Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Za nápis v Letech navrhla policie obžalobu pro dva muže

18. února 2019
Čtení na 1 minutu

Kriminalisté podali návrh na obžalobu dvou mužů, kteří podle policie umístili tabule s urážlivými nápisy o Romech v areálu památníku v Letech u Písku. V lokalitě za druhé světové války stál romský koncentrační tábor. Dvaadvacetiletého muže a dalšího o 13 let staršího muže kriminalisté viní z trestného činu popírání a schvalování genocidy. ČTK to dnes řekla policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová.

“Vyšetřovatelé návrh podali 12. února. Teď záleží na státním zastupitelství, jak rozhodne,” uvedla mluvčí. Na podání obžaloby na dva muže dnes upozornila Česká televize.

Tabule s urážlivými nápisy objevili lidé v areálu památníku na přelomu loňského května a června. Na případ tehdy upozornil web Romea.cz, na tabulích byl nápis: “Památník věnovaný historicky posledním pracujícím Romům na území České republiky”. Romea uvedla, že cedule na památník umístil nacionalistický spolek My proti všem.

“Můžu jen říci, že oba obvinění jsou členy jistého hnutí, ale více to specifikovat nebudeme,” řekla dříve policejní mluvčí.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů – mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů odborníků tak nacisté vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon