Metro Exodus se (aspoň krabicově) v Británii prodává o 50 % lépe než minulý díl
zdroj: tisková zpráva

Metro Exodus se (aspoň krabicově) v Británii prodává o 50 % lépe než minulý díl

18. 2. 2019 11:21 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Minulý týden došlo k prvnímu většímu souboji letošního roku: sešly se čtyři nové velké hry a praly se o hráčské publikum. Data ohledně jejich prodejů pocházejí tradičně z britského trhu a pouze z krabicových verzí, ale i tak zde sledujeme opravdu zajímavá srovnání.

Žebříčku kraluje Far Cry New Dawn, za nímž v opravdu těsném závěsu (rozdíl pouhých 2 000 kopií) následuje Metro Exodus. Třetí je Red Dead Redemption II a čtvrtá další novinka Jump Force. Poslední novinka minulého týdne, Crackdown 3, je až na třináctém místě.

Ještě mnohem zajímavější než pořadí na britském trhu je srovnání krabicových prodejů s předchůdci jednotlivých her. Far Cry New Dawn je sice první, ale zároveň ve svém prvním týdnu silně zaostává za Far Cry 5, a to prodeji nižšími o 86,5 %. I předchozí spin-off Far Cry Primal se prodával čtyřikrát lépe. Prodeje krabicovek jsou rozdělené mezi platformy následovně: 60 % PS4, 39 % Xbox One, 1 % PC.

Zato vydavatelé a vývojáři Metra Exodus si mohou mnout ruce. Třetí díl se totiž prodává o téměř 50 % lépe než Metro: Last Light. Opakuji, že jde o krabicové verze, které jsou obecně spíš na ústupu, ale v případě Metra to, zdá se, neplatí. 57 % prodaných krabic připadá PlayStationu, ale čísla pro zbylé platformy chybí.

zdroj: Archiv

Nabízí se otázka, jaký vliv má exkluzivita Epic Storu. Možná se hráči rozhodli koupit krabicovou PC verzi v mylném domnění, že se tak vyhnou dalšímu launcheru. A konzolisté možná dávají přednost fyzickým nosičům před pomalým stahováním 50 GB.

Kde už se ale určitě neslaví, je u Microsoftu. Crackdown 3 po mnoha a mnoha odkladech nakonec nevyšel v nijak zářné podobě. Recenze nepějí chválu a prodeje z prvního týdne si vydavatel za rámeček nedá. Třetí díl se prodává desetkrát hůř než Crackdown 2 před devíti lety. Navzdory kampani s Terrym Crewsem…

Hráči zjevně chtějí mít krabičku k vybraným titulům, zatímco u jiných dají přednost digitálu, jestli tedy po hře vůbec sáhnou. Z žebříčku jasně vyplývají vítězové a poražení, i když tentokrát o jejich statusu nerozhodovala čísla ve stupnici, ale spíš srovnání s historií.

Nejnovější články