Recenze: Arctic Freezer 34 eSports DUO - Dvojitý sporťák
Technologie Článek Recenze: Arctic Freezer 34 eSports DUO - Dvojitý sporťák

Recenze: Arctic Freezer 34 eSports DUO - Dvojitý sporťák

Jakub Osička

Jakub Osička

18. 2. 2019 13:59

Dnes recenzujeme vzduchový chladič Arctic Freezer 34 eSports Duo.

Reklama

Po nedávných testech vodních chlazení se přesuneme k druhému elementu a zaměříme se na vzduch. Společnost Arctic nedávno představila svůj CPU chladič Freezer 34 eSports DUO. Chlubí se především úzkým žebrováním a dvojicí výkonných ventilátorů, které se vzájemně doplní při tahu a vyfukování vzduchu.

Dvojitý sporťák

Arktická řada eSports se tak rozrůstá o inovovaný model, který se svou cenovkou kolem tisícikoruny směřuje do střední třídy a určitě se bude snažit mířit na mainstream běžných herních sestav. Je navíc nabízen ve čtyřech barevných variantách – červené, bílé, žluté a zelené, takže si na své přijdou i ti, kteří si rádi vnitřnosti svého stroje designově sladí.

Recenze: Arctic Freezer 34 eSports DUO - Dvojitý sporťák

Základem zůstává středně veliký heatsink, který je ale dostatečně úzký tak, aby i včetně ventilátorů na desce celé chlazení nevyčnívalo například nad sloty pamětí RAM. S vysokými chladiči a designovými prvky některých modulů totiž vůbec není raritou situace, kdy to prostě ne(ve)jde dohromady. Pro představu – Arctic Freezer 33 eSport One je pouze o 0,3 cm užší, přestože má v základu pouze jeden ventilátor.

Ventilátory BioniX P fans jsou uzpůsobené pro statický tlak a disponují slušným rozpětím 200 až 1.800 otáček za minutu s průtokem vzduchu až 69 kubických stop za minutu.

Recenze: Arctic Freezer 34 eSports DUO - Dvojitý sporťák

O odvod tepla se starají čtyři měděné heatpipes na každé z bočních stran základny a dále navazují na čtyřiapadesát žeber heatsinku. Celkové rozměry chladiče jsou 12,4 x 15,7 x 10,3 cm a váha asi 764 gramů. Styčný blok pro kontakt s procesorem má obdélníkový tvar a je uzpůsobený i pro použití s CPU s udávaným TDP až 210 W. Kompatibilita je zaručena se sloty Intel 115X a CPU s rozměry 80 x 80 mm ve slotech 2011(-3) a 2066. U AMD je potom podporován pouze aktuální slot AM4. Nepochodíte se staršími a ani TR4 pro obří Threadrippery (pro tuto platformu nabízí Arctic speciální model).

Recenze: Arctic Freezer 34 eSports DUO - Dvojitý sporťák

Montáž

Pro montáž na platformu AM4 budete muset samozřejmě použít jiný backplate než pro Intel, ale ve výsledku je instalace velmi snadná v obou případech. Testovat chladič budu s Intel Core i7 9700K. Stačí tak pouze vycvaknout oba ventilátory – jsou uchycené pomocí tenkých kovových držáků. Konstrukce to není úplně bytelná, ale obecně velmi rozšířená a pokud ventilátory nebudete měnit mnohokrát, asi vydrží spolehlivě. Rozhodně působí stabilnějším dojmem než podobné řešení u SilentiumPC Fera 3.

Následně musíte přišroubovat k tělu chladiče kovové plátky a ty potom po aplikování teplovodivé pasty přitáhnout šrouby k šroubovacím kolíkům a potažmo backplatu. Instalace je otázkou několika minut a zvládne ji - troufám si tvrdit - kdokoliv bez větších potíží.

Recenze: Arctic Freezer 34 eSports DUO - Dvojitý sporťák

Jak už padlo dříve, chladič není přehnaně vysoký a nebudete tak mít problém s jeho instalací do většiny středně velikých skříní. Skutečně nezasahuje nad RAM sloty, takže se nemusíte bát případné kolize. Upevnit jej rovněž můžete ve směru dle libosti tak, abyste si upravili airflow ve skříni dle svých potřeb. Designově je také velmi vydařený. Bez extravagantních prvků skvěle interiér doplňuje, a to ani přitom ani nepotřebuje RGB podsvícení. 

Měření

A teď už k samotnému testování. Chladič jsme srovnali s již zmíněným velmi rozšířeným konkurentem SilentiumPC Fera 3, který je sice malinko levnější, ale obecně jej můžeme považovat za srovnatelnou volbu. Porovnali jsme teploty při běžném provozu a poté teploty při přetaktování procesoru na 5 GHz.

Recenze: Arctic Freezer 34 eSports DUO - Dvojitý sporťák

Pro testování byla využita sestava s Intel Core i7 9700K, základní deska Gigabyte Aorus Z390 XTREME a paměť Patriot Viper Steel Series 2x8GB na frekvenci 3800 MHz. Výše uvedená tabulka porovnává teploty konfigurace bez přetaktování s výchozím nastavením frekvence i napětí a také výsledky po přetaktování procesoru na frekvenci 5 GHz s napětím 1,33 V.

Recenze: Arctic Freezer 34 eSports DUO - Dvojitý sporťák

Ve výsledcích je znát slušný náskok Arctic Freezeru, kterému se daří udržet přetaktovaný procesor na 5 GHz při akceptovatelných teplotách i při stress testu, což mimo jiné můžeme přisoudit i dvojité konfiguraci ventilátorů. Hlučnost přitom není o moc znatelnější a reálně vydává chladič spíše hlubší a dle mého názoru méně "nepříjemný" zvuk.

Recenze: Arctic Freezer 34 eSports DUO - Dvojitý sporťák

Shrnutí

Ve výsledku je Arctic Freezer 34 eSports Duo velmi podařeným chladičem, který při aktuální ceně, která je v době psaní recenze pouhých 919 Kč, nabídne za relativně málo peněz hodně muziky. V kombinaci s atraktivním designem tak bude skvělou volbou, kterou můžete směle namontovat do většiny mainstreamových sestav.

  • Slušný výkon za příznivou cenu
  • Atraktivní design
  • Několik barevných provedení
  • Rozměry chladiče
  • Systém uchycení ventilátorů

{control gallery}

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama