Finka z vyšší střední třídy. Testujeme zbrusu novou Nokii 8.1

18
Finka z vyšší střední třídy. Testujeme zbrusu novou Nokii 8.1
  • Nový model plní dočasně roli takřka nejlépe vybaveného kousku
  • Nabízí velký displej či výkonný procesor Snapdragon 710
  • Pěkně fotí, vystupující fotoaparát ale nepotěší
  • Ve zcela čisté podobě je zde nejnovější Android 9.0 Pie

Před pár dny na český trh dorazila zbrusu nová Nokia 8.1 a přibližně tou dobou zamířila i do redakce mobilenet.cz. Jedná se o velmi dobře vybavený telefon, avšak rozhodně nejde o klasickou vlajkovou loď. Přesto musí chtě nechtě přijmout roli nejvybavenějšího kousku HMD Global. Ano, máme zde Nokii 8 a Nokii 8 Sirocco, avšak obě jsou na samotném konci doprodejů. Úvodem si ještě řekněme, že název Nokie 8.1 není dvakrát šťastný a mnohem více by ji odpovídalo zařazení do sedmičkové řady.

Designově se novinka bohužel blíží dnešním tuctovkám. Je neuvěřitelně lesklá a zejména na tmavě modré zadní straně ulpívají otisky prstů rychleji, než byste si přáli. Čelní stranu navíc doplňuje menší brada a také výřez. Nebýt loga Nokie, měli bychom tu dilema, zda hledíme na Huawei, Honor, Xiaomi, či právě Nokii. Na druhou stranu výrobci nelze upřít snaha o své rozpoznávací znamení. Nokia odjakživa cílila spíše na konzervativněji smýšlející uživatele a pokračuje v tom. Model 8.1 má na sobě decentní stříbrné prvky, například kolem modulu fotoaparátu či čtečky otisků prstů. Obvod zařízení je rovněž ozvláštněn stříbrným kovovým proužkem. Výsledek vypadá velmi zdařile.

Nokia 8.1

Za co však Nokii 8.1 musíme pokárat, je vystupující modul duálního fotoaparátu. Telefon se položený na stole kývá, což je značně iritující. Jde však o jediné palčivé místo. Jinak designu a především pak zpracování není co vytknout.

Radost nám dělá také 6,18palcový IPS displej s Full HD rozlišením. Ano, má výřez, ale ten po většinu času prakticky není ani vidět. Mnohem více oceňujeme výbornou čitelnost venku i z ostrých úhlů nebo přítomnost ambientního displeje, kdy máme vše důležité neustále na očích. Nebýt této funkce, mnohem více by nás trápila absence informační diody.

Nokia 8.1

Nokia 8.1 se řadí mezi první zařízení, u kterých můžete vidět nejnovější Android 9.0 Pie v plné polní. Tím máme na mysli včetně přepracovaného a návykového ovládání, kterým se chlubí již nějaký ten měsíc Pixely. O veškeré ovládání na displeji se tak starají již jen dvě tlačítka ve spodním řádku, případně gesta. Samozřejmostí je zařazení do programu Android One, který zajišťuje pravidelné a rychlé aktualizace. Pokud opomeneme Pixely, dívá se Nokia na všechny z patra. V tuto chvíli se spoléhá na lednové bezpečností záplaty, což znamená, že prozatím vyčkává na již vydanou únorovou aktualizaci.

Nokia 8.1

Chod prostředí je naprosto ukázkový a snese srovnání i s Pixely. Za vše vděčíme více než dostatečně výkonnému hardwaru. Uvnitř je moderní procesor Snapdragon 710 se 4GB operační pamětí. Tato kombinace zajistí plynulý chod i náročnějších her. Z 64GB interní paměti vám po prvním zapnutí zbývá necelých 50 GB pro vaše data a slot pro paměťovku je samozřejmostí. Po prvních dnech hodnotíme kladně i baterii s kapacitou 3 500 mAh. Dva dny se zdají být metou snadno dosažitelnou.

Závěrem nakousneme fotoaparát. Ten patří tradičně k silné stránce telefonů Nokia a novinka nebude výjimkou. Na zadní straně je hlavní snímač s 12 megapixely, automatickým ostřením, světelností f/1.8 a optickou stabilizací obrazu. Doplňuje jej sekundární 13megapixelová kamerka s pevným ostřením pro práci s hloubkou ostrosti.

Ukázkové fotografie

Nokii 8.1 v redakci právě testujeme a pokud vás o ní cokoliv zajímá, neváhejte se nás zeptat v diskuzi pod tímto článkem.

Technické parametry Nokia 8.1 4 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce154,8 × 75,8 × 8 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,18" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 710, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 616
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:16 hodin
Dostupnostúnor 2019, 11 499 Kč
Diskuze ke článku
René
No, ta cena je teda masakr, to raději počkat na mi 9
Jarda
Jak je to se zvukem a zvukovým čipem? Vyplatilo by se přejít ze samsungů?
Jirka
1) Je šance, že vystupující fotoaparát na zádech "zarovná" plastové / silikonové pouzdro telefonu?

2) Nokia prý agresivně ukončuje aplikace běžící na pozadí, což vede k problémům s notifikacemi (viz. dontkillmyapp.com). Lze to nějak namátkově vyzkoušet?
Alois Jirasek
Alois Jirasek
NOKIA, jejich nejvyssi model a nema bezdratove nabijeni? Ja se musim v roce 2019 smat jak dreveny kun ......

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze