Hlavní obsah

10 let od MS v Liberci: Pachuť v místních zůstává

Hynek PreislerSport.czPrávo

Byla to akce, která měla Liberec podle tehdejšího primátora Jiřího Kittnera přiblížit Val di Fiemme, světoznámému středisku a za posledních třicet let trojnásobného hostitele MS v klasickém lyžování. Realita? Za deset let od šampionátu se pod Ještědem konaly dva SP ve sprintu, poslední před více než již šesti lety. Jeden v severské kombinaci a k tomu MS juniorů a olympiáda mládeže. A pořádání dalšího světového podniku se jeví jako sci-fi.

Foto: Profimedia.cz

Prázdný areál ve Vesci při zakončení MS v Liberci.

Článek

„Nedůvěra k jakékoliv velké akci je tady pořád hrozně silná. I přesto, že od té doby uplynulo deset let," řekla Zuzana Kocumová, bývalá reprezentantka v běhu na lyžích a zastupitelka Liberce, který shodou okolností právě téměř přesně deset let po šampionátu zveřejnil konečnou částku, kterou bude muset zaplatit za nedodržení dotačních podmínek.

„Po deseti letech vyjednávání se jednomiliardová vratka snížila na 37 milionů korun, což je ohromný úspěch. A nakonec ještě za poslední rok z 37 milionů na 14,2 milionu korun. To už je částka, kterou bude město muset zaplatit," vyčíslil letos v lednu primátor města Jaroslav Zámečník. Pokuta souvisí s výstavbou areálu ve Vesci, skokanských můstků a další infrastruktury ve městě.

Foto: Profimedia.cz

Benešovo náměstí s dominantou liberecké radnice. V místních zůstává po lyžařském šampionátu dodnes pachuť.

„Díky mistrovství město získalo určité finanční prostředky a zůstaly zde investice, které můžeme využívat," hodnotil rok po šampionátu akci tehdejší liberecký primátor Jiří Kittner. Jaké je tedy dnes využití sportovního areálu ve Vesci a skokanských můstků na Ještědu? „Více než diskutabilní," přiznala Kocumová. Výstavba veseckého areálu spolkla z veřejných rozpočtů téměř 450 milionů korun a skokanský areál skoro 700 milionů korun.

„Ještědské můstky se skoro nevyužívají, naopak kvůli MS se zrušily dětské můstky, které by byly možná více využívané. A areál ve Vesci je sice moc hezký, ale je to prostě areál pro letní sporty, ne pro zimní," konstatovala Kocumová. Když se ve Vesci předminulý víkend konaly biatlonové závody, i za velmi příznivých sněhových podmínek tam byl potřeba umělý sníh.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci skoků na lyžích na Ještědu. Na můstcích, jejichž renovace si před MS vyžádala téměř tři čtvrtě miliardy korun, se dnes neskáče.

Organizační výbor šampionátu v čele s Kateřinou Neumannovou skončil s dluhy přesahující 100 milionů korun. „Deset let od mistrovství moc přínosů nevidím. Možná kdyby bylo pojaté jinak a nebylo natolik pošpiněné například dluhy, mohli bychom se teď bavit jinak. Pachuť z této akce tady bohužel zůstává," uzavřela Kocumová.

Vzpomínka jediného českého medailisty v Liberci Lukáše Bauera
„Na MS v Liberci mám i po deseti letech skvělé vzpomínky. V mé kariéře to byl jediný šampionát na území České republiky, takže to pro nás znamenalo obrovskou motivaci. Ale zároveň jsme cítili i obrovský tlak. Bohužel v těch letech mě hodně zužovaly zdravotní problémy s průduškami a astmatem, které v této sezoně vyvrcholily, hodně jsem marodil. Ovšem přes všechny problémy, které byly s Libercem spojené, to pro mě byl skvělý šampionát. Odvezl jsem si stříbrnou medaili, kdy jsem do posledního mezičasu dokonce vedl, ale nakonec jsme se musel stejně jako v Turíně 2006 sklonit před dá se říci legendárním Andrusem Veerpalem. Po sportovní stránce a co se týká atmosféry neměl Liberec chybu. Samozřejmě si uvědomuju i návaznosti jako nevyřešené dluhy a další věci, které mě strašně mrzí. Ale jinak od všech sportovců z ostatních zemí jsem měl vždy jen tu skvělou zpětnou vazbu, líbilo se jim tady. Mrzí mě i to, že Vesec není v zimě častěji využívaný, možná využívatelný, nevím, jaké slovo je správné, ale přímo MS tam bylo super.“
Foto: Profimedia.cz

Stříbro Lukáše Bauera na klasické patnáctce bylo jedinou českou medailí na MS v Liberci.

Reklama

Související témata: