Vilové čtvrti jsou pod tlakem stavebníků. Problémy měli Blanka Matragi i kancléř Mynář

Vila v Praze na Malvazinkách, kterou obýval socialistický prezident Antonín Novotný.

Vila v Praze na Malvazinkách, kterou obýval socialistický prezident Antonín Novotný. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Částečně zdemolovaná vila Na Šafránce dál chátrá.
Vila v Praze na Malvazinkách, kterou obýval socialistický prezident Antonín Novotný. Nemovitost má ustoupit novostavbě.
Částečně zdemolovaná vila na Šafránce dál chátrá.
Vila v Praze na Malvazinkách, kterou obýval socialistický prezident Antonín Novotný. Nemovitost má ustoupit novostavbě.
Vila v Praze na Malvazinkách, kterou obýval socialistický prezident Antonín Novotný. Nemovitost má ustoupit novostavbě.
43
Fotogalerie

Vysoká poptávka po nemovitostech v pražských vilových čtvrtích svádí majitele v řadě případů k demolicím původních budov a jejich nahrazení novostavbami. V některých případech se bagry zakously i do památkově chráněných staveb.

Podle projektantů mají pražské vilové čtvrti unikátní charakter. „Některé vily mají hodnotu nejen historickou, ale i architektonickou. Pokud má budova obojí, tak určitě stojí za to rekonstruovat. Ale kvalitně a esteticky, ne nějakým pseudo stylem s materiálem z hobbymarketu,“ řekla architektka Viktorie Součková ze studia Bogle Architects. Špatná rekonstrukce je podle ní horší než demolice a novostavba.

Aktuálně se na pražských Malvazinkách řeší osud vily z roku 1929. V minulosti v ní žil socialistický prezident Antonín Novotný. Výbor pro územní rozvoj zastupitelstva Prahy 5 doporučil záměr schválit. Irský investor plánuje budovu v ulici Na Loužku zbourat a nahradit ji novostavbou. Proti tomu se bouří část místních obyvatel.

„Developer chce původní unikátní vilu zbourat a stávající zahradu vykácet. Ve stabilizovaném území se navíc mají místo jednoho dvoupodlažního domu postavit tři čtyřpodlažní. Projekt nerespektuje nejen výšku okolních domů, sklon a statiku svahu, ale také míru zastavěnosti v území a stávající uliční a silniční čáru,“ sdělila předsedkyně spolku Přátelé Malvazinek Jolana Dočekalová.

V pozadí současného dění ve vilových čtvrtích je realitní horečka. „Vily v lokalitách typu Hanspaulky či Ořechovky jsou natolik nedostatkovým zbožím, že zájem o ně je stabilně vysoký. Již několikáté pololetí v řadě u nich zaznamenáváme nový cenový rekord. Vymykají se tak trendu jistého ochlazení poptávky po nemovitostech k prodeji, který indikují naše data za druhé pololetí loňského roku,“ řekl Prokop Svoboda, majitel realitní kanceláře Svoboda & Williams.

Na přelomu roku vzbudil rozruch pokus o nepovolenou demolici památkově chráněné vily v ulici Na Šafránce na Vinohradech. Demoliční stroje tam zastavil zásah radnice. Ta vzápětí s majitelem s vazbami na rodinu Kočků zahájila správní řízení.

„Správní řízení stále běží a není pravomocně ukončeno. Vedeno je také řízení o dodatečném povolení stavby. V obou případech nelze sdělit bližší informace, jelikož se jedná o neveřejná jednání. Vše je nyní v kompetenci stavebního úřadu,“ uvedla starostka Prahy 10 Renata Chmelová.

Stejná městská část řešila loni i rekonstrukci vily prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Zjistilo, že svou strašnickou vilu opravuje bez potřebných povolení. Razítka podle serveru Seznam Zprávy dostal Mynář až v prosinci 2018.

Výběr stavebních kauz z vilových čtvrtí:

 Kde: Ořechovka, památková zóna Vilová kolonie v ulici Pod Vyhlídkou

Kdy: prosinec 2013

Kdo: firma módní návrhářky Blanky Matragi a stavební společnost

Původní dům padl k zemi během stavební akce, která podle původních plánů takovouto demolici nezahrnovala. Matragi tvrdila, že demolice byla chyba stavební firmy. Matragi dostala pokutu, kterou však ministerstvo kultury zrušilo.


Kde: Na Petřinách, Praha 6

Vila z roku: 1939

Kdy: 2016/2018

Kdo: Jiří Šalda

Projekt na demolici památkově nechráněné vily se setkal s odporem části sousedů a některých politiků Prahy 6. Na jejich podnět se nemovitost stala památku. O čtyři měsíce později ale ministerstvo kultury památkovou ochranu sejmulo. Na jaře 2018 začala demolice.

 

Kde: Na Šafránce, památková zóna Vinohrady, Žižkov, Vršovice

Kdy: prosinec 2018

Vila z roku: 1921

Kdo: AWM Bohemia CZ

Investor dostal stavební povolení na postupné úpravy vily. Místo toho se ale pokusil o demolici. Údajně kvůli špatnému stavu domu.