Tři nové výstavy na Pragovce

Patrik / Veronika Přikrylová, artwork Pavel Tichoň
Patrik / Veronika Přikrylová, artwork Pavel Tichoň

 

V uměleckém centru Prahy 9–v bývalém areálu legendární firmy Praga – proběhne 26. února společná vernisáž tří nových výstav. Dva výstavní prostory nacházející se v budově prvorepublikového Ministerstva pošty (Pragovka Gallery a White Room) tak svým návštěvníkům nabídnou současnou uměleckou tvorbu v opravdu širokém spektru: od sochařské tvorby Veroniky Přikrylové, přes závěsné obrazy/objekty Moniky Žákové, filmovou tvorbu Ley Petříkové až po zvukovou instalaci Nikdy to nebylo, pořád to je.

Větší z výstavních prostorů Pragovka Gallery jako obvykle hostí tři výstavy, dvě nové jsou dílem individuálních autorek, třetí byla zahájena už v lednu a je společným dílem tří umělců.

Lea Petříková je absolventkou FAMU a za svoji vizuální tvorbu byla v minulosti již několikrát oceněna. Není však pouze umělkyní ale i teoretikem a výstava A Girl Named Sandoz tyto dva aspekty její práce spojuje. Vychází z jejího výzkumu filmových archivů farmaceutické společnosti Sandoz (dnešní Novartis), která se v padesátých letech mimo jiné zabývala studiem účinků LSD coby potenciálního léku na duši. V rámci výzkumu a propagace této nové látky vznikla samostatná odnož firmy, která produkovala nejenom filmy dokumentární ale i umělecké, které se zabývaly změněným stavem vědomí. Lea Petříková představuje divákům tyto experimentální výtvory, které by v archivech této společnosti nikdo asi nečekal, ale zároveň je konfrontuje s vlastní tvorbou.

Monika Žáková představí výstavu Nová Gravitace II, a předvede médium, které je v galerii tradičně více očekávané – závěsný objekt. Ačkoliv absolvovala ateliér malby, nevytváří Monika závěsné malované obrazy, více než práce se štětcem ji zaujala práce s různými materiály (papír, ocel…) a jejich strukturálními odlišnostmi. Důležitý je pro ni také samotný proces výroby díla: jeho časová náročnost, nedokonalosti vzniklé procesem ruční práce, ale také působením rozkladu a rozpadu, které autorka vnímá až existenciálně.

Audiovizuální instalace Nikdy to nebylo pořád to je byla zahájena již v lednu a její tři autoři nabízejí různě zpracovávají téma utopie. Vystavujícími umělci jsou Marek Hlaváč, Michal Cáb a Tomáš Kajánek, kterého veřejnost zná jako finalistu Ceny Jindřicha Chalupeckého 2018.

Druhá menší galerie v areálu Pragovky White Room je prostor věnován výhradně uměleckým residentům areálu Pragovky. Svou výstavu Patrik zde uvede Veronika Přikrylová.  Absolventka sochařských ateliérů se ve své tvorbě logicky zabývá sochařským médiem, ale nesnaží se o vytvoření úplně nových forem. Naopak pracuje s objekty, které jsou divákovi důvěrně známé – ať už jde o tisíce let opěvované antické sochy nebo o produkty dnešní konzumní společnosti určené k rychlé spotřebě – tyto předměty přetváří a dává do nových souvislostí.

Pragovka Art District, Kolbenova 923/34a, 190 00, Praha 9 – Vysočany

Metro B – Kolbenova, Tramvaj č. 16 – Poštovská

Otevřeno: út – čt: 16:00-20:00, pá – so: 14:00-18:00

Kontakt:

Lucie Nováčková, Artdirektorka Pragovka Gallery

pragovkaforart@gmail.com tel.: +420 728 358 969

FB:
A Girl Named Sandoz / Lea Petříková
26.2. – 26.3. 2019
Nová Gravitace II / Monika Žáková
26.2. – 26.3. 2019
Patrik / Veronika Přikrylová
26.2. -26.3.2019

Comments

comments

Vyhledat