Hlavní obsah

Koudelka je hlavní nadějí pro mistrovství světa, v nominaci je i Sakala

Skokan na lyžích Roman Koudelka bude největší českou nadějí na mistrovství světa v klasickém lyžování. Do Seefeldu pojede celkem 27 reprezentantů a jen Koudelka dokázal v sezoně konkurovat favoritům. Na šampionátu se po 18 letech objeví jméno Sakala. V týmu skokanů je Filip Sakala, syn mistra světa v letech na lyžích Jaroslava.

Foto: Úsek skoku na lyžích SLČR

Roman Koudelka bude největší českou nadějí

Článek

Největší zastoupení mají ve výpravě běžci, kterých se v Rakousku představí třináct. Do nominace skokanů na lyžích se vešlo pět mužů a čtyři ženy a v severské kombinaci tvoří sestavu pětice závodníků v čele s Tomášem Portykem.

Devětadvacetiletý Koudelka se po minulé nevydařené sezoně vrátil na přední pozice. V SP byl dvakrát čtvrtý a sedmkrát pronikl do nejlepší desítky. "Jedeme vlastně od poloviny listopadu v jednom kole, takže ani není moc prostor si uvědomit, že přichází mistrovství světa. Beru to jako další závod, chci se maximálně připravit a koncentrovat na každý skok," uvedl Koudelka v tiskové zprávě lyžařského svazu.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Roman Koudelka.

Na světových šampionátech startuje Koudelka již od roku 2007 a nyní to bude už jeho sedmé mistrovství. Nejlépe zaskákal v roce 2015 ve Falunu, kde ho na středním můstku dělilo na čtvrtém místě jen necelých šest bodů od bronzu.

V nominaci je i Kožíšek a Polášek

V nominaci jsou dále Čestmír Kožíšek a Viktor Polášek. Závod na velkém můstku absolvuje Tomáš Vančura, kterého na středním můstku nahradí Sakala. Dvaadvacetiletý Filip Sakala skáče hlavně v Kontinentálním poháru, v kterém v lednu v Klingenthalu pátým místem vybojoval svůj nejlepší výsledek.

I proto dostal šanci ve Světovém poháru a v Zakopaném neprošel kvalifikací a družstvu pomohl k šestému místu. O víkendu byl ve Willingenu v kvalifikaci SP diskvalifikován a skákal v týmechrintu na MS ve Val di Fiemme.

Nijak ho nesvazuje, že vrací do startovních listin jméno úspěšného otce. "Já jsem v tom vyrostl a zvykl si na to. Ani se necítím v jeho stínu," řekl deníku Blesk Filip Sakala, který měl premiéru v SP v osmnácti letech na mamutím můstku ve Vikersundu už v roce 2015.

Jeho otec se stal mistrem světa v letech v Planici v roce 1994, o rok dříve vybojoval na klasickém šampionátu tři medaile - individuální stříbro a bronz a stříbro s družstvem. Na klasickém MS naposledy startoval v roce 2001, ještě o rok později byl na MS v letech.

Nominaci znají i skokanky

V sestavě skokanek jsou Karolína Indráčková, Marta Křepelková a Štěpánka Ptáčková. Otazník visí nad účastí Zdeny Pešatové, která měla v sobotu v Oberstdorfu pád, ale vyšetření nepotvrdila vážnější zranění. "Zůstávám společně s týmem v Oberstdorfu na závěrečné soustředění. Budu mít dva dny klidu a ve středu si zkusím skočit na středním můstku. Poté se rozhodne, co dál," řekla Pešatová.

Jedničkou běžecké reprezentace je Michal Novák. Stříbrný medailista z mistrovství světa do 23 let byl minulý týden nemocný, ale už zase trénuje. V týmu je dalších šest mužů. Z pětice žen se spoléhá hlavně na Petru Novákovou a Kateřinu Razýmovou.

Sdruženáři vynechali poslední závody Světového poháru a od začátku února se připravovali nejdříve v Nymburku a poté ve slovinské Planici. "Věřím, že když udělám normální skoky, tak bych se mohl poprat o pěkný výsledek, běžecky na tom jsem o dost lépe než minulých letech," řekl Portyk, který byl v prvním závodu sezony SP čtvrtý, ale pak se mu přestalo dařit a končil převážně ve třetí čtvrté desítce.

Reklama