Toast To Our Differences od Rudimental dává za pravdu svému jménu, uctívá světové hudební vlivy a dobrou náladu

Rudimental | Foto: Dean Chalkley

Singl Feel The Love vystřelil v roce 2012 Rudimental na vrcholy žebříčků a od té doby je skupina nedílnou součástí domácí britské scény. Po čtyřleté pauze přichází s novým, v pořadí třetím, studiovým albem. Čím Toast To Our Differences překvapí?

Čtyřčlenné uskupení Rudimental se dalo dohromady před téměř devíti lety a od té doby nás nepřestává těšit příjemnými tanečními tracky, které rozdávají dobrou náladu a chuť k pohybu. Jejich debutové album Home se vyšplhalo na první místo nejen v britské hitparádě a stejný úspěch zaznamenalo i následující We The Generation o dva roky později. Velkou pozornost si za poslední čtyři roky přivlastnily i samostatně vypuštěné singly These Days (za spolupráce Macklemora, Jess Glynne a Dana Caplena) a Sun Comes Up s Jamesem Arthurem.

Čtěte také: TIP REDAKCE: 15 nejlepších koncertů roku 2018 – IAMX, Roger Waters, Aurora nebo Marpo

Kouzlo těchto čtyř chlapců, schovávajících se za DJskými pulty, spočívá v jejich žánrové nezařaditelnosti. Například skladba Feel The Love, na které spolupracoval John Newman, je velice rychlá a vcelku tvrdě elektronická, čímž by už snad nemohla být vzdálenější od také velmi známé, klidné a jemně melodické písně Free ze stejného alba, na které uslyšíte Emeli Sandé. Unikátní zvuk prostupuje moře žánrů od r’n’b, přes elektroniku, folk, world music až po drum’n’bass. Proto se fanoušci Rudimental najdou skrze všechny vrstvy hudebního publika.

Čtěte také: TIP REDAKCE: Nezapomenutelné desky, které v roce 2019 oslaví už 10 let

Uvědomělý důraz je kladen i na výběr zpěváků a umělců ke spolupráci. Vyhledává totiž největší talenty z celé Británie, jako jsou již zmínění Emeli Sandé, James Arthur nebo Jess Glynne, jejichž jména ještě nejsou pro zbytek světa sedřená tvrdým mainstreamem, a stejně tak dává prostor menším zajímavým tvůrcům z Afriky, Evropy i Ameriky. Nedá se popřít, že Rudimental obklopuje extrémně pozitivní a světu otevřená aura, která se už v jejich případě stala takovým nevyřčeným požadavkem. Z pouhého názvu alba Toast To Our Differences však zřejmě vyplývá, že se skupina svůj směr změnit nerozhodla.

Čtěte také: Rock for People k Mikuláši naděluje Rudimental

Titulní píseň, po níž se jmenuje i samotné album, vyzývá k oslavám diverzity a uvádí exoticky africký podtón, jenž album provází i nadále (objevuje se například na No Pain a Thula Ungakhlai, předehře k již zmíněnému singlu These Days). Mix afrického gospelu a etnických bubnů s britským pojetím hudby dává již tak unikátnímu zvuku kapely nový, ale přirozený a uctivý nádech, který k tanci vyloženě nutí. 

Na Toast To Our Differences se ale ani nezapomíná na to, že Rudimental umí pěkně přitvrdit. Tracky jako Dark Clouds a Adrenaline v sobě mají zdravou dávku d’n’b, která je pořád přežitelná i pro ty, co tomuto stylu hudby úplně nefandí. To nejlepší se pak smíchá v písni Let Me Live. Čtveřice na ní pracovala s producentským projektem Major Lazer, zpěvačkou Anne-Marie a ghanským afrobeat králem na vzestupu – Mr Eazim. Umělci různých zvyklostí a velikostí dali dohromady neskutečně textově i instrumentálně nabitou skladbu, která se těžce vyhání z hlavy.

Ze známějších hostujících interpretů stojí za zmínku ještě Rita Ora ve skladbě Summer Love a z méně proslavených bezpodmínečně i Scared of Love s RAY BLK a Stefflon Don. Je však nutno říci, že žádná ze šestnácti skladeb nezaostává za ostatními a každá svým způsobem žene album směrem kupředu.

Čtěte také: Nejzajímavější desky roku 2018: Rozmanitý Post Malone, zlomený Mike Shinoda a Marpo bez žánrových hranic

Deska si snad ani nezaslouží žádnou tvrdší kritiku. Rudimental již po několikáté dokazují, že se nenechají zaškatulkovat a omezit žánrem a že nezmění svůj úžasně nabíjející a veselý styl, který umí vyčarovat všemožné emoce. Pokud někdo váhá nad tím, zda je taneční či elektronická hudba pro něj to pravé, možná ho celá tvorba Rudimental, a zejména Toast To Our Differences, přesvědčí. 

Výsledek obrázku pro toast to our differences

Rudimental – Toast To Our Differences (Deluxe)

Skladby: Toast to our Differences, Let Me Live, Dark Clouds, Walk Alone, Thula Ungakhlai, These Days, Sun Comes Up, 1by1, Last Time, No Pain, Scared of Love, Summer Love, They Don’t Care About Us, Do You Remember, Leave It for Tomorrow, Adrenaline
Celkový čas: 60:19
Vydavatelství: Asylum Records UK

Hodnocení: 85 %


Napište komentář

Kateřina Fuková
O Kateřina Fuková 351 Článků
Mám spoustu kamarádů, co sní o životě na pódiu, ať už chtějí hrát svoje písničky, nebo číst svou poezii. Já bych však nic nevyměnila za to být na té druhé straně, pod pódiem, nebo se sluchátky v uších, všemi smysly nasávajíc tu božskou atmosféru a to, že se o ty pocity pak mohu i s někým podělit, je tou nejsladší třešničkou na dortu.