Komentář: Selke v české reprezentaci? Pojďme šanci naproti

18.02.2019, 15:35
Názory a komentáře
Český národní tým by mohl posílit o útočníka z Bundesligy. Tahle zpráva se o víkendu roznesla českými médii. Vzruch způsobil reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý, který v televizním studiu při sledování utkání Hertha BSC - Werder Brémy připustil, že by hráč Herthy Davie Selke mohl v budoucnu nastoupit právě za českou reprezentaci. Jak je to možné? Vytáhlý forvard, který v mládežnických kategoriích reprezentoval Německo, má totiž českou maminku.

Šlo o jednoznačně nejzajímavější věc, kterou sobotní studio na Televizi Seznam nabídlo. O přestávce utkání mezi Herthou BSC a Werderem Brémy trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý pronesl, že útočník berlínského týmu Davie Selke, jehož maminka je Češka, by mohl nastupovat za český národní tým. "Bavili jsme se o tom s Vláďou Daridou. I on si myslí, že nemá šanci na německý nároďák a tady by se naskytla šance. Takže kdyby o něj byl tady zájem, tak by to pravděpodobně šlo," prozradil reprezentační trenér.

Selkemu je čtyřiadvacet, jeho otec pochází z Etiopie, maminka je Češka. Sám se narodil v Německu a právě zemi našich západních sousedů i v mládežnických kategoriích reprezentoval. Do áčka však dosud pozvánku nedostal a jak řekl Šilhavý, vzhledem k velké konkurenci v německém fotbalu existuje možnost, že by na dospělé úrovni oblékl český dres.

Pravidla FIFA mluví jasně: Hráč může reprezentovat fotbalovou asociaci působící v zemi, ve které se narodil (to je v Selkeho případě Německo), či asociace působící v zemích, kde se narodili jeho matka a otec. To jsou v případě vytáhlého útočníka Česko a Etiopie.

Hráč, který tyto podmínky splňuje, si nejenže může asociaci vybrat, ale může ji i během své kariéry změnit. Ovšem pouze jednou a za těchto podmínek: Pokud již disponuje občanstvím země, za kterou chce nastupovat, a pokud dosud neodehrál na mezistátní úrovni za předchozí asociaci oficiální soutěžní utkání. Jinými slovy, Selkeho starty za jednadvacítku či za olympijský tým (hráči do 23 let plus tři starší) nevadí. Nevadil by ani start za německé áčko v přáteláku. Pokud ale Löw čtyřiadvacetiletého borce pošle na hřiště například v kvalifikaci Eura, je rozhodnuto a žádná změna se již konat nemůže.

Výtky na téma, že nejde o žádného Čecha a šlo by jen o umělou snahu národní tým posílit o "cizáka", jsou přitom liché. Tady se neopakuje případ Wilfrieda Bonyho či Edina Džeka, kdy chtěla část fotbalové veřejnosti dát tuzemské občanství každému cizinci, co zrovna střílel góly v české lize. Selke má českou maminku, česky rozumí a do patnácti let trávil každé prázdniny u dědečka v Lanškrouně. Vztah k zemi má. Jistě, asi neovládá přechodníky a pravděpodobně nečetl Povídky malostranské, nicméně v zemi, kde česky pořádně neumí ani předseda vlády, by to u fotbalového útočníka neměl být takový problém.

Šilhavý zmínil, že by to "pravděpodobně šlo", když "o něj tady bude zájem". Nejen aktuální sezona, ve které Selke stihl ve dvaceti bundesligových duelech 3 góly a 8 asistencí (do rovné poloviny střetnutí přitom nastoupil až z lavičky), totiž ukazuje, že by o něj zájem rozhodně být měl.

O to více znepokojivá jsou pak slova manažera reprezentace Libora Sionka, který iSportu řekl: "Je to v bodě nula. O hráči víme, ale nic jsme v tomto ohledu zatím nepodnikali."

Jasně, klídeček, piánko, není kam spěchat. Za Němce si nekopne, Etiopii, odkud pochází jeho otec, asi chtít reprezentovat nebude, netřeba se zbytečně stresovat. Jenže to tak docela neplatí.

Německý národní tým disponuje řadou špičkových hráčů, jen středními záložníky by se u našich západních sousedů dal zastavit Rýn. Na postu hrotového útočníka už to ale taková sláva není. Miroslav Klose je v penzi, konec v nároďáku ohlásil i Mario Gomez. Jasnou jedničkou do útoku je Timo Werner, za ním je ovšem mezera.

Alternací na pozici devítky je nyní Nils Petersen z Freiburgu. A jakkoliv patří třicetiletý sympaťák mezi nejoblíbenější hráče autora textu, mezi evropskou špičku zkrátka a dobře nepatří. Jde o skvělého kanonýra do menšího klubu, že by ale měl pálit za jednu z nejlepších reprezentací světa? Do těchto rozměrů Petersen fotbalově nedorostl. Právě proto má ostatně ve třiceti letech na kontě dva reprezentační starty.

Přesto je nyní v hierarchii německého týmu za Wernerem on. Když byl freiburský miláček publika v listopadu zraněný, na přátelský duel s Ruskem a utkání v Lize národů proti Nizozemsku Löw už kromě snajpra z Lipska jiného útočníka nenominoval.

Selke se tedy nemusí potýkat s kdovíjakou konkurencí. Úplně stačí, aby se mu za Herthu povedly čtyři zápasy v řadě, nebo aby nastřílel hattrick a už může být v nominaci. Pak vyběhne na hřiště na posledních pět minut v kvalifikaci o mistrovství Evropy a za Česko si už nikdy nekopne.

Je samozřejmě otázkou, nakolik je celá věc reálná a zda o tom Selke nehovořil s Daridou v kabině napůl v žertu. Jestliže ale o tématu na veřejnosti mluví vždy seriózně vystupující Jaroslav Šilhavý, kterého rozhodně nejde označit za hospodského tlachala, o nesmysl by se jednat nemělo.

Pokud tedy Selke skutečně zvažuje možnost reprezentovat zemi své matky, je namístě ho okamžitě kontaktovat a celou věc s ním projednat. Dát mu najevo, že je v českém národním týmu vítán.

Nejde určitě o spasitele, který Česku svými brankami vystřílí tři mundialy po sobě. Ale o mimořádně kvalitního forvarda, který od devatenácti let pravidelně nastupuje v jedné z top tří lig světa, určitě ano. Ve čtyřiadvaceti má na kontě 185 soutěžních utkání, v nich 68 branek a 27 nahrávek. To není špatná bilance, ne?

Český tým by v současnosti kvalitním hroťákem pohrdnout rozhodně neměl. Michael Krmenčík se zotavuje z těžkého zranění, nadějný Patrick Schick se sice v Římě už prosazuje o něco víc, stále ale zdaleka neplatí za evropskou superstar. Navíc jde o krapet jiný typ útočníka, takže by se určitě se Selkem nedablovali.

Celá věc samozřejmě záleží především na Selkem, těžko odhadovat, nakolik si v případě Česka jen nechává otevřena zadní vrátka a nadále logicky pokukuje po reprezentaci Německa. Ze strany vedení národního týmu by bylo ovšem fajn nenechat celou věc ležet a pustit se minimálně do komunikace. Šikovných fotbalistů s českými kořeny totiž po planetě zase tolik neběhá.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (403)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele