Fotograf Lukáš Horký se dělí o svůj pohled na Frýdek-Místek

Frýdek-Místek pohledem fotografa Lukáše Horkého (zdroj: ČT24)

Fotograf Lukáš Horký vidí Frýdek-Místek převážně černobíle. Svým pohledem ho zachycuje jedenáct let, malebná zákoutí ale divák na jeho snímcích nenajde. Část souboru Moje město aktuálně vystavuje v ostravské Galerii Opera.

Lukáš Horký je doktorandem Institutu tvůrčí fotografie v Opavě, na střední škole ale studoval informatiku. Za změnu profese může nenápadný objev. „Našel jsem ve skříni starý analogový foťák po dědovi. Zprovoznil jsem ho, rok jsem si s ním hrál a pak jsem si řekl, že mě to baví víc než informatika,“ prozradil. 

Jako fotograf se věnuje různým sociálním tématům a hlavně divadelnímu prostředí, Frýdek-Místek je ale prý jeho srdci nejbližší. Horkého rodina se do města přistěhovala, když mu byl rok. „Frýdek-Místek vznikl spojením dvou měst, byl často devastován za socialismu, rozstřílen různými obchvaty, průstřely skrz město,“ svěřuje se, čím mu místo přijde zajímavé. 

Hledat mezičas

Necitlivé zásahy do městské krajiny navíc přetrvávají. Horký hledáčkem svého fotoaparátu sledoval prolínání města s okolní přírodou, každodenní život jeho obyvatel nebo dělníky na poslední směně v textilní továrně Slezan. Frýdecko-místecký kolorit nejraději zaznamenává v době, kdy se podzim mění na zimu nebo zima na jaro. Nazývá ho mezičas. 

Cyklus Moje město by chtěl vydat i knižně. Zatím svůj pohled na Frýdek-Místek představuje na výstavě do 6. března.