Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kdo za Baudyšovou? Senátorem za Prahu 9 chce být starosta, lékař i syn Smoljaka

Autor: ČTK, FiM - 
18. února 2019
19:10

O uvolněný mandát v horní komoře Parlamentu, v Senátu, po senátorce Zuzaně Baudyšové (za ANO) se v doplňovacích volbách v Praze 9 utká pravděpodobně desítka politických soupeřů. Vlastního kandidáta do voleb nominovaly všechny velké politické strany. ČTK to v pondělí na dotaz sdělila mluvčí Prahy 9 Marie Kurková. K pondělku rovněž skončila lhůta pro podání přihlášek, o kterých teď rozhodne s definitivní platností registrační úřad. První kolo voleb se uskuteční v pátek 5. a sobotu 6. dubna.

„Jména kandidátů na senátora bude možné zveřejnit 7. března po jejich registraci,“ uvedla Kurková. Úřad přijal přihlášky kandidátů SPD, TOP 09, ANO, KSČM, STAN, Pirátů, České Suverenity, uskupení Pro Zdraví a Sport, politického hnutí Vize pro Česko a koalice ODS a KDU-ČSL.

Podle zjištění ČTK bude za ODS a KDU-ČSL kandidovat starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS), který radnici vede od roku 2006. ODS považuje Senát za důležitý, podle předsedy pražské ODS Tomáše Portlíka je to takřka poslední možná instituce, která může situaci v republice změnit. Kandidátem KSČM je první místopředseda ústředního výboru strany Petr Šimůnek. Za SPD bude kandidovat Pavel Pešan, který se angažoval v kauze odebraných dětí v Norsku, je odpůrcem nelegální migrace a zastáncem referenda o vystoupení ČR z Evropské unie.

Za STAN se o post senátora bude ucházet scenárista, publicista a zastupitel pražské Vinoře David Smoljak, nejstarší syn spoluzakladatele Divadla Járy Cimrmana Ladislava Smoljaka. Kandidátem TOP 09 bude Martin Kroh, předseda České společnosti pro rozvoj bydlení, sdružující odborníky a organizace působící v oblasti bydlení.

Kandidaturu v pondělí oznámil středoškolský pedagog a zastupitel Prahy 9 Petr Daubner, který je kandidátem Pirátů a získal podporu i od ČSSD, Zelených a hnutí Senátor 21. „Význam role Senátu vzrůstá v době, kdy narůstají útoky na samotné principy demokratického právního státu. Proto bych se rád zaměřil především na obranu demokracie, jejích hodnot a principů,“ uvedl Daubner s tím, že se chce dále věnovat také školství.

Ve volbách jej mimo jiné vyzve lékař a bývalý poslanec Jiří Koskuba (dříve ČSSD), který bude kandidovat za Českou Suverenitu. Zabývat by se chtěl především zvažovaným přestěhováním pražské Nemocnice Na Bulovce do Letňan. O možném přesunutí nemocnice se mluví v souvislosti s plánem premiéra Andreje Babiše (ANO) na vybudování úřednického areálu. Praha by chtěla, aby v jeho rámci vznikla také nemocnice. Koskuba na Bulovce působí jako primář interny.

Baudyšová (za ANO) byla zvolena senátorkou v roce 2014 a letos na konci ledna na post rezignovala ze zdravotních důvodů. Její nástupce bude zvolen na zbytek jejího funkčního období, tedy do října příštího roku.

Sedmdesátiletá Baudyšová je prezidentkou Nadace Naše dítě na pomoc dětem v krizových životních situacích a zakladatelkou Linky bezpečí. V Senátu působila Baudyšová ve školském výboru a v komisi pro sdělovací prostředky. Senátorský klub ANO bude mít po jejím odchodu sedm členů.

Kandidáti do Senátu v Praze 9:

  2019 2014
ODS (s KDU-ČSL) Jan Jarolím Tomáš Kladívko
ČSSD   Oldřich Pelčák
KSČM Petr Šimůnek František Křížek
ANO ??? Zuzana Baudyšová
Svobodní --- František Pecka
Zelení   Ilona Picková
TOP 09 Martin Kroh (se STAN) Jiří Vávra
STAN David Smoljak  
Republika --- Ludvík Uwe Vaník
KA14 --- Miroslav Froněk
Rozumní --- Petr Hannig
BPI --- Ivan Noveský
Piráti (s podporou ČSSD, Zelených a hnutí Senátor 21) Petr Daubner ---
SPD Pavel Pešan ---
Vize pro Česko ??? ---
Pro Zdraví a Sport ??? ---
Česká Suverenita Jiří Koskuba ---

Video  Zuzana Baudyšová: Její těžké dětství ji dovedlo až k založení Linky bezpečí 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa