Týden v cyklistice 7/2019

nabor

Kalendář se nám posunul o další týden a nás čeká další tradiční díl seriálu Týden v cyklistice. 

Kolem Kolumbie

Je to závod, který má za sebou teprve svůj druhý ročník. Přesto dokázal na start přilákat skvělé cyklisty a nabídl skvělé závodění. První den ovládl tým EF Education First a do vedení šel domácí Rigoberto Uran. Vzápětí ho po výhře střídá Alvaro Hodeg z Deceuninck-Quick Stepu. Třetí den znovu patří domácím, tentokrát Juanu Sebastiánu Molanovi (UAE Team Emirates).

Následně se museli spurteři sklonit před Bobem Jungelsem (Deceuninck-Quick Step), který jim chytrým nástupem vypálil rybník. V páté etapě na něj navázal Francouz Julian Alaphilippe a Quick Step oslavil už třetí výhru v pěti etapách. V závěrečné etapě ukázal nejlepší nohy Nairo Quintana (Movistar), ale pro celkovou výhru si vystoupal Miguel Ángel López (Astana). Ve skvělém světle se předvedla i nová akvizice týmu Sky Ivan Sosa, který s Lópezem bojoval o celkový triumf do posledních metrů.

Více informací v článcích: Bob Jungels předvedl skvělý únik ve 4. etapě Kolem KolumbieV páté etapě závodu Kolem Kolumbie se radoval Julian AlaphilppePoslední etapu Kolem Kolumbie vyhrál Nairo Quintana, celkovým vítězem se po těsné bitvě stal López

Tour de la Provence

Čtvrtý ročník závodu Tour de la Provence je minulostí a trofej pro vítěze si odváží Gorka Izagirre (Astana). Úvodní etapou byla časovka, kterou si podmanil Filippo Ganna (Sky). Pro talentovaného Itala, který exceluje i na dráze to byla první výhra na silnici. Další den se z etapového prvenství radoval Eduard Prades (Movistar). Třetí pokračování ovládl Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step) a poslední díl závodu John Degenkolb (Trek-Segafredo).

Více v informací v článku: Gorka Izagirre ovládl Tour de la Provance

Gorka Izagirre
Gorka Izagirre – vítěz Tour de la Provence 2019 (cyclingnews.com; 2019)

Vuelta a Murcia

Španělský závod byl po dlouhé roky etapovým podnikem, ale na přelomu desetiletí se kvůli finančním problémům omezil na jednorázový závod. Letos se po dlouhých letech jely etapy dvě a konkurenci naprosto roznesla Astana.

V prvním dějství závodu se kazašský tým snažil co nejvíce oslabit Alejandra Valverdeho. To se jim i povedlo, etapu zvládli skvěle týmově, když v první šestce dojeli hned čtyři a obsadili kompletní pódium. Po chytrém útoku triumfoval Pello Bilbao, před Omarem Frailem a Luisem Leónem Sánchezem.

I v druhé etapě předvedla Astana skvělou sílu a dovezla svého jezdce k vítězství. Tentokrát to však byl spurt dvou jezdců. Jedním z nich byl Luis León Sánchez, který dokázal porazit svého krajana Alejandra Valverdeho. Třetí byl Matteo Trentin (Mitchelton-Scott). Luis León Sánchez se díky výhře navíc může radovat i z celkového triumfu.

Pello Bilbao
Pello Bilbao v první etapě Vuelta a Murcia (cyclingnews.com; 2019)

Clasica de Almeria

Naopak jednorázovkou zůstává Clasica de Almeria. Do úniku se dostali Carlos Verona (Movistar), Juan Antonio López-Cózar (Euskadi-Murias), Axel Journiaux (Direct Énergie), Justin Timmermans (Roompot-Charles), Petr Rikunov (Gazprom-Rusvelo), Jetse Bol (Burgos-BH) a Emerson Oronte (Rally UHC).

Únik byl pohlcen a v pelotonu se strhla bitva o výhru. Některé týmy se snažily zbavit spurterů, jiné naopak své rychlé muže chránily. Nakonec to byla bitva spurterů. V cíli byl nejrychlejší Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe). Německý mistr přespurtoval Marcela Kittela (Katusha-Alpecin) a Luku Mezgece (Mitchelton-Scott).

Pascal Ackermann
Pascal Ackermann na Clasica de Almeria (cyclingnews.com; 2019)

Sicílie chce hostit Grande Partenza 2021

Nejen že chce hostit, Sicílie je největším favoritem na zisk startu Gira d’Italia. Do této pozice dostala ostrov místní vláda, která je ochotná poskytnout všechny potřebné prostředky. Svoji roli v tom hraje i nově obnovený závod Tour of Sicily, který se pojede v dubnu a místní vláda je schopna zajistit závod minimálně do roku 2021.

Místní tisk přišel s informací, že regionální vláda vyčlenila 10 milionů Eur na financování Tour of Sicily do roku 2021 a startu Gira na ostrově v roce 2021.

Nebyl by to první start na Sicílii. V minulosti start Gira hostila už Messina (1930), Catania (1976), Taormina (1989), Agrigento (1999) a hned třikrát Palermo (1949, 1986 a 2008). Při posledním startu v roce 2008 se začínalo týmovou časovkou a do růžového šel Christian Vande Velde z Garminu.

Chris Froome Giro 2018
Chris Froome Giro 2018

První tým z Kolumbie ve World Tour?

Minule jsme informovali o pokusu Olega Tinkova navrátit se do světa cyklistiky a to s týmem Sky. Šéf týmu Dave Brailsford se nyní nechal slyšet, že by zachránce mohl být z Kolumbie a tým by mohl dokonce závodit s licencí Jihoamerické země.

Kolumbijský tisk dokonce přišel s informací, že se Dave Brailsford dokonce setkal s prezidentem země Ivanem Duquem a s představiteli národního sportovního institutu Coldeportes.

Team Sky 2019
Team Sky 2019

Detaily trasy Paříž-Roubaix

Oproti loňskému roku je změn jen málo. Důležitý je sektor 28, který leží mezi Briastre a Viesly. Právě zde loni zemřel Michael Goolaerts a organizátoři tento sektor přejmenovali na Secteur Michael Goolaerts jako uctění památky tohoto závodníka.

Další změnou je přidaný sektor Vertain (24). Změny se týkají ještě sektorů Troisvilles a Trouée d’Arenberg, které budou nepatrně kratší. U Arenberského lesa i Troisvilles se však jedná jen o úpravu v itineráři, kde byla doposud uváděna větší délka sektorů, než jaká je skutečnost.

Paříž-Roubaix 2019
Trasa Paříž-Roubaix 2019 (cyclingnews.com; 2019)

Stopka pro Jaimeho Rosóna na 4 roky

Dnes už bývalý jezdec Movistaru dostal od UCI trest zákazu závodění po dobu čtyř let. Rosónovi byl udělen tento trest po nálezu nesrovnalostí v jeho biologickém pase. Nesrovnalost pochází z roku 2017, kdy závodil za Caja Rural. Objevena byla loni v červnu po Critériu du Dauphiné, kdy tým ihned Rosóna odstavil do vysvětlení kauzy. Dá se tedy předpokládat, že čtyřletý trest se bude šestadvacetiletému Španělovi počítat od června 2018.

Jaime Roson
Jaime Rosón na závodě Kolem Chorvatska (cyclingnews.com)

Týden v cyklistice 2019

Cyclingnews (2017): Bilbao wins Vuelta Murcia opener, http://www.cyclingnews.com/races/vuelta-ciclista-a-la-regin-de-murcia-costa-clida-2019/stage-1/results/ (17. 2. 2019)

Cyclingnews (2017): Vuelta Murcia: Luis Leon Sanchez wins stage 2 ahead of Valverde, http://www.cyclingnews.com/races/vuelta-ciclista-a-la-regin-de-murcia-costa-clida-2019/stage-2/results/ (17. 2. 2019)

Cyclingnews (2017): Ackermann wins Clasica de Almeria, http://www.cyclingnews.com/races/clasica-de-almeria-2019/results/ (17. 2. 2019)

Cyclingnews (2017): Gorka Izagirre wins 2019 Tour de la Provence, http://www.cyclingnews.com/races/tour-de-la-provence-2019/stage-4/results/ (17. 2. 2019)

Cyclingnews (2017): Sicily in line to host Grande Partenza of 2021 Giro d’Italia, http://www.cyclingnews.com/news/sicily-in-line-to-host-grande-partenza-of-2021-giro-ditalia/ (16. 2. 2019)

Cyclingnews (2017): Brailsford discusses possibility of Colombian backing for Team Sky, http://www.cyclingnews.com/news/brailsford-discusses-possibility-of-colombian-backing-for-team-sky/ (16. 2. 2019)

Cyclingnews (2017): ASO announce details of 2019 Paris-Roubiax route, http://www.cyclingnews.com/news/aso-announce-details-of-2019-paris-roubaix-route/ (16. 2. 2019)

Cyclingnews (2017): Roson handed four-year ban for biological passport anomalies, http://www.cyclingnews.com/news/roson-handed-four-year-ban-for-biological-passport-anomalies/ (16. 2. 2019)