Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeský kraj nechal loni odstranit 140 billboardů

Krajský úřad Jihočeského kraje odstranil loni u silnic první třídy asi 140 nepovolených billboardů. Vlastníkům poslal loni úřad 371 výzev, jedna výzva je na jeden billboard. Letos od ledna poslal úřad šest výzev. Největší problém je najít majitele reklamy. Letos budou pro kraj billboardy odstraňovat jihočeští silničáři.

Podle loňského vyjádření Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bylo u silnic první třídy v jižních Čechách několik set nelegálních billboardů. Náklady na odstranění nejběžnějšího billboardu nespojeného se zemí, velkého do šesti metrů čtverečních jsou pro krajský úřad asi 5200 korun.

Výzvy, aby majitelé odstranili nepovolené poutače, vydává krajský úřad průběžně. Podle vedoucího odboru dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu Jihočeského kraje Jiřího Klásy téměř všichni vlastníci pak billboard odstraní. „Zároveň jako krajský úřad necháváme billboardy fyzicky odstraňovat, loni jsme jich nechávali odstranit do dvaceti. Budeme pokračovat i letos," řekl Klása.

Někteří majitelé reklam se snaží proces zkomplikovat. Podle Klásy je problematické zjistit, kdo je pravý vlastník. Majitelé argumentují například tím, že jim patří pouze plachta, nikoli konstrukce.

„Největší problém tkví v tom, že jeden se odkazuje na druhého a správní orgán musí dohledat vlastníka, aby mohl uplatňovat náklady. Opakovaně se stává, že jeden to přehazuje na druhého a my musíme vlastníka ztotožnit, abychom mohli uplatňovat náklady, které jsou vynaloženy s likvidací. Pokud to jenom trochu jde, zjistit vlastníka, odstranit, uplatnit a potom případně prostřednictvím exekuce z nich ty peníze vytahat," řekl Klása.

Novela zákona o pozemních komunikacích nařizuje majitelům odstranit reklamy, které jsou blíž než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Podle údajů ministerstva dopravy z prosince 2018 bylo v ČR odstraněno 1712 nelegálních reklam, z toho 912 u dálnic. Před začátkem odstraňování nelegálních poutačů napočítali silničáři kolem 3000 těchto zařízení.

Autoři | Foto Palickap, Wikimedia Commons

Štítky billboard, Jihočeský kraj, silnice, krajský úřad, reklama, Ředitelství silnic a dálnic, Ministerstvo dopravy České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj nechal loni odstranit 140 billboardů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.