Hlavní navigace

Pět hořkých IT pilulek

18. 2. 2019

Sdílet

Byznys těží z nových technologií, které jsou hybnou pákou jeho rozvoje. Manažeři se budou muset smířit i s některými negativními stránkami, které vývoj přináší.

Šedé IT vystupuje ze stínu

 

Zatímco ještě před pěti lety byla vlastní zařízení (BYOD) středem zájmu, dnes se situace posunula mnohem dál. Díky rozvoji cloudových poskytovatelů si může každý zaměstnanec objednat a používat technologie formou služby i bez konzultací s firemním IT. Stačí, když má kreditku, a může mít pod kontrolou třeba vlastní datacentrum. BYOD se změnilo na BYOIT a může odpovědným pracovníkům vyčarovat na čele nejednu vrásku.

 

Chránit je třeba data

 

Většina firem soustřeďuje svou ochranu na sítě a připojená zařízení. Ukazuje se, že to nestačí a že je třeba chránit především data. Každý by měl počítat s tím, že jeho data mohou být zničena nebo zneužita. Krizové bezpečnostní scénáře musejí pamatovat na všechny možnosti včetně ztráty nebo (byť jen přechodné) nedostupnosti dat.

 

Cloud všechno nezvládne

 

Dřívější nadšení z možnosti migrace podnikového IT do cloudu mezitím trochu ochladlo, hlavním směrem vývoje budou patrně hybridní systémy. Podle průzkumu, který se uskutečnil v roce 2017 v USA mezi třemi sty IT profesio­nály, 80 % z nich prohlásilo, že mají s cloudem negativní zkušenosti; mezi hlavní příčiny patřily bezpečnost, compliance, přílišná komplexnost nebo náklady.

 

Software je chybový

 

Když uvážíme všechny typy softwaru, od firmwaru přes ovladače, aplikace až po velká IT řešení, zjistíme, že velká část z něj nebyla navržena dobře a má problémy se správnou a očekávanou funkcí. Navíc je software běžně plný bezpečnostních děr a situaci ještě zhoršují uživatelé, kteří neaplikují aktualizace včas. To ostatně také často není možné, protože záplaty nejsou vydávány. Proto musíme do svého krizového scénáře zahrnout i možnost selhání aplikací a informačních systémů.

 

Rychlost sítí omezuje

 

ICTrocenka

I když vytrvale přicházejí nové generace sítí se stále vyšší přenosovou rychlostí, současně se objevují i nové technologie, které jsou schopny nárůst rychlosti spotřebovat. Proto pozor a zklidněte své nadšení třeba pro videopřenosy ve velkém rozlišení.

 

Byl pro vás článek přínosný?