Boleslav se zlobí, vetuje rozhodčího Šíra. Vítězný gól Sparty neměl platit

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

18. února 2019, 18:41

Adam Bagar

Vedení Mladé Boleslavi si po páteční porážce 0:1 se Spartou stěžovalo na výkon rozhodčích a jejich kolegy u videa, hlavního Robina Šíra se navíc rozhodlo pro zbytek sezony vetovat.

Bruslařům se nelíbily dvě situace ze třetí části. Ta první nastala v čase 47:19, kdy se po střele Martina Látala radovali z branky. Podle arbitra Šíra puk nepřešel celým objemem brankovou čáru, ale celou situaci šel ještě prokonzultovat s videorozhodčím Miroslavem Jebavým. Po dlouhém zkoumání k nelibosti domácích rozpažil.

„Podle nás to byl jasný gól. Potvrzují to i názory komentárů obou sportovních kanálů, které extraligu vysílají. Ti dostupné záběry posuzovali už v průběhu utkání či večer po něm,“ říká generální manažer Jan Tůma, jenž poukazuje na to, že úvodní gól nebyl jeho klubu uznán už v prosinci na Spartě, kde Boleslav padla také 0:1.

Vyjádření Komise rozhodčích k situaci v čase 47:19

„…Pro to, aby mohl videorozhodčí změnit původní rozhodnutí rozhodčího, musí být naprosto prokazatelné, že puk brankovou čáru opravdu celým svým objemem překročil. Pouze dojem, že tomu vše nasvědčuje, v této situaci nestačí. V okamžiku, kdy se puk jeví nejvíce za brankovou čárou, je přitisknut k holi hráče Sparty a je částečně v šikmé poloze. Při záběru z kamery, která je předsunuta před brankovou čáru zhruba o dva metry, však dochází k výraznému zkreslení a optickému klamu, kdy se puk může zdát být zcela za brankovou čárou, ačkoliv skutečnost může být jiná. Ze všech ostatních záběrů není nikde prokazatelné, že se puk celým svým objemem za brankovou čárou skutečně nacházel, a proto videorozhodčí nemohl rozhodnutí hlavního rozhodčího vyvrátit…“

Tentokrát drama rozsekl až v čase 59:14 Jiří Smejkal a jeho trefa rovněž budila velké emoce. Neměla být uznána pro postavení útočícího hráče v brankovišti. „Ale to nám ztracený bod či body nevrátí. Byli jsme poškozeni v souboji s přímým konkurentem o postup do předkola. A navíc v poslední minutě zápasu,“ zlobí se Tůma.

Podle něj přitom hlavní rozhodčí situaci v brankovišti celou dobu sledoval. „Dávno před tím, než vůbec hráč Sparty střílel od modré. Jsme tím velice znepokojeni,“ pokračuje. „Způsobem posouzení obou uvedených situací v tomto zápase jsme v klubu hodně rozladěni,“ zakončuje Tůma, který vetoval hlavního sudího Robina Šíra.

Vyjádření Komise rozhodčích k situaci v čase 59:14

„…Situace je velmi nepřehledná z mnoha důvodů. Útočící hráč je po celou dobu v souboji s bránícím hráčem č. 19 Martinem Pláňkem, který ho částečně tlačí i směrem do brankoviště, také kontakt s bruslí brankáře je minimální a velmi těžko z postavení hlavního rozhodčího postřehnutelný. Je třeba konstatovat to, co je však pouze s pomocí využití videozáznamu zjistitelné, a to, že gól týmu HC Sparta Praha neměl být uznán dle aplikace Pravidla 184 iv…“

Sestřih utkání BK Mladá Boleslav – HC Sparta Praha

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz