ČEZ prodal podíl ve výrobci bateriových úložišť Sonnen. Německou firmu převzal Shell

Výroba baterií Sonnenbatterie

Výroba baterií Sonnenbatterie Zdroj: Sonnenbatterie

Výroba bateriových úložišť Sonnen
Výroba bateriových úložišť Sonnen
3
Fotogalerie

Dceřiná společnost energetického kolosu ČEZ – Inven Capital – prodala podíl v německém výrobci bateriových úložišť Sonnen, která se zabývá rovněž energetickými službami pro domácnosti. Kupcem je britsko-nizozemský gigant Shell.

Jde o první odchod venture fondu Inven Capital z uskutečněných investic. „Je to pro nás úspěšná transakce. Došlo k významnému zhodnocení naší původní investice,“ sdělil mluvčí ČEZ Martin Schreier bez bližších informací. „Jsme vázáni smluvními závazky vůči oznamovateli transakce (firma Shell, pozn. red.),“ dodává.

ČEZ investoval do německé firmy již v roce 2015 a to tak, že se podílel na navýšení kapitálu společnosti Sonnen. Výše investice se podle tehdejších informací médií pohybovala v nižších stovkách milionů korun.

„Byli jsme minoritním akcionářem, což je filozofie našeho fondu Inven Capital,“ dodává Schreier. Fond má podle něj investiční horizont tři až sedm let. Podíl v Sonnen tak držel v rámci tohoto období.

Vzhledem k tomu, že Shell skoupil celou společnost Sonnen, tak musel vyplatit všechny podílníky. To by naznačovalo, že cena musela být skutečně zajímavá, aby přesvědčila všechny spoluvlastníky německé firmy. Kromě Inven Capital mezi ně patří podle posledních dostupných informací německé společnosti eCapital a MVP, nizozemská SET Ventures, čínská Envision nebo GE Ventures, což je odnož amerického strojírenského kolosu General Electric.

Shell ovšem vstoupil částečně do společnosti Sonnen již dříve, když se v květnu 2018 podílel na financování její expanze. Nyní ji zcela ovládl. „Plné vlastnictví firmy nám umožní nabídnout více možností zákazníkům, kteří hledají spolehlivou, dostupnou a čistější energii,“ komentoval transakci Mark Gainsborough, viceprezident Shell pro nové energie.