Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Komise rozhodčích: sporné ofsajdy nechávejte dohrát, máte-li video

Fotbaloví rozhodčí by při zápasech s využitím videa měli nechávat dohrávat sporné ofsajdové situace. Teprve poté by mělo být signalizováno případné postavení mimo hru tak, aby sudí nezamezili gólovým situacím. Nabádá k tomu Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR. Pravidla se držel i asistent Jiří Kříž při ligovém šlágru mezi Plzní a Slavií.

Jan Bořil a Joel Kayamba
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

V nedělním šlágru nejprve sudí Kříž po úvodním gólu Tomáše Chorého signalizoval předchozí ofsajd Davida Limberského, video ho však následně opravilo a gól byl uznán. Pokud by ofsajd signalizoval hned, sudí Pavel Franěk by mohl situaci hvizdem zastavit a gól by vůbec nepadl. Video by se tak ani nedostalo do akce.

"Asistent se mylně domníval, že hráč Limberský je v ofsajdové pozici, ale podle instrukcí VAR nechal situaci dohrát. Následovala přihrávka na Chorého a bylo docíleno branky. Stejně jako při každém gólu byla situace posouzená videem. To odhalilo, že se o ofsajd nejednalo, a branka byla správně uznána," uvedl člen komise rozhodčích Martin Wilczek.

Místo Limberského byli v ofsajdovém postavení v době přihrávky za obranu jen Chorý a Roman Procházka, ale ti hru neovlivňovali. Ve chvíli, kdy pak Limberský přihrával, už byl Chorý za míčem, vše proto bylo podle pravidel.

Tomáš Chorý
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Podobná situace nastala ve druhé půli naopak u gólu Slavie. Kříž opět nechal situaci dohrát, poté zvedl praporek a tentokrát správně posoudil, že se jednalo o ofsajd, a gól nebyl uznán, což video potvrdilo.

"Druhá situace byla těsnější, asistent správně nechal situaci dohrát a pak vyjádřil názor, že šlo o ofsajd. VAR toto rozhodnutí potvrdil, takže správně neuznaná branka," souhlasil Wilczek.

Sudí se v těchto situacích zachovali přesně podle pokynů, které jim komise dává. Často signalizaci ofsajdů odkládají, aby podpořili ofenzivní fotbal a nezabránili brankovým příležitostem. "Asistenty instruujeme, aby v případě, že si nejsou jistí, nechávali situace dohrát, když jde o slibnou brankovou příležitost. Teprve pak zvedli praporek," dodal Wilczek.

Pokud by akce po možném ofsajdu neskončila gólem, ale například jen rohem, asistent odmává ofsajd a míč získá bránící mužstvo. V takovém případě už video do situace nezasahuje.

Podle Wilczeka sudí nedělní šlágr zvládli velmi dobře. "Oficiální hodnocení na komisi máme až v úterý, ale s kolegy jsem v kontaktu a vládne spokojenost s výkonem rozhodčích. I Slavia prostřednictvím pana (vedoucího týmu Stanislava) Vlčka děkovala za výkon rozhodčích. Nikdo si nemůže stěžovat," uvedl Wilczek.

Komise rozhodčích mimo jiné zdůraznila, že penalty za hraní rukou se pískají pouze v případě, že jde o úmyslnou ruku. To znamená, pokud je ruka od těla a trefená napřímo. Pokud ruku zasáhne míč, který se předtím odrazil od země či od hráče, o úmyslnou ruku se nejedná.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články