Lutsenko udeřil znovu a jde do vedení

nabor

Nový den a stejný vítěz. To byla třetí etapa závodu Kolem Ománu, kterou vyhrál Alexey Lutsenko z Astany. Mistr Kazachstánu se navíc posunul do vedení v závodě. Druhý byl v etapě Jesús Herrada (Cofidis) a třetí Greg Van Avermaet (CCC).

Třetí etapa vedla z Shati Al Qurum a končila stoupáním Qurayyat (2,8 kilometru, 6,5% v průměru). Do úniku se v této kopcovité etapě pustila desítka závodníků – Julien Duval (AG2R), Kevin Reza (Vital Concept-B&B Hotels), Niccolo Bonifazio (Direct Energie), Evan Huffman (Rally UHC), Maurits Lammertink, Arjen Livyns (oba Roompot-Charles), Lukas Spengler (Wallonie-Bruxelles), Dani Viejo (Euskadi Basque Country-Murias), Preben van Hecke a Piet Allegaert (oba Sport Vlaanderen-Baloise). Únik si vypracoval náskok přesahující 6 minut a zdálo se, že etapa bude mít klidný průběh.

Ovšem 52 kilometrů před cílem zafoukal velmi silný boční vítr a peloton se nadělil. V první skupině se udrželo jen 13 závodníků – Alexey Lutsenko, Magnus Cort Nielsen (oba Astana), Greg Van Avermaet, Kamil Gradek, Guillaume Van Keirsbulck (všichni CCC), Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrom, Rui Costa (všichni UAE Team Emirates), Silvan Dillier (AG2R), André Greipel (Arkéa-Samsic), Adrien Petit, Damien Gaudin (oba Direct Energie) a Boy Van Poppel (Roompot-Charles).

Jak tomu tak bývá, po pár kilometrech byla situace naprosto rozdílná. Závodilo se i v úniku, kde se dokázali osamostatnit Van Hecke a Bonifazio. Za nimi se Astaně a CCC podařilo odpárat z čela lídra závodu Alexandera Kristoffa.

Situace se uklidnila až 10 kilometrů před cílem, kdy byl únik pohlcen a také Kristoff se dokázal vrátit zpět. Jezdci minuli metu značící dva kilometry do cíle a týmu Dimension Data se podařilo odpárat Kristoffa, tentokrát Nor odpadl definitivně.

Práci týmu s jihoafrickou licencí překazil svým útokem Alexey Lutsenko, který vystihl správný moment a dojel si pro druhou výhru ve dvou dnech. Druhý Jesús Herrada neměl šanci Lutsenka dostihnout, stejně tak i třetí Greg Van Avermaet.

Kazašský mistr se díky výhře a faktu, že Alexander Kristoff nedojel na čele dostává i do červeného dresu pro vedoucího závodníka.

3. etapa odstartuje 1.1.1970 z . dlouhá km startuje v 10:30. Předpokládaný dojezd je v 17:25.

Obrázek: Cyclingnews (2017): Lutsenko strikes again on Tour of Oman stage 3, http://www.cyclingnews.com/races/tour-of-oman-2019/stage-3/results/ (18. 2. 2019)