareál Špindlerův Mlýn nabízí i něco pro romantiky. Můžete se stát spolujezdcem rolbaře nebo vytáhnout po lyžovačce svou drahou polovičku na horský piknik.

  • Během pikniku v mrazivém počasí zahřejí zájemce horké sýrové fondue a svařené víno, těšit se mohou i na prosecco sabráž - otevírání láhve prosecca lyží. O pohodlí se postará speciálně upravená rolba, která lidi doveze na piknik a ­po jeho skončení také zpět k­lanovce na Pláň. Rezervovat termíny si můžete on-line, letos to lze zažít ještě 23. února a 2. března. Cena 1790 korun na osobu.
  • Zájemce se rovněž může stát na jednu noc členem horské expedice a přečkat noc na vrcholcích Krkonoš. 16. března se může vydat na výpravu na ­skialpech vedenou profesionálním horským průvodcem. Vyzkoušet vybavení pro kempování v extrémních podmínkách včetně expediční stravy. Celé dobrodružství zakončí snídaní na Pláni.
  • Až do 31. března pak můžete zažít padesátiminutovou jízdu rolbou. Stojí to 1190 Kč, přičemž druhá osoba do 15 let je ­zdarma. Odjíždí se každý den v 16.45 od dolní stanice na Medvědíně.
  • Denní skipas do areálu přijde na 1000 korun pro dospělého na pokladně, 820 korun pak při objednání on-line. Děti do šesti let neplatí, slevy mají mladiství do 18 let a senioři. Areál má také šest půjčoven lyžařského vybavení.
Autor: Petr Holeček Metro.cz

Hlavní zprávy

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek