​Brno a kraj daly na létání do Mnichova miliony, linka ale končí

​Brno a kraj daly na létání do Mnichova miliony, linka ale končí

18.2. - Jihomoravský kraj s městem Brnem daly v posledních letech desítky milionů Kč na podporu letecké linky z Brna do Mnichova, která fungovala od konce roku 2015. Linka ale končí, protože její britský provozovatel Flybmi zkrachoval. Hejtman Bohumil Šimek včera v tiskové zprávě uvedl, že kraj hradí společnosti náklady měsíčními zálohami, takže by to nemělo znamenat zásadní finanční ztrátu. Přesnou částku ale kraj vyčíslí. Vyúčtování si udělá i Brno, které potom zváží další kroky, řekla primátorka Markéta Vaňková. Kraj i město chtějí zajistit náhradního dopravce. Trvat to ale může i měsíce.

Pro kraj i město, které chtěly podporovat linku i v dalších letech desítkami milionů, byla zpráva o krachu společnosti nečekaná. „V kontextu s brexitem a také tím, co se v současnosti děje v leteckém byznysu, není krach nic ojedinělého, nicméně nás tato informace zaskočila,“ uvedl Bohumil Šimek. V lednu podle něj kraj poslal firmě dopis s dotazem, zda bude mít chystaný odchod Británie z Evropské unie vliv na služby. „Dříve než odpověď přišla z médií zpráva o zrušení všech linek a krachu společnosti,“ poznamenal Bohumil Šimek.

Podle Bohumila Šimka se bude konat veřejná soutěž na jinou společnost, která by linku do Mnichova provozovala. „Do té doby bude bohužel Brno bez leteckého spojení do Mnichova, ale doufáme, že se nám podaří tuto linku opět obnovit. Na jednání o dalších pravidelných linkách z Brna tato skutečnost nebude mít žádný vliv,“ doplnil Bohumil Šimek.

Linka z Brna do Mnichova začala létat v listopadu 2015. Od té doby se spoje rozšířily na dvakrát denně v každém směru od pondělí do pátku a v neděli se létalo tam a zpět. Měsíčně linku využilo přes 2000 lidí. Loni dosáhla vytíženosti přes 50 procent.

Aerolinky létaly se 17 stroji do 25 zemí. Zaměstnávají 376 lidí v Británii, Německu, Švédsku a Belgii. Firma ale s okamžitou platností zrušila všechny lety.

(čtk)

spinner